X 
Cutremure stiri: 508

Experți de top din România și Republica Moldova s-au reunit la Chișinău la conferința de endoscopie și ultrasonografie ©

9 oct. 09:00   Business
2 ore in urma 1342 0

În perioada 4-5 octombrie 2024, la Chișinău, în sala de conferințe GBG Moldova, s-a desfășurat conferința științifico-practică internațională cu tema „Actualități contemporane în endoscopie și ultrasonografie intervențională". Evenimentul a reunit medici de renume din România și Republica Moldova, care au împărtășit experiența și cunoștințele lor despre cele mai recente progrese și bune practici în domeniul endoscopiei.

Tudor Ceaicovschi, directorul general al GBG Moldova, compania care a găzduit evenimentul și distribuitorul de top al echipamentelor medicale, a subliniat importanța colaborării transfrontaliere în dezvoltarea practicilor în domeniul sănătății. „La această conferință, mai mulți experți din Cluj-Napoca și Timișoara prezintă tehnologiile pe care le utilizează deja de ceva timp în clinicile lor. Acest schimb de informații este extrem de valoros pentru medicii noștri din Republica Moldova. Deși avem specialiști foarte bine pregătiți, medicii din România au făcut progrese semnificative în utilizarea tehnologiilor precum ultrasonografia cu contrast și procedurile ghidate imagistic. Ei utilizează la maximum capacitățile echipamentelor medicale”, a spus acesta.



Prof. Dr. Zeno Spârchez de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a vorbit despre provocările și oportunitățile în adoptarea noilor tehnologii. „Pe lângă formarea profesională a medicilor, centrele medicale au nevoie și de echipamente performante. Din păcate, acest lucru poate fi dificil pentru țările cu resurse financiare limitate. Cu toate acestea, atât în România, cât și în Republica Moldova se dezvoltă centre dotate cu echipamente de ultimă generație și personal medical calificat capabil să aplice cele mai noi tehnici endoscopice. Aceste tehnici nu sunt încă disponibile în toate orașele. Cred că ministerele sănătății și alte organisme specializate se pot implica activ pentru a dota centrele medicale cu resursele necesare”, a declarat specialistul.

În cadrul evenimentului au fost prezentate cele mai noi echipamente medicale concepute pentru a spori capacitățile de diagnostic și tratament, inclusiv noul videoprocesor PENTAX Medical INSPIRA™. PENTAX este unul dintre cei mai importanți producători mondiali de echipamente endoscopice, specializat în endoscopia flexibilă pentru examinarea tractului gastro-intestinal și bronhoscopia pentru examinarea bronhiilor.

Andrey Bakulev, manager regional în cadrul PENTAX Europe GmbH, a evidențiat cele mai noi tendințe în domeniul procedurilor minim invazive. „Endoscopia flexibilă se dezvoltă rapid, preluând unele proceduri care erau realizate în mod tradițional prin chirurgie. Acest lucru se datorează faptului că endoscoapele flexibile pot trece prin orificiile naturale ale corpului, permițând efectuarea unor proceduri minim invazive. Aceste tehnici sunt mult mai blânde pentru pacienți, deseori conservând organul și evitând necesitatea îndepărtării unor părți ale acestuia. Timpul de recuperare este semnificativ mai scurt. Pe când chirurgia tradițională poate necesita câteva zile de spitalizare, pacienții care sunt supuși unor proceduri endoscopice se pot întoarce acasă chiar în aceeași zi”, a menționat acesta.

Prezentând noul videoprocesor PENTAX Medical INSPIRA™, cunoscut și sub numele de EPK-i8020c, Bakulev a subliniat faptul că acest sistem încorporează toate cele mai recente tehnologii disponibile în endoscopia globală, inclusiv rezoluția 4K. Dispozitivul dispune de cromoscopie, atât virtuală, cât și optică, ceea ce permite medicilor să detecteze noi formațiuni, să le examineze în detaliu, să analizeze modele vasculare și să tragă concluzii precise. Endoscoapele moderne sunt extrem de ușor de utilizat atât pentru medici, cât și pentru pacienți, oferind performanțe excelente în ceea ce privește flexibilitatea, permițând medicilor să navigheze prin pliurile intestinale. De asemenea, echipamentele sunt prevăzute cu canale de operare avansate care permit o gamă largă de proceduri.

Conferința a fost organizată de GBG-MLD cu sprijinul Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, Societății de Endoscopie, Chirurgie Minim Invazivă și Ultrasonografie "V.M. Guțu", Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu" din Cluj-Napoca și Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu" din Republica Moldova. Dr. Eleferii Pitel, doctor în științe medicale și președinte al Societății „V.M. Guțu", a coordonat evenimentul. Conferința a fost posibilă datorită contribuțiilor necondiționate din partea Global Biomarketing Group și Biessen Pharma.

0
0
1
1
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав