Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

Înregistrarea dreptului de proprietate asupra apartamentului aflat în construcție ©

31 ian. 2020,, 12:04   Business
2442 0

Ai decis că vrei să îți achiziționezi un apartament nou în Chișinău? Nu știi însă care sunt etapele legale de înregistrare a dreptului de proprietate asupra unui apartament aflat în plină construcție? Am stat de vorbă cu reprezentanții companiei Astercon, care ne-au oferit câteva detalii informative relevante, de care poți ține seama atunci când alegi o locuință nouă.

  • Cu ce ar trebui să înceapă clientul? Care este prima etapă legală de dobândire a dreptului de proprietate asupra apartamentului aflat în construcție?
  • Recomandarea noastră este să verifice, prioritar, autorizația de construcție pe care o posedă dezvoltatorul imobiliar. Acest act reprezintă un document eliberat de către autoritatea competentă prin care se autorizează executarea lucrărilor de construcție în temeiul și cu respectarea certificatului de urbanism pentru proiectare și a documentației de proiect elaborate şi verificate. Să atragă atenția la valabilitatea acesteia și la câte nivele efectiv are dreptul să construiască dezvoltatorul imobiliar.
  • Care sunt etapele legale de înregistrare a dreptului de proprietate asupra viitorului apartament și cât de complicat este totul?
  • Totul este foarte simplu. Clientul trebuie să știe două elemente esențiale : contractul trebuie să fie autentificat notarial și înregistrat la Serviciul Cadastral. Achiziționarea unui apartament într-un bloc aflat în construcție se face doar în baza unui contract autentificat notarial, lucru de care fiecare client trebuie să țină cont. Prealabil vânzării unui apartament în construcție, dezvoltatorul imobiliar își înregistreză dreptul său de proprietate în registrul bunurilor imobile, iar la momentul încheierii contractului cu clientul, compania va prezenta la notar un extras din registrul bunurilor imobile, care va demonstra că apartamentul ales nu este sechestrat sau ipotecat dar și suprafața proiectată a acestuia. Contractul autentificat urmează a fi înregistrat la Agenția Servicii Publice, în Registrul de Stat al Bunurilor Imobile. Mulți dintre clienți nu cunosc aspectul că de fapt ei devin proprietari ai apartamentului doar odată cu înregistrarea în registrul bunurilor imobile. La finalul construcției clientul semnează împreună cu compania un act de primire-predare a apartamentului care confirmă achitarea completă și lipsa datoriilor.

  • Cum se asigură clientul că suprafața apartamentului indicată în acte este una corectă?
  • La finalul construcției compania eliberează clientului un plan geometric a apartamentului. Acesta reprezintă un act eliberat de Serviciul Cadastral Teritorial sau de companii licențiate în domeniu care a luat măsurile corespunzătoare a apartamentului.

Observăm astfel, că nu este suficient doar să contractezi un dezvoltator imobiliar, ci e cazul să atragi atenția la toate detaliile legale privind achiziția unui bun imobil, astfel încât să ai siguranța achiziției efectuate. În plus, respectarea prerogativelor legale este încă un criteriu explicit al calității serviciilor prestate de către un dezvoltator imobiliar. La acest capitol, compania Astercon acordă o atenție deosebită tuturor procedurilor legale, oferindu-le propriilor clienți certitudinea viitoarei tranzacții.

Dacă te-am convins prin acest material despre profesionalismul celor de la Astercon ținem să te informăm și despre oferta lor fără precedent. Acum poți deveni proprietarul unui apartament în complexul locativ Alba Iulia Residence care este dat în exploatare iar prețul acestuia îl poți achita în decurs de un an în rate fără procent sau dobîndă. Alba-Iulia Residence este complexul locativ care urmează a fi simbolul unui mod de viață select în Chișinău iar cei care vor apela la compania Astercon la sigur vor beneficia de o consultanță profesionistă privind toate detaliile și etapele procurării corecte a unui apartament.

Grăbește-te! Oferta este limitată.

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?