X 
Eurovision stiri: 496
Transnistria stiri: 1340

Chișinăul ar putea rămîne fără Arcul de Triumf? Ce spune arhitectul

19 oct. 2023,, 13:30   Capitala
8680 0

Arcul de Triumf din Chișinău nu este doar un simbol al Capitalei Moldovei, ci al întregii țări. Cu toate acestea, dacă ne uităm mai atent, putem observa că fundația monumentului se macină, iar suprafața sa este acoperită de găuri după instalarea iluminatului de sărbătoare.

„Dacă nu vom începe la timp restaurarea, Chișinăul ar putea rămîne în următorii 50 de ani fără unul dintre principalele monumente”, spune doctorul în arhitectură Sergius Ciocanu, transmite Noi.md cu referire la NM.

Doctorul în arhitectură Sergius Ciocanu a atras atenția asupra proceselor care duc încet, dar sigur, la distrugerea Porților Sfinte situate în centrul Capitalei, pe care mulți le numesc Arcul Victoriei sau Arcul de Triumf.

(FOTO) Chișinăul ar putea rămâne fără Arcul de Triumf. Cine se face responsabil de distrugerea simbolului Capitalei?

„Distrugerea nu a început azi sau ieri; este rezultatul unei atitudini iresponsabile, indiferente față de monumentele istorice de-a lungul mai multor decenii. De exemplu, în timpul reparației sau înlocuirii suprafeței carosabilului, asfaltul sau pavajul a fost instalat chiar pînă la baza Porților Sfinte.


În consecință, umiditatea din pămîntul din jurul monumentului, nu se poate evapora prin grosimea asfaltului și a pavajului, se drenează prin fundația și pereții Porților Sfinte, formînd așa-numita „eflorescență”, adică se produce cristalizarea sărurilor pe suprafața pietrei. Aceasta duce la distrugerea ei: piatra se macină”, spune doctorul în arhitectură.

(FOTO) Chișinăul ar putea rămâne fără Arcul de Triumf. Cine se face responsabil de distrugerea simbolului Capitalei?

Cu alte cuvinte, în partea inferioară a construcției se produc procese chimice active, piatra se macină și se transformă în nisip: în jurul Porților poate fi observată pulberea fină – rezultat al acestor procese.

Sergius Ciocanu atrage atenția și asupra lucrărilor ilegale efectuate la monumentul istoric. De exemplu, în cazul fisurilor și așchiilor, acestea sînt pur și simplu acoperite cu o soluție pe bază de ciment.

(FOTO) Chișinăul ar putea rămâne fără Arcul de Triumf. Cine se face responsabil de distrugerea simbolului Capitalei?

„Cînd apare o astfel de problemă, se folosesc materiale de construcție noi, care nu sînt nici chimic, nici fizic compatibile cu caracteristicile materialelor istorice. Piatra este moale și poroasă, în timp ce cimentul este dur și rezistent la apă. În plus, la instalarea iluminatului de sărbători și în alte cazuri, știfturile, diblurile și cuiele sînt bătute în Porțile Sfinte. Dacă te uiți cu atenție, suprafața monumentului pe alocuri este presărată cu cuie ruginite și ciuruită de găuri. În plus, pe monument cresc licheni – microorganisme care dăunează structurii pietrei”, explică omul de știință.

Sergius Ciocanu atrage atenția și asupra faptului că în cazul în care mîine Primăria Chișinău va decide să emită o autorizație pentru proiectarea și restaurarea monumentului, nu o va putea face: Porțile Sfinte pur și simplu nu figurează în cadastru.

(FOTO) Chișinăul ar putea rămâne fără Arcul de Triumf. Cine se face responsabil de distrugerea simbolului Capitalei?

„La Cadastru figurează doar lotul pe care se află monumentul, dar nu și patrimoniul istoric în sine. Cum se efectuezi restaurarea dacă obiectul restaurării nu figurează nicăieri? Singurul instrument juridic datorită căruia monumentul „există” este Registrul Monumentelor protejate de stat al Republicii Moldova, din 1993”, a spus arhitectul.

Omul de știință explică că, dacă restaurarea nu începe acum, atunci peste cîteva zeci de ani unul dintre principalele simboluri ale Moldovei se poate prăbuși și dispărea.

„Este de remarcat faptul că degradarea monumentelor începe de obicei lent, dar cu timpul acest proces se accelerează, lucru care se întîmplă în ultimii treizeci de ani. Dacă cineva ar decide să bată un diblu în Arcul de Triumf din Paris sau să efectueze alte lucrări fără proiect și permisiunea autorităților de protecție a patrimoniului, s-ar fi ales cu o amendă uriașă și ar fi restaurat monumentul din banii lui”, menționează Sergius Ciocanu.

21
3
0
3
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?