Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cît cîntărește Pămîntul? Sistemul Internațional de Unități a fost modificat

25 noi. 2022,, 00:30   Externe
3063 0

Experții au votat pentru o expansiune a Universului – sau, cel puțin pentru terminologia oficială, conținînd patru prefixe, prin care putem descrie ceea ce este extrem de mic și absurd de mare, transmite ziarulnational.md.

Sistemul Internațional de Unități (SI) a adoptat recent, în cadrul unui vot la Conferința generală privind greutățile și măsurile de la Versailles, patru noi prefixe cu aplicabilitate imediată, marcînd astfel primele modificări de acest fel în mai bine de 30 de ani.

La capătul superior al scalei se află noile prefixe ronna, care înseamnă un miliard de miliarde de miliarde, și quetta, care este de o mie de ori mai mare. La capătul de jos se află ronto, care înseamnă o miliardime de miliardime de miliardime, și quecto, care este de o mie de ori mai mic decît cel din urmă, conform The Guardian.

Cît cîntărește Pămîntul conform noilor prefixe?

Sosirea noilor prefixe înseamnă că acum se poate spune că Pămîntul cîntărește șase ronnagrame, iar Jupiter aproximativ două quettagrame. Un electron cîntărește aproximativ un rontogram, iar un singur bit de date stocate pe un telefon mobil adaugă aproximativ zece quectograme la masa sa.

În urma votului unanim, ronna, quetta, ronto și quecto au triumfat în fața unor propuneri mai puțin științifice, printre care bronto și hella, care cîștigau teren, chiar dacă numai în rîndul informaticienilor.


O comunicare exactă prin prefixe specifice

„Principalul motiv pentru această decizie a fost faptul că știința datelor necesită descrierea acestor cantități foarte mari de date. Acest lucru ar trebui să ne asigure viitorul pentru următorii 25 de ani”, a declarat dr. Richard Brown, șeful departamentului de metrologie de la National Physical Laboratory din Teddington, Londra.

Prefixele alese au cîștigat votul în parte pentru că încep cu singurele două litere rămase în alfabet care nu sînt deja folosite în măsurători. B de la „bronto” este deja folosit pentru biți, iar h de la „hella” este folosit pentru hecto, prefixul pentru 100.

„Scopul existenței acestor prefixe și unități este de a asigura o comunicare clară între discipline. Aveți nevoie de o nomenclatură oficială și agreată de toată lumea”, a declarat Brown, citat de Descoperă.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?