Arşiţa stiri: 162
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1412

Cum s-a schimbat Chișinăul de-a lungul timpului

23 iun. 06:00   Capitala
8975 0

Portalul Noi.md vă oferă noi fotografii din seria "A fost - Este", care vă permit să vedeți cum s-a schimbat Chișinăul de-a lungul timpului.

În special, imaginea prezintă legendara construcție de colț din centrul orașului, de la intersecția străzii Bănulescu Bodoni cu bulevardul Ștefan cel Mare, care a găzduit cîndva cel mai bun hotel din oraș, Hotelul Elvețian.

Aici au locuit regele sîrb Milan I, marele cîntăreț Fiodor Șaleapin, ministrul educației al Imperiului Rus Leon Casso, celebrul scriitor și om public francez Henri Barbusse și alte persoane care au lăsat o amprentă semnificativă în istorie.

Fiind un succes comercial și după ce și-a schimbat mai mulți proprietari, hotelul a supraviețuit pînă în anii 1940. Din păcate, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost atît de deteriorată încît nu a putut fi restaurată. Dar faimosul arhitect sovietic Alexei Victorovici Șciusev, originar din Chișinău, a considerat Hotelul Elvețian una dintre cele mai frumoase clădiri din oraș și, la inițiativa sa, s-a decis construirea unei noi clădiri pe acest loc, care să recreeze aspectul originalului, care fusese pierdut pentru totdeauna.

Din 1950 și pînă în prezent, la parterul acestei clădiri cu trei etaje și coloane albe se află o bibliotecă, fosta "Jdanov", în prezent "Bogdan Petriceicu Hașdeu".


De remarcat este faptul că locuitorii capitalei moldovenești se pronunță pentru restaurarea cît mai urgentă a acestei clădiri, care este un monument de arhitectură ce împodobește orașul nostru.

35
1
1
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав