X 
Arşiţa stiri: 178
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1412

Festival de artă medievală, organizat la Chișinău

16 oct. 2023,, 07:12   Capitala
2987 0

Războinici din diferite perioade ale Evului Mediu și-au dat întîlnire la Festivalul de Artă Medievală "Vulpea De Fier" organizat la Chișinău. Cu toate că este la prima ediție, evenimentul a adunat zeci de iubitori ai istoriei. Organizatorii au menționat că istoria este un element esențial în formarea personalității umane.

Cavaleri strălucitori în armură, războinici nomazi, arcași și lăncieri au putut fi admirați la Festivalul de Artă Medievală. Pentru că luptele erau la ordinea zilei, participanții au improvizat scrime istorice și trageri din arc, notează Noi.md cu referire la moldova1.

„Este un costum autentic secolul XIII-XIV european. Totul este din piele naturală, in, fier. În medie sînt cam 25 de kilograme și dacă e mai ușor pot fi 18. Luptele sînt mereu distractive.”;

„Port un exemplar de armură italiană medievală. Lupta nu a fost una din cele mai grele, însă căldura a îngreunat procesul. De cinci ani practic acest sport.”;

„Pe lîngă tirul cu arcul istoric frecventez și tragerea sportivă cu arcul. Pentru prima dată cînd am aflat despre acest club, am rămas impresionat. Am fost în Bulgaria la așa gen de festival numai că mai grandios.”;


„Am fost și în România, și în Bulgaria. Activ participăm și promovăm cultura istorică. Avem vestimentația mongolică, acestea se numesc halat verde, roșu.”

Publicul a rămas plăcut surprins de felul în care a fost amenajat orășelul medieval în care s-a desfășurat festivalul.

„Mi se pare ceva frumos, extraordinar, neobișnuit pentru Municipiul Chișinău. Este important să cunoaștem trecutul istoric. În baza trecutului este mai ușor s cunoaștem prezentul.”

„Pentru mine este un exemplu cînd oamenii trăiesc trecutul. Este ceva foarte bine pentru cultură. Tragerea cu arcul este ceva mai activ.”

Potrivit organizatorilor, festivalul are scopul de a populariza istoria în rîndul cetățenilor, în special a tinerilor.

„Luptele în armuri la momentul de față este un nou gen de sport fiind foarte dezvoltat în lume. Anul acesta echipa noastră din Republica Moldova a participat la campionatul mondial în Spania, Belmonte de unde s-au întors cu medalia de bronz și una de aur”, spune Ecaterina Obadă, organizatorul evenimentului.

Festivalul de Artă Medievală "Vulpea De Fier" este la prima ediție.

4
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав