Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4067

Ce spune legea în Moldova privind scaunele auto pentru copii? ©

3 noi. 2020,, 08:35   Business
2443 0

Siguranța copilului tău reprezintă o prioritate, iată de ce îl asiguri mereu cu tot necesarul ca să poată crește în deplin confort. Acasă îți instalezi protecții la dulapuri, prize sau aragaz și urmărești non-stop mișcările celui mic, pe când în automobil îți instalezi scaunul auto pentru copii. Ce spune legea în acest sens și care sunt normele juridice care prevăd obligativitatea instalării, află dintr-un material informativ oferit de magazinul online pentru copii Mamico.

Ce ne spune legea?

Regulamentul Circulației Rutiere al Republicii Moldova prevede că minorii cu „vârsta de până la 12 ani pot fi transportați doar în autoturismul care este utilat cu sistem de reținere (sau cu alte mijloace de adaptare: pernă specială, scaun de înălțare, care acordă posibilități de aplicare a centurilor de siguranță standard) a copiilor”. Norma menționată prevede explicit că sistemul de prindere trebuie să fie ajustat și să corespundă vârstei, masei corporale și constituției copilului.

Apropo, unii părinți încă mai practică ținutul în brațe, în special pentru bebelușii mici. Acest lucru este nu doar ilegal, ci și extrem de periculos, în cazul unui accident. De aceea, obligativitatea prevederii se aplică chiar din momentul când luați nou-născutul de la maternitate.

Să nu uităm că statisticile mondiale ne spun că amplasarea copilului în scaunul auto scade cu 80% posibilitatea traumatismelor în cazul unui accident rutier, indiferent de cine este provocat acesta.

Cum alegem corect scaunul auto?

În primul rând, trebuie să ții cont de câteva cerințe, după cum urmează:

  • Vârsta copilului – pentru nou-născuți există așa numita scoică, aceasta se fixează pe același principiu ca și scaunul auto, doar că este prevăzut să respecte anatomia bebelușului care încă trebuie să stea pe orizontală. De regulă, producătorii prevăd aici o limită de până la 13 kilograme. Ulterior se folosește scaunul auto, în dependență de evoluția fiziologică a copilului;
  • Nivelul de siguranță – producătorii acestor mecanisme trebuie să traverseze unele teste de calitate și de siguranță, valabile la nivel mondial. Prezența acestor certificări garantează că transportarea copilului se va face în strictă conformitate cu prevederile și standardele internaționale de siguranță în trafic.
  • Mecanismele de prindere – optează pentru scaunele auto isofix (International Standards Organisation FIX), deoarece acestea sunt sigure și ușor manevrabile, astfel încât îl vei prinde rapid, iar bebelușul tău se va simți confortabil de-a lungul întregii călătorii.

Alegerea corectă a scaunului auto este o responsabilitate aparte, dar de prezența acestuia depinde cum vor decurge călătoriile voastre alături de cel mic. Copilul trebuie să se simtă bine în scăunel și totodată să aibă contact cu cineva dintre maturi, mai ales în prima perioadă a vieții. De aceea, scaunul bebelușului se amplasează în spate, iar alături de acesta se recomandă să fie întotdeauna un adult. Folosirea sau amplasarea scaunului auto pe bancheta de lângă șofer reprezintă doar o situație excepțională, eventual dacă bebelușul e bolnav sau are nevoie de îngrijire și unicul adult este șoferul.

În cazul în care ai un bebeluș și nu știi ce fel de scaun să-i procuri, apelează la consultanții magazinului online Mamico și alege cel mai confortabil produs pentru siguranța piciului tău.

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?