Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Acțiune inedită de ecologizare, la Chișinău

2 mai. 2023,, 10:43   Capitala
2136 0

Zeci de alergători au strîns cîțiva saci cu gunoi în timp ce au alergat prin Parcul Valea Morilor. Prin această acțiune de salubrizare organizatorii își propun să aducă la cunoștință cetățenilor că implicarea face diferență.

Tinerii, care au alergat prin Parcul Valea Morilor, timp de o oră, au reușit să adune peste 20 de saci cu gunoi. Potrivit lor, cel mai des oamenii aruncă sticle din plastic și hîrtii, notează moldova1.

„Pentru noi contează să fie curat acolo unde noi alergăm și să demonstrăm tuturor că trebuie să menținem curățenia peste tot”.

„Colectez de 10 minute și deja am un kilogram și jumătate de deșeuri. Dacă fiecare dintre noi ar ridica de jos cîte o hîrtie, parcul ar deveni mai curat. Oamenii ar vedea că nu sînt deșeuri și, la rîndul lor, nu ar mai arunca gunoi”.

„Suntem într-o perioadă mult prea industrială, unde plasticul și murdăria este la orice pas și măcar și noi cu ceva să contribuim acolo unde trăim. Orașul este al nostru și noi trebuie să avem grijă de el.


Evenimentul a adunat și zeci de copii. „Strîngem plasticul și avem distracție în aer liber. Este important pentru următorii ani și pentru următoarea generație”. „Vreau ca mediul înconjurător să fie curat”. „Ajutăm natura să nu fie poluată, ajutăm planeta să nu o doară cînd aruncăm noi gunoaiele”.

„Planificăm și ne dorim cît mai multe alergări în afara orașului, pentru că sînt foarte multe sectoare, care au nevoie de așa salubrizare. Cantitatea deșeurilor este enormă și încontinuu primim apeluri, poze, videouri de la prietenii noștri alergători. De obicei, sînt în jur de 200, 300 de kilograme minimum”, a menționat organizatorul acțiunii de salubrizare, Valentin Moscaliu.

Potrivit unui studiu realizat de ONG-ul „Verde e-Moldova”, doar 3% din deșeurile din plastic au fost reciclate în Republica Moldova, în anul 2021, rata medie de reciclare a acestui tip de deșeu fiind în ultimii trei ani de 7 la sută. Respectiv, peste 90% din deșeurile din plastic care nu sînt reciclate, ajung la gropile comune de gunoi.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?