X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Legumele moldovenești scoase la în vînzare în piețe și în marile lanțuri de magazine

6 apr. 06:00   Business
2724 0

Serele fermierilor din Republica Moldova abundă de verdețuri, gata să fie culese. Castraveții, ridichea şi ceapa verde şi-au făcut loc şi în pieţe, şi în marile lanţuri de magazine, unde o condiţie de comercializare este calitatea şi ambalajul.

Serele Alei Popa din satul Negureni, raionul Teleneşti, sînt pline de culoare. Ea creşte ceapă verde, ridichi şi răsaduri. O parte din verdeţuri e comercializă în pieţe, alta ajunge la intreprinderile de procesare şi ambalare din satul vecin, transmite tvrmoldova.md

ALA POPA, producător de legume: „Dacă să vorbim de cepa verde , este irigată este în camp protejat şi ea este produsă normal. –Preţul? – Am dori să fie mai mare, dar este tot normal, e bine? – Cu cît pleacă cepa din solarii? – Ceapa din solaria pleacă cu 40 de lei kilogramul”.

Ambalate, trufandalele autohtone cîştigă ternen în marile lanţuri de magazine alimentare din ţară. Gata împachetate, verdeţurile diversificate rămîn proaspete pînă la opt zile. Cele neambalate se ofilesc în două zile.

ILIE VERDEŞ, fondator, companie de ambalare: „Ni se cere o calitate excepţională, ca să o putem livra, dar preţurile sînt întodeauna negociate de la o săptămînă la alta. La momentul de faţă autohton avem ridichea roşie, ceapa verde, rădăcina de pătrunjel şi prazul. Ridichea roşie conlucrăm cu un producător din Soroca, care odată la două zile ne subministrează marfa data”.

Fiecare produs este verificat, cîntărit şi aşezat cu grijă în caserole.

Şi tarabele din pieţe sînt pline cu legume de sezon, doar că de import, mai ieftine decît cele locale.


În timp ce unii oameni preferă să cumpere legume autohtone, alţii spun că le aleg pe cele mai ieftine.

La Piaţa Centrală din Chişinău, roşiile de import se vînd cu 45 lei kilogramul. La acelaşi preţ sînt şi castraveţii. Cu 10 lei mai ieftine este ridichea şi vînăta, iar ceapa verde ajuge la 50 de lei pentru un kilogram sau 10 lei legătura.

PREŢUL LEGUMELOR
ROŞII 45 LEI/KG
CASTRAVEŢI 45 LEI/KG
RIDICHE 30 LEI/KG
VîNĂTĂ 30 LEI/KG
CEAPĂ VERDE 50 LEI/KG

1
1
1
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?