X 
Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

O companie italiană, impusă să plătească circa 780 de milioane de euro, fiind acuzată de evaziune fiscală

8 noi. 2023,, 05:00   Business
2070 0

Un judecător italian a ordonat confiscarea a 779,5 milioane de euro de la gigantul Airbnb, care închiriază locuinţe pe termen scurt, pentru presupuse fapte de evaziune fiscală.

Potrivit procurorilor, compania nu a reuşit să colecteze de la proprietarii de locuinţe impozitele cuvenite pentru venituri obţinute din închirieri în valoare de aproximativ 3,7 miliarde de euro. Reprezentanții Airbnb Europa se declară dezamăgiți de hotărîrea instanței italiene și susțin că au cooperat pe deplin cu autoritățile fiscale din peninsulă pentru a remedia situația, transmite digi24.ro

Proprietarii din Italia trebuie să plătească un impozit de 21% din veniturile obţinute. Trei persoane care au deţinut funcţii de conducere la Airbnb între 2017 şi 2021 sînt, de asemenea, investigate, au precizat procurorii Tribunalului din Milano într-un comunicat. Airbnb a declarat pentru BBC că este "surprinsă şi dezamăgită de acţiunea anunţată de procurorul italian".

Purtătorul de cuvînt al Airbnb, Christopher Nutly, a declarat că reprezentanții din Europa ai companiei au colaborat cu autoritățile fiscale italiene pentru a soluționa situația încă din luna iunie. "Suntem încrezători că am acţionat în deplină conformitate cu legea şi intenţionăm să ne exercităm drepturile în legătură cu această problemă", a mai spus Nutly. În 2022, Airbnb a contestat legea italiană care obligă compania şi alţi furnizori de servicii de închiriere pe termen scurt să reţină 21% din veniturile din chirii de la proprietari şi să le direcţioneze apoi către autorităţile fiscale.

Compania a susţinut că cerinţele Italiei privind impozitarea contravin principiului Uniunii Europene privind libertatea de a furniza servicii în cele 27 de ţări din blocul comunitar. Ulterior, instanţa supremă a UE a decis însă că Airbnb trebuie să respecte aceste condiţii. În ultimii ani, autorităţile italiene au intensificat controalele asupra practicilor fiscale ale marilor companii, precum Airbnb, care funcţionează în ţară din 2008.


Procurorii italieni au lansat anchete legate de taxe și împotriva Netflix şi Meta, potrivit presei. Luna trecută, politicienii italieni au declarat că intenţionează să ia măsuri drastice împotriva proprietarilor care nu plătesc impozite pe chiriile pe termen scurt prin intermediul unor platforme precum Airbnb. Partidul Forza Italia, aflat la guvernare, a declarat că ţara va trece la introducerea unui cod naţional de identificare pentru închirierile pe termen scurt.

"Acest cod va scoate la iveală veniturile celor care închiriază apartamente fără să le declare", a declarat reporterilor liderul Forza Italia, vicepremierul Antonio Tajani. Politicienii estimează că această măsură ar putea creşte veniturile fiscale ale Italiei cu 1 miliard de euro.

1
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?