X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Studiu Mastercard: o treime dintre locuitorii Moldovei sunt pregătiți să treacă la plăți exclusiv cu carduri digitale ©

21 dec. 2023,, 10:00   Business
3281 0

Locuitorii din Moldova continuă să opteze pentru plățile fără numerar , iar cardul digital își consolidează poziția în segmentul plăților contactless, datorită nivelului înalt de comoditate și siguranță . Astfel, o treime dintre locuitorii Moldovei au plătit deja cumpărăturile cu un card digital înrolat într-un smartphone sau alt gadget care dispune de funcția NFC, iar pentru 39% dintre ei, astfel de plăți au devenit principala modalitate de plată în ultimul an. În plus, 35% dintre deținătorii de carduri declară că sunt pregătiți să renunțe în general la cardurile de plată din plastic în favoarea celor digitale în următorii cinci ani.

Acestea sunt rezultatele studiului anual MasterIndex, în cadrul căruia compania Mastercard a analizat cum s-au schimbat preferințele de plată ale deținătorilor de carduri din Moldova pe parcursul ultimuluian.

Jumătate dintre respondenți menționează că au început să plătească mai des pentru bunuri și servicii fără numerar: în prezent, 75% dintre deținătorii de carduri folosesc cardul bancar pentru plăți zilnic sau în mod regulat, în timpul săptămânii. Cel mai frecvent, cardul este folosit pentru achitarea produselor alimentare - 82% dintre respondenți declară acest lucru, ceea ce reprezintă cu 10 puncte procentuale mai mult decât în anul precedent. Alte categorii de plăți pentru care respondenții folosesc cel mai des un card bancar sunt plata serviciilor comunale (59%), alimentarea contului de telefonie mobilă (53%) și achiziționarea de îmbrăcăminte (53%). De asemenea, posibilitatea de a plăti fără numerar determină din ce în ce mai mult alegerea locului de cumpărături: fiecare al patrulea locuitor al Moldovei preferă punctele de vânzare în care este disponibilă plata cu cardul.

Și cumpărăturile online câștigă din ce în ce mai mult teren. Astfel, 69% dintre respondenți au făcut cumpărături online în ultimul an, iar 42% dintre aceștia au menționat că au început să cumpere online mai des decât cu un an în urmă. Este remarcabil faptul că 44% dintre utilizatori afirmă că ar prefera să cumpere un produs dintr-un magazin online, chiar dacă acesta poate fi achiziționat și offline.

„Rezultatele studiului reflectă dinamica constantă a schimbării preferințelor de plată ale locuitorilor Moldovei în favoarea plăților digitale, care devin rapid o parte integrantă a vieții de zi cu zi a deținătorilor de carduri. Acest lucru este confirmat și de statistica noastră: o treime din toate plățile cu carduri Mastercard în magazinele fizice sunt plăți efectuate cu un smartphone sau alt gadget cu un card digital. Acest „salt digital” nu este doar o consecință a dezvoltării tehnologice a pieței de plăți din Moldova, ci și o confirmare a deschiderii cetățenilor din Moldova față de soluțiile inovatoare”, a subliniat Irina Untila, directorul Mastercard Moldova.

Despre studiul MasterIndex

Studiul privind atitudinea locuitorilor din Moldova față de plățile fără numerar a fost realizat de compania XPLANE la solicitarea Mastercard, în iulie-august 2023, prin intermediul interviurilor telefonice. La sondaj au participat 500 de deținători de carduri cu vârsta cuprinsă între 18-65 de ani, care locuiesc în trei orașe din Moldova: Chișinău, Bălți și Cahul.

0
1
0
1
4

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?