X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

De ce compania românească a refuzat să elaboreze Planul general al Chișinăului?

16 oct. 2021,, 18:41 (reactualizat 17 oct. 2021,, 23:15)   Capitala
4758 0

Compania românească Vegо Concept Engineering a refuzat să elaboreze Planul general pentru Chișinău, deoarece nu a mai vrut să colaboreze cu autoritățile capitalei după ce acestea au făcut modificări la proiectul hotărîrii corecpunzătoare relevante.

O astfel de opinie, într-un interviu pentru Noi.md, a exprimat președintele Comisiei municipale pentru construcții, arhitectură și relații funciare, Vasile Chirtoca.

El a menționat că propunerea precum că această companie este gata să elaboreze Planul general pentru 500 mii de euro alocați de niște sponsori dezinteresați, a fost pusă la îndoială de fracțiunea socialiștilor și Comisia pentru construcții, arhitectură și relații funciare.

”Noi nu am votat pentru proiectul inițial. Reprezentanții fracțiunii socialiștilor, apoi și comisia pentru construcții, arhitectură și relații funciare, au îmbunătățit mult proiectul acestei decizii. Ce anume, în viziunea noastră, le-a scăpat respectivelor servicii ale primăriei, care au propus acest proiect de decizie? El nu ținea cont de niște momente importante. Primul – cine este autorul proiectului? În sistemul de proiectare noțiunea ”autor al proiectului” nu este o simplă îmbinare de cuvinte, este un termen specializat. Cel identificat ca autor al proiectului este titularul tuturor documentelor, și orice modificări pot fi introduse în proiect numai de el sau cu permisiunea lui. Și dacă acel proiect ar fi fost adoptat în forma lui inițială, reieșea că autor al proiectului devine o companie străină, fără permisiunea ei și plățile suplimentare în folosul ei nu puteau fi făcute careva modificări ale Planului general. Dar noi îl elaborăm în așa fel, ca prevederile lui să poată fi realizate în cel puțin 15 ani…

Decizia a fost concretizată și nu doar în ce privește autorul.


”Și anume de aceea, cred eu, compania românească nu a mai fost interesată de colaborarea cu noi. Da, în martie, 2020 consiliul municipal a decis cu privire la elaborarea Planului de acțiuni pentru realizarea proiectului Planului general și a Strategiei de dezvoltare a municipiului Chișinău în întregime. Decizia Primarului general de a elabora, în paralel cu planul general al capitalei, și Strategia de dezvoltare a Municipiului este un pas corect, pentru că se știe - în rezultatul compromisului la distribuirea sferelor de influență între partidele democrat și liberal, din legea privind municipiul Chișinău a fost eliminată clauza care prevedea că planurile generale ale suburbiilor trebuie să fie aprobate de Consiliul Municipal Chișinău. Ca urmare, în anii din urmă, fără un studiu arhitectural, au apărut construcții mizere nu doar în suburbiile propriu zise, dar și pe teritoriile adiacente magistralelor de însemnătate municipală, republicană și internațională”, a subliniat președintele Comisiei municipale pentru construcții, arhitectură și relații funciare.

Potrivit lui, în decizia din 5 martie 2020 este vorba despre planul de acțiuni pentru elaborarea și aprobarea Planului general al orașului Chișinău și despre Strategia de dezvoltare a municipiului. Această strategie preconizează revizuirea principalelor momente, ce țin de viitorul municipiului. Adică, dezvoltarea comunicațiilor inginerești, reglementarea construcțiilor pe sectoarele amplasate de-a lungul magistralelor de însemnătate municipală, republicană și internațională, precum și un șir de alte probleme, ce țin de dezvoltarea infrastructurii sociale și de transport, dar și a suburbiilor în întregime. În prezent aceste lucrări le efectuează gratis, ca grant, o companie rusească, care nu pretinde să fie autorul exclusiv și titularul întregii documentații.

„Compania românească, după cum știți deja, a refuzat. La propunerea noastră, decizia adoptată în martie, 2020 a fost modificată la 28 iulie, trecut. Au fost introduse modificări, conform cărora Chișinăuproiect a devenit proiectant general, ceea ce este logic, dat fiind că acest institut este o întreprindere sută la sută municipală, care aparține municipiului Chișinău, a subliniat Vasile Chirtoca.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?