X 
Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Cel puţin 11 morţi în erupţia unui vulcan de pe insula Sumatra din Indonezia

4 dec. 2023,, 14:00   Externe
2336 0

Un număr de 11 excursionişti au fost găsiţi morţi în urma erupţiei unui vulcan din vestul Indoneziei, a declarat luni pentru AFP un oficial din serviciile de salvare.

"Sînt 26 de persoane care nu au fost evacuate, am găsit 14, trei au fost găsite în viaţă şi 11 fără viaţă", a declarat Abdul Malik, şeful agenţiei de căutare şi salvare din Padang, a doua zi după erupţie.

Erupţia vulcanului Merapi a început duminică, la ora 14:54 (07:54 GMT).

Abdul Malik a spus că, în total, 75 de drumeţi au fost pe munte începînd de sîmbătă şi salvatorii încearcă să facă un bilanţ. 12 dintre ei sînt încă daţi dispăruţi, iar 49 au coborît de pe munte, unii fiind transportaţi la spital.

Cenuşa a fost observată pînă la 3.000 de metri deasupra vîrfului muntelui, a declarat duminică Hendra Gunawan, şeful Centrului Indonezian pentru Vulcanologie şi Riscuri Geologice.

Echipele de salvare au lucrat toată noaptea pentru a ajuta drumeţii să ajungă în siguranţă, a declarat agenţia de conservare a resurselor naturale din Sumatra de Vest. Unii au suferit arsuri din cauza căldurii mari şi au fost duşi la spital. Răniţii sînt cei care s-au apropiat de crater, conform sursei citate.

Merapi, cu o înălţime de 2.891 de metri şi al cărui nume înseamnă "munte de foc", este cel mai activ vulcan din Sumatra. Potrivit autorităţilor, acesta se află în prezent la al treilea nivel de alertă, pe o scară de la unu la patru.

Autorităţile au impus o zonă de excludere de trei kilometri în jurul craterului său.

Indonezia este situată pe Centura de Foc a Pacificului, unde întîlnirea plăcilor continentale provoacă o activitate vulcanică şi seismică semnificativă. Ţara are aproape 130 de vulcani activi.1
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?