Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Vasile Chirtoca: Chiar dacă și fac lobby anumitor interese, acestea sînt interesele cetățenilor

6 mai. 2021,, 15:23 (reactualizat 6 mai. 2021,, 18:01)   Analitică
6655 0

Vasile Chirtoca, Președintele Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare a Consiliului Municipal Chișinău, a susținut o conferință de presă, în cadrul căreia jurnaliștii au putut obține informații din prima sursă cu privire la mai multe probleme de interes public. Iată ce a spus consilierul municipal.

Dezvoltarea Centrului istoric al orașului Chișinău

Un subiect important pe care îl examinează Comisia pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare este dezvoltarea nucleului istoric al orașului. Principala problemă a zonei este faptul că aici sistemul de construcție și proiectare nu este legalizat.

Vrem să facem ceva pentru orașul nostru. Eu consider, că or.Chișinău este unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa, care dacă va fi administrat corect - va înflori.

În ultimele luni, au fost luate decizii foarte importante cu privire la proiectele dezvoltate acum un an. Le-am examinat în cadrul Comisiei de mai multe ori, după care am luat decizia să le propunem CMC spre aprobare. Una dintre acestea este Decizia nr.2/26 din 02.04.2021 „Cu privire la securizarea și dezvoltarea zonei Centru-Nucleul Istoric al orașului Chișinău”. Sînt multe cazuri, cînd constructorii, sau pur și simplu oameni cu bani, cumpără spații în zona centrală și vor să ridice aici clădiri cu 8-10 etaje, lucru care nu este posibil în centrul istoric al orașului. În conformitate cu decizia respectivă a Consiliului Municipal, în zona istorică a orașului Chișinău nu se permite edificare clădirilor mai înalte de 15 m. Totodată, toate proiectările care urmează să fie făcute, trebuie să fie realizate în baza PUZ-ului dezvoltat cel puțin pentru un cartier. Trebuie să fie proiectat un cartier, noi trebuie să vedem cum arată per ansamblu arhitectura zonei, și numai după aceasta pot fi construite mai multe case care să se înscrie în acel plan urbanistic zonal.


Despre construcția unui cartier în regiunea străzii Burebista

Un alt subiect de interes public este și PUZ-ul de pe strada Burebista.

Dacă fac lobby pentru acest proiect? Eu mereu voi sprijini proiectele, care vin să dezvolte orașul și care aduc municipiului i investiții de milioane.

Din păcate, acest proiect este foarte politizat de către unii consilieri municipali din PAS, însă trebuie să menționăm faptul, că acest cartier urmează să fie construit pe terenurile care aparțineau „Aviatehnologie” S.A. Practic jumătate din clădirile, care se aflau pe acel teren, sînt deja demolate, iar valorificarea acestuia va fi una benefică pentru dezvoltarea sectorului.

De menționat, că pe lîngă clădirile cu apartamente, pe terenul cuprins în perimetrul străzilor Burebista - Sarmisegetuza - Grădina Botanică, urmează să fie construite parcări subterane, parcări supraetajate pentru vizitatorii parcului ”Grădina Botanică”, o grădiniță pentru copii, centre sportive de tip închis, în care să fie un bazin și terenuri de joacă, terenuri sportive de tip deschis și o pasarelă peste strada Grădina Botanică cu lifturi și ascensoare pentru invalizi. Totodată, agentul economic care va construi acest cartier se obligă să amenajeze scuarul și parcul de pe bulevardul Dacia și strada Sarmisegetuza.

Noi nu vedem nici un impediment ca în acea zonă să fie construit acest cartier. Proiectul a fost aprobat de comisie din a treia sau a patra oară, am făcut multe propuneri, s-au refăcut multe în acest PUZ. Totodată pe parcursul a 5-7 ani, în cît va fi realizat acest proiect, municipalitatea va avea posibilitatea să dezvolte și infrastructura din zonă, deși terenul este înconjurat de străzi, care au 3-4 benzi de circulație.

Declarațiile precum că în această regiune a municipiului nu există o infrastructura socială și de transport necesară nu reprezintă un obstacol în calea unui proiect important pentru economia orașului – investițiile vor constitui circa 2,0 miliarde de lei. Pe viitor, în momentul proiectărilor autoritățile vor ține cont de necesitatea de a reglementa traficul pe străzile Burebista și Gradina Botanică, precum și de a lansa mai multe rute de transport public pe aceste străzi.

Eu personal nu cunosc antreprenorii care urmează să construiască acest cartier, dar susțin intențiile lor. Cînd am înțeles că acesta este un proiect bun pentru oraș, am hotărît să-l susțin. Așa am procedat și mai înainte, așa procedez acum, și pe viitor la fel voi susține proiectele bune pentru oraș.

Majoritatea celor, care critică aceste proiecte, nici măcar nu le-au citit - nici proiectul PUZ-ului de pe strada Burebista, și nici cel al centrului istoric.

Dacă ”criticii” ar fi studiat aceste proiecte, ar fi înțeles că totul acolo se face în interesul locuitorilor mun. Chișinău.

Despre soarta Stadionului Republican

Eu însumi am fost directorul organizației de proiectare. Eu nu sînt pur și simplu un om de afaceri, ci și un profesionist în problemele de planificare urbană. În opinia mea, în acest loc nu ar trebui să existe nici un fel de ambasadă. Acest loc ar trebui să fie un obiect de infrastructură și social pentru oraș. Fie stadion, fie un Palat de gheață al sportului, în același timp poate fi creat și un parc. Dar cu siguranță pe acest loc ar trebui să fie realizat un proiect social, care să fie dotat și cu parcări subterane etc.

Îmi pare foarte rău, că reprezentanții unei țări atît de mari, și pe care eu o respect, au contactat acest proiect, deoarece în rezultatul unor astfel de proiecte scade popularitatea statului în cauză în rîndul cetățenilor țării-gazdă. Toți locuitorii Chișinăului înțeleg că acest lucru nu ar trebui să se întîmple. Și eu, în calitate de membru al echipei Partidului Socialiștilor în Consiliul Municipal și de cetățean, nu susțin acest proiect. Și cred că și noua conducere a țării, și noi cu toții ar trebui să ne gîndim unde să oferim ambasadei acestui mare stat un teren decent, pentru ca ei să poată construi acolo ceea de ce au nevoie. Cred că ar trebui să mergem în această direcție.

Despre problema tăierii copacilor sănătoși

Ne opunem categoric tăierii copacilor, sîntem pentru dezvoltarea zonelor verzi. Noi, în general, sîntem o companie înalt ecologică, și eu vin dintr-o companie care implementează proiecte de înverzire, împădurire etc. Sînt categoric împotriva tăierii copacilor sănătoși. Categoric! Oricare ar fi motivele, fie că trebuie de făcut un trotuar, fie că există puțin spațiu, că există altceva, parcare și așa mai departe. Deoarece verdeața, copacii - sînt o bogăție care nu poate fi construită, ca o clădire. O clădire o poți construi în doi ani, iar un copac crește în decursul multor ani. Eu însumi am fost martorul unor astfel de cazuri, primesc multe semnale din partea orășenilor și de mai multe ori am trimis conducerii primăriei și am vorbit nu o singură dată cu directorul de la "Asociația de gospodărire a spațiilor verzi".

Dar mai există o inerție. Care este motivul acesteia? În 2016, a fost modificată Legea cu privire la municipiul Chișinău, la inițiativa liberalilor. Și primarul a primit dreptul de a decide cu privire la tăierea plantelor și a copacilor. Anterior, această funcție aparținea Consiliului Municipal. Și a fost creat un întreg sistem de adunare a lemnelor de foc. În sectorul Rîșcani, apoi la Buiucani, erau locuri speciale unde erau tăiate lemne de foc, ca și cum ar fi un fel de Ocol silvic. Puteai merge acolo și cumpăra lemne de foc. Era organizat un întreg business. Și această inerție încă mai funcționează.

Iată cum se întîmplă acest lucru. Conducerea "Asociației de gospodărire a spațiilor verzi" consideră că trebuie de tăiat un copac, deoarece, în opinia celor care taie lemne de foc, acesta ar putea cădea peste cineva. Aceștia fac un fel de înțelegere cu departamentele de mediu ale ministerului corespunzător, pregătesc documentele și le aduc viceprimarului, care este responsabil de aceasta. Și el este convins că, dacă nu va face acest lucru, copacul va cădea și poate ucide pe cineva. Și el semnează actul…

Eu cred, că conducerea de la "Spații Verzi" trebuie curățată foarte bine și la toate nivelurile. Și deja am recomandat acest lucru primarului. Dar aș dori să atrag atenția asupra faptului că acum sînt tăiați totuși mai puțini copaci, deoarece primarul general este împotriva acestui lucru. Dar eu cred, că mai este nevoie de puțin timp pentru a ne clarifica cu aceasta.

Cu privire la atitudinea față de fenomenul construirii caselor în spații verzi, de parc și posibila soartă a proiectului de construcție a unui complex rezidențial mare în apropierea parcului "La Izvor" de pe strada Mesager 1/1.

Nu am sprijinit niciodată astfel de antreprenori. Mai mult decît atît, în Consiliu Municipal precedent, la inițiativa mea au fost oprite o serie de astfel de construcții, iar acum în aceste locuri în loc de șanțuri se află spații verzi.

Istoria acestui teren de pe strada Mesager o cunosc bine, pentru că el a fost cîndva alocat pentru dezvoltarea fabricii Viorica, care a fost construită după proiectul întreprinderii similare ”Christian Dior”. Proiectanții noștri au fost în Franța. Una dintre cerințe era construirea într-o zonă verde, deoarece acest lucru sublinia starea ecologică a fabricii. Și această cerință persistă.

Acolo era prevăzută amenajarea locului, erau prevăzute alei, havuzuri și păstrarea întregii zone verzi. Apoi, în anii '90, au început fenomene ciudate – a apărut de undeva un gard, a fost luată o parte a teritoriului fabricii, apoi cuiva i-au fost alocați 40 de ari de pămînt, apoi au fost privatizate cumva 2 hectare, apoi acest teren a fost revîndut de mai multe ori. Și l-au vîndut unei companii, care a decis că poate construi ceva acolo. Această intenție nu a ajuns încă la Comisie.

Am scris o scrisoare primarului cu cererea de anulare a audierilor publice privind planul de dezvoltare urbană pentru a schimba planul zonal al teritoriului din apropierea parcului "La Izvor", unde compania-dezvoltator intenționează să construiască un complex rezidențial multietajat. Noi am justificat totul din punct de vedere juridic. Audierile, dacă vor avea loc, vor fi ilegale, deoarece este ilegală decizia în sine a Consiliului de urbanism.

Nu poate să nu ne îngrijoreze și soarta lacurilor situate acolo. Căci acestea sînt dintre puținele lacuri naturale din țara noastră. Deci, trebuie să le păstrăm, trebuie să facem totul pentru a ne asigura, că nimic nu se construiește lîngă ele. Trebuie să le păstrăm, împreună cu parcul. Cea mai mare parte a acumulărilor acestor lacuri au legătură cu parcurile. Au legătură cu faptul, că acolo există plantații, că acolo se păstrează umiditatea, această umiditate formează rîulețe subterane, cursuri care alimentează acest lac, și este absolut interzis de intrat acolo cu astfel de construcții.

Acesta este punctul meu de vedere și, dacă acest proiect va ajunge la Comisie, nu sînt sigur că va primi o concluzie pozitivă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?