X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Chișinăul așa cum nu l-ați mai văzut vreodată

18 feb. 06:30   Capitala
7396 0

O fotografie de arhivă rară a Chișinăului a fost publicată pe internet, care arată monumentul lui Grigori Cotovschi pe fundalul vechiului cartier Guțulevka, demult dispărut, cu clădiri cu un etaj.

Hotelul "Cosmos", cu care multă lume asociază monumentul lui Grigori Kotovski, nu există încă, iar în general, în această fotografie este greu de recunoscut contururile viitorului bulevard Constantin Negruzzi, care va fi construit cu clădiri cu mai multe etaje.

Monumentul lui Grigori Cotovschi, originar din Republica Moldova, revoluționar celebru și comandant legendar, a fost ridicat în 1954 în Piața Cotovschi (actualul bulevard C. Negruzzi), cu ocazia celei de-a 36-a aniversări a Armatei Sovietice. Acesta a fost unul dintre primele construcții monumentale din Moldova postbelică. Autorul statuii lui Cotovschi este celebrul Lazăr Dubinovschi, iar calul aparține mîinii sculptorului-animalist Anatoli Posiado.

Potrivit experților, statuia lui Cotovschi din Chișinău este una dintre cele mai bune statui ecvestre, iar calul de sub legendarul comandant a fost inclus în primele trei cele mai bune din Europa secolului trecut.

55
1
1
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?