Eurovision stiri: 493
Transnistria stiri: 1305

În Chișinău se înregistrează o lipsă acută de locuri de parcare

9 oct. 2023,, 14:00   Capitala
3060 0

Infrastructura rutieră învechită, numărul mare de mașini, lipsa locurilor de parcare - acestea sînt doar cîteva dintre cauzele ambuteiajelor din capitală.

Experții spun că, dacă autoritățile locale și centrale nu vor interveni pentru a le rezolva, situația se va agrava în următorii ani. În fiecare zi locuitorii capitalei sînt nevoiți să stea în ambuteiaje, pe care mulți le consideră cea mai gravă problemă a orașului, transmite protv.

La momentul proclamării independenței Republicii Moldova, în capitală erau înregistrate 50 de mii de mașini. Astăzi, această cifră este de 5 ori mai mare, la același număr de drumuri.

Statisticile arată că mașinile ocupă 20 la sută din străzile orașului.

Potrivit experților, numărul de mașini va continua să crească, ceea ce va duce la și mai multe ambuteiaje în următorii ani.


"Prima problema - numărul de mașini creste. Dacă la alte capitole noi rămînem în urma Europei, la numărul de mașini noi ne apropiem rapid de media europeanî. Dacî media europeana este de 600 de mașini la o mie de locuitori, la noi in Moldova sînt mai puțin de 300. Asta înseamnă că in viitorii 10 ani numărul de mașini în Moldova și în Chișinău cel puțin se va dubla", a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță.

Infrastructura rutieră învechită este o altă cauză a ambuteiajelor.

"Nu am făcut drumuri, orașul l-am înghesuit, am băgat 80 de mii de apartamente pe aceeași suprafață, fără ca să extindem orașul, s-a dat permisiunea să fie construit fără locuri de parcare", explică Ioniță.

Lipsa locurilor de parcare este un alt motiv al ambuteiajelor. Șoferii se plîng că sînt nevoiți să își parcheze mașinile oriunde – pe trotuar sau pe benzile de circulație.

Potrivit estimărilor autorităților, capitala are nevoie de aproximativ 75 de mii de locuri de parcare, dar acum există doar aproximativ 15 mii.
Experții spun că dacă autoritățile nu vor interveni și nu vor lua măsuri pentru a rezolva problema ambuteiajelor, situația se va înrăutăți și mai mult.4
0
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?