Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Protest în fața primăriei: Părinții împotriva închiderii programului lărgit în școli

4 ian. 16:23   Capitala
2813 0

Grupele cu program extins pentru elevi claselor primare ar putea fi suspendate, după ce primăria Capitalei a anunțat optimizarea cheltuielilor din domeniul educației și cel social din cauza dificultăților financiare pe care le are.

Prin această acțiune se va diminua reușita școlară a copiilor, susțin reprezentanții fracțiunii municipale a Partidului Acțiune și Solidaritate care au organizat astăzi un flashmob. Totodată, reprezentanții direcției municipale de educație au declarat pentru Radio Moldova că pregătesc soluții alternative, transmite Radio Moldova.

Zeci de părinți din municipiul Chișinău au ieșit astăzi să protesteze după ce a fost anunțat că grupele cu program extins ar putea fi închise. Părinții care au participat la flashmobul din fața primăriei spun că nu știu ce vor face cu copiii dacă activitatea acestor grupe va fi suspendată.

„Am o fetiță în clasa I. Acum vin eu cu o întrebare: ce fac eu cu copilul după ore? Îl aduc la primărie?”,

„Cerem grupe cu program prelungit!”,


„Este imposibil, să rămînă acasă un copil fără supraveghere, și mama ducîndu-se la serviciu, va fi întotdeauna îngrijorată ce se întîmplă cu copilul ei”, spun părinții.

Șeful Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Andrei Pavaloi, a declarat că aceste grupe nu sînt obligatorii. Potrivit acestuia, grupele cu program extins au fost finanțate din bugetul primăriei doar în ultimii 3 ani. În același timp, Andrei Pavaloi, a precizat că pînă mîine va fi elaborat și propus directorilor școlilor un pachet de soluții alternative.

„Încercăm să găsim soluțiile optime, pentru organizarea activităților post ore. Maxim mîine, pînă la orele 10, am solicitat colegilor să avem un draft de soluții, pe care îl vom livra directorilor, iar definitivarea mecanismului urmează să fie făcut în două săptămîni. Ne dorim ca pînă mîine să transmitem directorilor, acest draft al mecanismului, ca colegii să-l poată implementa începînd cu data de 9 ianuarie”, a afirmat Andre Pavaloi.

Amintim că la ședința săptămînală a primăriei, edilul capitalei a anunțat că din cauza dificultăților financiare, vor fi optimizate cheltuielile din domeniul educației și cel social. Potrivit acestuia povara financiară a bugetului municipal depășește suma de 1,3 miliarde de lei, după ce pentru gestionarea crizei refugiaților, achitarea sporului salarial lunar angajaților din sectorul bugetar s-au cheltuit bani din bugetul municipal, fără a fi alocate suplimentar resurse financiare în acest scop.

În 2024 primăria trebuie să continue multe din proiecte fără a avea suficienți bani, a mai spus Ion Ceban. Precizăm că, în Chișinău sînt peste 1000 de grupe pentru elevi cu regim prelungit, bugetul pentru activitatea acestora constituie aproximativ 72 de milioane de lei.

1
1
0
2
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?