Transnistria stiri: 1307
Eurovision stiri: 493

Lifturile din capitală, cu termen de exploatare depășit

23 mai. 2023,, 12:45   Capitala
3069 0

Aproape toate ascensoarele din Chişinău, deservite de intreprinderea municipală "Liftservice", au termenul de exploatare depăşit cu zeci de ani.

Din acest motiv, multe se strică şi pun în pericol siguranţa locatarilor. Pentru unele lifturi, vechi de peste 50 de ani, nu se mai produc piese de schimb, iar mecanicii recunosc că le vine tot mai greu să le repare. Situaţia s-a agravat în ultimii şase ani, perioadă în care Liftservice nu a mai schimbat în Chişinău niciun ascensor.

Autoritățile dau însă asigurări că liftul e perfect funcţional aşa că locatarii nu ar avea motive de îngrijorare, notează tvrmoldova.

„Recent s-a dat motorul la reparaţie. S-au reparat rulmenţii motorului. S-a reparat curgerea uleiului din reductor. Şi la fel, roata de conducere, tot s-a reparat şi s-a pus înapoi. Ceea ce ţine de siguranţă, el e foarte sigur”, a declarat Anatolie Balan, maistru, Î.M. Liftservice.


Motorul, roata de tracțiune limitatorul de viteză și cablurile din oțel sunt principalele elementele de siguranță ale ascensoarelor. Astfel de piese, vechi de aproape jumătate de secol, nu se mai produc in prezent, așa că, dacă se defecteaza, nu mai pot fi înlocuite.

În curând, mai multe lifturi din blocurile din Chișinău vor fi schimbate, asta după ce Primăria a alocat zece milioane de lei. Pe lista blocurilor în care urmează să fie înlocuite ascensoarele nu se regăseşte şi cel în care liftul a căzut în gol. Inginerii de la Liftservice susţin că acesta este perfect funcţional, iar incidentul s-a produs din cauza supraîncărcării.

„Erau patru persoane, suprasarcină a fost şi s-a acţiona limitatorul de viteză. A fost o zdruncinătură, adică mică. Liftul acesta poate fi folosit în siguranţă, şi mai departe? - Da, liftul poate fi utilizat în siguranţă. Nu avem temei de frică”, a declarat Viorel Colun, inginer şef, Î.M. Liftservice.

Reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă îndeamnă locatarii să evite deplasarea cu liftul dacă au suspiciuni că ar putea fi cu probleme.

„Ar fi bine să opteze pentru scări, mai ales că am avut situaţia că aceştia au rămas blocaţi. Iar în cazul în care s-au pomenit blocaţi în interiorul cabinei ascensorului, trebuie să apeleze de urgenţă serviciul 112 pentru ca salvatorii să poată veni la faţa locului. Dacă ipotetic oamenii ar putea deschide uşa, ar putea fi periculoasă pentru securitatea acestora”, spune Liliana Pușcașu, ofiţer de presă IGSU.

Anul trecut, Lifteservice, cea mai mare companie din Republica Moldova care se ocupă de montarea, întreţinerea şi reparaţia ascensoarelor, a cheltuit peste 700 de mii de lei pentru lucrări de întreţinere. Din cele 2 mii 500 de lifturi pe care le are în gestiune, mai bine de jumătate au peste 40 de ani, iar 97 la sută sunt cu termenul de exploatare depăşit. Inginerii recunosc că nu au o alte soluţii decât să le repare cu piese vechi pe care le mai găsesc prin depozite. În curând, şi aceste stocuri se vor epuiza. În Republica Moldova sunt aproximativ 10 mii de ascensoare, dintre care nouă mii în municipiul Chişinău. Ele sunt întreţinute şi deservite de 10 companii.

0
0
2
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?