Transnistria stiri: 1324
Eurovision stiri: 494

Un centru medical din Chișinău s-a ales cu un ultrasonograf de performanță

30 sep. 2023,, 16:40   Capitala
3939 0

Centrul Medicilor de Familie nr. 2 din cadrul IMSP Asociația Medicală Teritorială Botanica, a beneficiat de un aparat performant de ultrasonografie, achiziționat în cadrul Proiectului de Grant „Kusanone” al Ambasadei Japoniei la Chișinău, notează Noi.md

La evenimentul oficial de finalizare a Proiectului, a participat viceprimarul Angela Cutasevici, E.S. Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Yamada Yoichiro, pretorul de sector, Diana Guba, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, conducerea Direcției generale asistență medicală și socială, reprezentanții instituției medicale etc.

E.S. Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Yamada Yoichiro, a ținut să remarce aportul cadrelor medicale pentru a salva viața oamenilor, pentru munca lor de zi și noapte în ultimii 3 ani, pentru a limita răspîndirea infecției COVID-19, dar și pentru a face față fluxului de refugiați, ca urmare a războiului din țara vecină. Totodată, diplomatul a spus că Japonia este partenerul Republicii Moldova în domeniul medical și cel al sănătății de mulți ani și că va continua să facă acest lucru pe parcursul drumului său de aderare la Uniunea Europeană.

În context, viceprimarul Angela Cutasevici a mulțumit Ambasadorului pentru suportul acordat cetățenilor municipiului, grație aparatajului oferit cu suportul Guvernului Japoniei, de care vor beneficia cetățenii din municipiul Chișinău. Viceprimarul a ținut să remarce importanța consolidării eforturilor autorităților de stat și a partenerilor de dezvoltare, în scopul fortificării sistemului de sănătate și respectiv, pentru oferirea de servicii calitative oamenilor, pentru a avea o populație sănătoasă.

Utilajul de ultrasonografie permite investigarea tuturor pacienților, de la copii mici și femei gravide, la persoane cu diverse patologii, cu contraindicații pentru alte tipuri de examinări. Astfel, de acum încolo, va crește accesul pacienților din cadrul AMT Botanica la investigațiile ultrasonografice, de la 5 mii pînă la 8 mii pe an.


Proiectul a derulat în perioada: octombrie 2022 – septembrie 2023. Costul total al proiectului a constituit 1, 6 milioane de lei, suma de 1,4 milioane de lei (81 mii de dolari) fiind oferită de către Ambasada Japoniei, iar contribuția IMSP AMT Botanica fiind de 188 mii de lei.

E de menționat că, colaborarea dintre APL Chișinău și Ambasada Japoniei durează deja de cîțiva ani, iar în aprilie, curent, cu suportul părții nipone, în cadrul programului de Grant „Kusanone” au fost reabilitate căile de acces la Grădinița nr. 225 din sectorul Ciocana.

6
3
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?