Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4048

Așteptările locuitorilor sectorului Ciocana: Partea 2

20 mai. 12:02 (reactualizat 25 mai. 05:15)   Capitala
6444 0

Portalul Noi.md a lansat o nouă serie de materiale în cadrul proiectului „Așteptările locuitorilor capitalei”, început în anul 2020.

Atunci redacția Noi.md a publicat o serie de materiale ample, care reflectau problemele cu care se confruntă fiecare sector al capitalei, dar și propunerile oamenilor pentru îmbunătățirea situației.

În acest timp, multe dintre problemele capitalei Moldovei, exprimate de cetățeni atunci, au fost rezolvate de autoritățile locale, lucru pe care îl putem vedea în realitate. Au fost reparate multe drumuri, trotuare, pasaje subterane, au fost restaurate și modernizate numeroase parcuri, havuzuri, au fost construite terenuri de joacă și sportive, au fost amenajate parcuri și alte teritorii etc.

Însă o serie de probleme au rămas nerezolvate, la care s-au adăugat altele noi care trebuie soluționate.

Deosebit de grave sînt problemele cu privire la clădirile nefinisate, așa-numitele "clădiri abandonate", atunci cînd agentul economic oprește construcția, iar clădirea capătă un aspect deplorabil, în ea se acumulează gunoaie și se adună persoane fără adăpost.


Locuitorii așteaptă ca autoritățile municipale să întreprindă, așa cum au promis anterior, acțiuni active pentru soluționarea acestora, inclusiv prin elaborarea unor modificări legislative care să permită luarea unor măsuri împotriva proprietarilor clădirilor nefinisate de pe teritoriul municipiului Chișinău, care nu fac nimic în legătură cu construcția clădirilor nefinisate sau abandonate de mai bine de trei ani.

Actuale rămîn și problemele ce țin de repararea drumurilor din curți, crearea unor noi parcări, amenajarea parcurilor etc.

Cetățenii ar dori să vadă rezultate cît mai tangibile în aceste și alte domenii deja în viitorul apropiat.

În acest sens, portalul Noi.md a realizat un sondaj în rîndul cititorilor săi pentru a identifica cele mai stringente probleme ale locuitorilor fiecărui sector al capitalei.

Pentru a contura cele mai actuale probleme pe care chișinăuienii așteaptă să fie soluționate, portalul Noi.md a realizat un sondaj în rîndul cititorilor săi pentru a identifica cele mai stringente probleme ale locuitorilor din fiecare sector al capitalei.

De această dată continuăm să vorbim despre așteptările locuitorilor sectorului Ciocana al capitalei. Prima parte o puteți citi aici.

Locuitorii de la Ciocana așteaptă ca autoritățile să acorde în sfîrșit atenție stării drumurilor din sectorul lor. Este nevoie de asfaltat drumul de pe strada Speranței (de la strada Studenților pînă la strada Sadoveanu). De asemenea, oamenii își doresc asfaltarea drumului de pe strada Stradela Florării (tronsonul de la ieșirea de pe strada Vadul lui Vodă spre Cooperativele de garaje 145). Locuitorii sînt deranjați și de lipsa unui drum bun pe strada Rebreanu.

Trebuie reparat și drumul de pe strada Sadoveanu 40, 40/1 și 40/2, în apropierea căminului nr. 4, care duce spre Colegiul de Microelectronică.

În apropierea acestor adrese, lîngă blocurile rezidențiale, există o clădire abandonată (Sadoveanu 30). Oamenii ar dori să știe dacă este planificată demolarea acesteia sau dacă autoritățile intenționează să o reabiliteze, precum și cînd va fi finalizată construcția de pe Sadoveanu 16.

Locuitorii sectorului Ciocana solicită rezolvarea problemei asfaltării pe strada Meșterul Manole pe ambele sensuri. De reparații are nevoie și drumul de la intersecția străzilor Vadul lui Vodă - Spătaru. Deosebit de greu le este șoferilor să circule pe strada Zavodskaia.

De asemenea, persoanele care locuiesc în sectorul privat în perimetrul străzilor Maiakovski și Zavodskaia (Movileni, Rebreanu, Proezjaia) au nevoie de un sistem de canalizare.

Este nevoie de iluminat stradal pe strada Calea Basarabiei, de la strada Ismail pînă la podul Lunca Bîcului.

Cetățenii se plîng pe gunoiul din pădurea dintre strada Sadoveanu și lacul din sectorul Rîșcani.

Trebuie curățat Rîul Bîcioc dintre străzile Varnița și Calea Basarabiei.

De mai mulți ani, locuitorii de la Ciocana așteaptă reparația trecerii subterane de pe strada Sadoveanu, colț cu strada Igor Vieru.

Ar fi bine să fie instalată încă o stație de troleibuz la coborîrea de la Ciocana spre Rîșcani, lîngă benzinăria Lukoil, unde există un mic spațiu de parcare, precum și să fie majorat numărul mijloacelor de transport public nr. 24, 12, 21, 23.

De asemenea, cetățenii cer deschiderea unei rute de troleibuz sau autobuz de la Ciocana la Rășcani pe Bulevardul Moscova, începînd cu stația terminus: Mircea cel Batrîn - Alecu Russo - Bulevardul Moscova (în ambele sensuri) - Alecu Russo - Meșterul Manole (în ambele sensuri) - Mircea cel Batrîn, stația terminus.

Strică aspectul cartierului și ocupă mult spațiu mașinile abandonate.

Locuitorii din sectorul Ciocana și-ar dori renovarea terenurilor sportive și reabilitarea stadionului de lîngă bazinul sportiv nr. 11.

Acute rămîn și problemele privind repararea drumurilor din curți și amenajarea parcărilor, probleme specifice tuturor sectoarelor.

În acest context, cetățenii așteaptă ca autoritățile să prezinte un plan detaliat cu termene concrete pentru rezolvarea acestora și altor probleme urgente.

Portalul Noi.md a solicitat deja părerea autorităților locale pe marginea acestui subiect și va publica răspunsurile imediat ce le va primi.

Redacția Noi.md vă îndeamnă să ne anunțați și despre alte probleme din acest sector, scriindu-ne pe adresa de e-mail [email protected].

7
2
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?