X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Chișinăul ar putea intra în noul an fără un buget aprobat

21 dec. 2022,, 10:30   Capitala
2573 0

Chișinăul ar putea intra în noul an fără un buget aprobat. Primăria a organizat primele consultări publice asupra proiectului bugetului capitalei pentru 2023.

Partea bună este că la anul Chișinăul va avea mai mulți bani de cheltuială. Bugetul ar putea crește cu aproape două miliarde de lei, transmite tv8.md.

Primăria municipiului Chișinău planifică să cheltuiască în 2023 aproximativ 7,3 miliarde de lei. Cu puțin peste 11 la sută mai mult decît în 2022. Cele mai mari alocări din bugetul capitalei sunt prevăzute pentru învățămînt - de circa 3,8 miliarde. Asta constituie puțin peste jumătate din toate cheltuielile prevăzute în haznaua municipală.

Reparația și extinderea instituțiilor de învățămînt - 116 milioane lei; salarizarea cadrelor didactice - 86,9 milioane lei; alimentația copiilor - 73,4 milioane lei.

Suma de 116 milioane este prevăzută pentru reparația școlilor și grădinițelor din Chișinău, pentru salariile cadrelor didactice sunt alocate 87 milioane de lei, iar pentru masele copiilor Primăria va cheltui peste 73 de milioane.


„Ce ține de reparațiile curente și capitale pentru anul viitor, suma alocată urmează a fi repartizată ulterior. Ținînd cont de faptul că, în prezent, mai sunt instituții care sunt în proiectare și nu știm sumele exacte. Le vom calcula postfactum”, a declarat șeful direcției Educație, Andrei Păvăloi.

Pe locul doi după mărimea cheltuielilor prevăzute în bugetul local este transportul public și întreținerea drumurilor. 115 de milioane de lei sunt prevăzuți pentru asamblarea de noi troleibuze și autobuze, dar și pentru instalarea panourilor cu itinerarul de circulație în stațiile de așteptare. Alte 780 de milioane se vor cheltui pentru acoperirea gropilor și reparația capitală a străzilor.

„Strada Industrială - 5 milioane. Strada Vasile Lupu - 10 milioane. Reparația capitală a podului Mihai Viteazul - 60 de milioane. Reparația capitală și extinderea bulevardului Mircea cel Bătrîn și prelungirea liniei de troleibuz pînă la strada Bucovina - 20 de milioane”, a menționat șefa interimară, direcția Finanțe, Olesea Pșenițchi.

Un alt domeniu cu cheltuieli mari este gospodăria locativ-comunală, pentru care sunt prevăzute 1,2 miliarde de lei. Cel mai mult se va cheltui pentru salubrizarea curților și străzilor- aproximativ 297 de milioane de lei. Iar circa 163 de milioane se vor plăti pentru iluminarea străzilor. Astăzi a fost organizată prima consultare publică a documentului.

Anul viitor, în bugetul municipal vor fi încasate venituri în valoare de 6,7 miliarde de lei, iar cheltuielile ajung la 7,3 miliarde de lei. Un simplu calcul arată că deficitul bugetar ajunge la circa 550 de milioane, cu aproape jumătate mai puțin decît cifrele pentru 2022, atunci cînd am avut estimat cel mai mare deficit bugetar din ultimii ani - aproape un miliard de lei.

Proiectul bugetului municipal pentru anul 2023 trebuie să treacă de toate comisiile și să fie aprobat de consilierii municipali.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?