X 
Cutremure stiri: 504

Pensii „ca-n Singapore”, leul-criptomonedă, revigorarea „cincinalelor” și elementele unei economii planificate pentru sectoarele prioritare. Ce promit candidații la președinție? Partea 2

16 oct. 10:00   Analitică
2 ore in urma 1428 0

Continuăm să facem cunoștință cu promisiunile electorale ale candidaților la președinție. Deși, în actuala campanie electorală, programele electorale sunt secundare. Partea 2.

Dar și așa forțele de ordine, și nu numai, nu le permit să ajungă la alegători. Ba poliția de frontieră nu-i permite Irinei Vlah să-și lanseze campania electorală la punctul de observație „Inima Nistrului” din apropierea satului Naslavcea: pentru prezența în zona de frontieră, e nevoie de permis. Apoi, pe drum de la tipografie, o mașină cu materialele de campanie ale candidatei este oprită și redirecționată spre inspectoratul de poliție, unde o parte din tirajul ziarului electoral este confiscat. Iar zilele trecute, la Căușeni poliția a scos bannerul electoral al Irinei Vlah.

Ba la Vulcăneşti polițiștii au ridicat 72 de bannere electorale ale candidatei la președinție Victoria Furtuna, pe motiv că șoferul care le transporta nu avea documente de însoțire. Ba, fără careva explicații, au fost reținuți activiștii blocului „Împreună”, care postau pliante electorale. Aceștia au fost ținuți într-o secție de poliție timp de trei ore, fiindu-le sechestrate materialele informative. Ba Natalia Morari acuză poliția că îi intimidează pe susținătorii ei. Iar candidatul independent Tudor Ulianovschi susține că poliția îi urmărește ilegal familia.


În urmă cu ceva ani, unul dintre foștii miniștri se lamenta, că de la an la an campania electorală în Republica Moldova devine tot mai lentă. Ei bine, de data aceasta poliția chiar a pus-o în mișcare. Inclusiv posibilitatea retragerii mai multor candidați din cursa electorală chiar înainte de scrutin - au și anunțat asta Viorel Cernăuțanu, șeful Inspectoratului General de Poliție, și Pavel Postică, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale.

Nr. 6 Ion Chicu – “Statul este al tău!”

Fostul premier Ion Chicu, liderul Partidului dezvoltării și consolidării Moldovei, promite că, dacă va ajunge președinte, statul va sluji poporul, și nu un partid politic sau interese străine, cum este acum.

El consideră, că prioritatea sa este stoparea exodului populației și îmbunătățirea situației demografice - măsuri obligatorii pentru existența în continuare a poporului și țării noastre. Pentru că „o țară care exportă oameni nu poate exista mult timp”. Principalele măsuri pentru atingerea acestui obiectiv vor fi: 1) Eliminarea oricăror bariere privind modalitatea și sursa investițiilor în activitatea economică și imobiliară de către concetățenii noștri care s-au întors din străinătate; 2) Subvenționarea timp de 3 ani, de la bugetul de stat, a impozitelor aferente plății salariilor de către firmele create de compatrioții noștri, care s-au întors din străinătate - în cuantum de 100% pentru întreprinderile deschise în sate și centre raionale, și în cuantum de 50% pentru întreprinderile deschise la Chișinău și Bălți; 3) Statul va asigura evidența întreprinderilor mici, create de concetățenii noștri care s-au întors în țară, prin subvenționarea costurilor acestor servicii timp de 3 ani - 100% pentru întreprinderile deschise în sate și centre raionale, și 50% în Chișinău și Bălți. ; 4) Includerea beneficiarilor programului „Prima casa”, care s-au întors din străinătate, în programele de compensare a contribuțiilor bancare în perioada de rambursare a creditului ipotecar.

De asemenea, pe post de președinte, Ion Chicu intenționează să revizuiască politica subvențiilor în sectorul agrar și să reia programul de construire a platformelor agroindustriale în fiecare regiune. Promite restabilirea indexării de 15% a pensiilor, pe care beneficiarii au ratat-o ​​în a.2023 din cauza indexării incomplete, și recalcularea pensiilor pentru cetățenii care au lucrat înainte de a.1999, inclusiv în perioada sovietică, deoarece mulți dintre ei primesc o pensie mult mai mică din cauza lipsei documentelor care să le confirme vechimea în muncă.

Programul electoral al fostului premier mai include și reluarea programului de industrializare al țării, început în a.2020; creșterea investițiilor anuale ale statului în utilități publice, drumuri, alimentare cu apă, canalizare și infrastructura energetică cu cel puțin 10% din PIB; lansarea unui Program Național de creștere a suprafețelor irigate și, către a. 2030, de aducere a suprafețelor irigate la 15% din terenurile agricole (în acest scop, se preconizează alocarea a 50% din veniturile bugetare din TVA plătită de întreprinderile din sectorul agroalimentar); scutirea pe 6 ani (2025-2030) a întreprinderilor industriale din sectorul agroalimentar de impozitul pe venit; eliminarea barierelor în calea exporturilor moldovenești pe piețele externe, inclusiv în Federația Rusă și țările CSI.

În plus, Ion Chicu intenționează să atenteze la „sacralitate” - să introducă „cele mai democratice și transparente reguli de activitate a organizațiilor din sectorul nonguvernamental, să asigure transparența finanțării acestora, inclusiv din străinătate”. În acest scop, una dintre primele sale acțiuni, dacă va fi ales președinte, va fi invitarea reprezentanților ONG-urilor „să elaboreze și să promoveze modificări legislative, care să faciliteze activitatea ulterioară a organizațiilor nonguvernamentale din țara noastră”. Iar baza acestor modificări legislative va fi „utilizarea experienței reușite a Statelor Unite și a Franței în asigurarea transparenței finanțării ONG-urilor, în special din surse externe”.

În ceea ce privește politica externă și integrarea europeană, candidatul nr.6 la președinție își propune să le promoveze, „cu respectarea intereselor naționale ale Republicii Moldova și sprijinul majorității cetățenilor țării, exprimat într-un referendum popular la finalul procesului de negocieri, condițiile pentru aderarea la UE fiind deja clare.”

Nr.7 Andrei Năstase – “Un președinte devotat”

Dacă va fi ales președinte, Andrei Năstase promite să devină garantul integrității teritoriale, a suveranității și neutralității republicii, prevăzute de Constituție. De asemenea, va folosi în mod activ instrumentul inițiativei legislative pentru a ridica nivelul de trai al cetățenilor și pentru a asigura o justiție liberă și echitabilă.

“Dacă în primele luni ale activității mele ca președinte ei nu vor pune în aplicare inițiativele mele de modificare a Constituției, în special a art. 47 privind pensiile, astfel ca să nu avem pensii sub 5.000 de lei, dacă nu vor implementa inițiativa de a aloca cel puțin 1.000 de lei pentru copiii noștri sub 18 ani și minim 3.000 de lei pentru copiii sub 3 ani, dacă nu implementează inițiativa de reducere a numărului de deputați la 61, conform voinței poporului din a.2019, dacă nu lucrează pentru țară și popor, atunci vor trebui să plece, iar eu am toate posibilitățile care permit dizolvarea unui asemenea parlament. Și nici Grosu, nici Alaiba să nu îndrăznească să se opună președintelui ales prin votul masiv al populației”, - a declarat Andrei Năstase în cadrul dezbaterilor electorale la agenția IPN.

De asemenea, el promite că „ va asigura ca autoritățile să-i investigheze pe cei care au jefuit țara în trecut, pe cei care o jefuiesc acum, inclusiv pe cei care se ascund în spatele prețurilor mari pentru gaze și care se îmbogățesc pe seama cetățenilor”. Pentru a face acest lucru, prioritar, va fi efectuat un audit al tuturor deciziilor luate cu privire la cheltuirea fondurilor publice.

Printre punctele programului electoral al candidatului independent Andrei Năstase se numără și implementarea reformei fiscale, acordarea beneficiilor fiscale unor sectoare ca agricultura, tehnologiile și producerea, consolidarea structurilor anticorupție și independența justiției, integrarea în UE „cu capul sus, fără a ne pierde identitatea și rădăcinile, dezvoltarea și implementarea programului „Revenirea acasă”: pentru cetățenii care se întorc în țară și își deschid o afacere în sectorul serviciilor, se va stabili un impozit pe venit” de 0% timp de 3 ani, iar pentru cei, care investesc în producere, rata zero se va aplica timp de 5 ani.

Nr.8 Octavian Țîcu – “Împreună pentru Europa”

Candidatul blocului „Împreună” și-a numit principalele priorități în funcția de președinte - „întărirea forțelor pro-europene și unioniste, asigurarea integrării europene a Moldovei, prevenirea întoarcerii forțelor oligarhice în țară, corectitudinea și justiția”.

În acest scop, Țîcu în calitate de președinte, urmează să lucreze intens pentru a întări suveranitatea Republicii Moldova (pentru el asta este „pace, securitate și apărare”), inclusiv prin modernizarea armatei și întărirea cooperării cu NATO. Următorul punct al programului său electoral este „Viitorul sigur al națiunii”: Octavian Ticu, împreună cu colegii săi din bloc, intenționează să stopeze depopularea, să stimuleze creșterea demografică și să dezvolte un Program Național de Dezvoltare a Capitalului Uman pentru anii 2025- 2040. și să mizeze pe diasporă, „ca principal susținător al prosperității Republicii Moldova” (cei din țară, probabil, nu-s adepții prosperității).

La capitolul „Dezvoltarea unei economii puternice” se promite crearea și menținerea locurilor de muncă bine plătite acasă, în Moldova, sprijinirea producătorilor autohtoni din toate sectoarele economiei prin scutiri de taxe, subvenții, creditare preferențială și acces larg la piețele de export. Capitolul „Îmbunătățirea calității vieții” face apel la promovarea educației europene – preșcolară, preuniversitară și universitară, oferirea de „profesori bine plătiți și motivați”, creșterea investițiilor în cercetare, modernizarea instituțiilor medicale și sprijinirea culturii și a sportului.

Pentru a spori încrederea internațională în Moldova, candidatul blocului ”Împreună” intenționează să „condamne ferm invadarea Ucrainei de către Federația Rusă”. În plus, el intenționează să rezolve conflictul transnistrean prin păstrarea unității, independenței și integrității teritoriale. Și promite o integrare europeană accelerată – împreună cu România în UE.

„Aveți încredere în noi și fiți siguri că nu vă vom dezamăgi”, a spus candidatul nr. 8 la lansarea campaniei sale electorale.

Nr. 9 Victoria Furtună – “Candidez pentru noi, pentru Moldova noastră!”

Fosta procuroră anticorupție Victoria Furtună, candidată independentă, are un program electoral inovator. Spre exemplu, ea intenționează să reformeze sistemul de pensii prin analogie cu Singapore și Elveția.

Cum se vede, este vorba despre trecerea la un sistem mixt de asigurări de pensii, care combină finanțarea pensiilor prin distribuire și acumulare. Astfel, în „modelul Singapore”, o parte semnificativă din responsabilitatea propriei asigurări sociale este atribuită cetățeanului: contribuțiile la Fondul Central de Economii însumează 37%, dintre care 20% le plătește angajatul, 17% - angajatorul. Există și așa-numita „schemă de argint pentru sprijinirea pensionarilor”, orientată doar spre persoanele cu venituri mici, incluse în rețeaua de asistență socială, care primesc pensie fixă ​​și îngrijiri medicale gratuite. Victoria Furtună promite crearea unor conturi individuale de pensii, care vor funcționa ca depozite bancare. Și, de asemenea, că banii împrumutați statului în cadrul noului sistem de asigurare a pensiilor vor fi returnați cu posibilitatea moștenirii lor.

O altă promisiune electorală interesantă este adoptarea unei legi, conform căreia promisiunile electorale neîndeplinite vor fi echivalate cu frauda, cu toate consecințele penale pentru politicienii care își încalcă promisiunile.

Victoria Furtună promite, de asemenea, că va implementa Planul de Industrializare a Moldovei, care prevede deschiderea a peste 1.500 de fabrici și uzine. De exemplu, în regiunea Taraclia se preconizează deschiderea a 40 de întreprinderi cu 1.700 de locuri de muncă, în regiunea Cahul - 40 de întreprinderi cu 8 mii de locuri de muncă. În plus, candidata la președinție intenționează să introducă o taxă unică în economie, prin analogie cu sistemul de impozitare în sectorul IT. Și se preconizează sprijinirea producătorilor locali, inclusiv prin repartizarea cardurilor „De acasă”, cu care cetățenii să achiziționeze mărfuri autohtone.

Nr.10 Tudor Ulianovschi – “Moldova normală ești TU!”

Candidatul independent Tudor Ulianovschi, în calitate de președinte, își asumă „un angajament ferm de a conduce Republica Moldova pe calea normalității, prosperității și demnității”. „Am ambiția și determinarea de a contribui la modernizarea, industrializarea și europenizarea Republicii Moldova”, a spus el.

Programul electoral al lui Tudor Ulianovschi cuprinde 10 priorități de bază. Prioritatea nr. 1 - „Integrarea europeană”: candidatul promite că procesul de aderare la Uniunea Europeană se va desfășura în condiții benefice pentru Republica Moldova și reieșind din interesele noastre naționale. Dacă va fi ales președinte, Ulianovschi intenționează să conducă personal negocierile cu Bruxelles-ul „pentru a se asigura că nicio lege sau acord nu va fi adoptat în detrimentul poporului moldovenesc” și să facă din integrarea europeană nu un slogan politic, ci „o politică pragmatică, care va aduce beneficii reale cetățenilor țării”.

Tudor Ulianovschi intenționează, de asemenea, să realizeze o reformă cuprinzătoare a justiției și să creeze de urgență o comisie specială, care să investigheze activitatea comisiilor vetting și prevetting, precum și cazurile de rezonanță, pierdute în CEDO. Planurile sale includ accelerarea procesului de examinare a dosarelor în justiție, așa ca cetățenilor să li se ofere dreptate fără tergiversări mari. Tudor Ulianovschi promite, că sub conducerea sa corupția va fi eradicată, iar puterea de stat va deveni transparentă și responsabilă. În acest scop, vor fi revizuite, printre altele, toate acordurile de împrumut , semnate de Republica Moldova în ultimii ani - interne și externe, cu condiții și procente exagerate.

Candidatul Ulianovschi promite să simplifice condițiile de activitate a businessului în Moldova, să stabilească un impozit pe venit de 1% pentru toate activitățile desfășurate de persoanele fizice, să introducă stimulente fiscale pentru companiile care creează noi locuri de muncă și să sprijine start-up-urile inovatoare. De asemenea, intenţionează să iniţieze un program naţional de irigare şi asigurare cu apă a zonelor rurale. Iar la capitolul „Sprijin social și asistență pentru familiile tinere” promite să majoreze pensia minimă la 5.000 de lei, iar salariul minim în sectorul public - la 15.000 de lei.

Nr.11 Natalia Morari – “Schimbări aici și acum”

Candidata independentă Natalia Morari a declarat din start, că nu va promite alegătorilor „ lapte și miere” și că „nu vor exista gratuități”.

Scopul principal al programului ei electoral „ Moldova nouă” este stoparea exodului populației, repornirea economiei țării și construirea unui nou tip de economie. „Dacă îl implementăm măcar la 20-30%, atunci vom trăi deja la nivelul unei țări europene medii”, - susține candidata.

Pentru atingerea acestor obiective, este planificată crearea unui Consiliu al Reformelor Strategice, condus de Președinte. Competențele sale vor include aprobarea deciziilor strategice în domeniul reformelor și aprobarea finanțării ca parte a implementării programului de reformă. Iar centrul pentru dezvoltarea și implementarea reformelor economice va fi Ministerul Economiei - prin structurile lui, așa-numitele instituții de dezvoltare, se va realiza finanțarea schimbărilor structurale în economie.

“La crearea unui nou model economic, în sectoarelor prioritare va trebui să aplicăm elementele unei economii planificate. Va fi necesar să alcătuim planuri cincinale și să monitorizăm cu strictețe etapele implementării acestora, deoarece sincronizarea proceselor de dezvoltare este extrem de importantă în contextul interconectării proceselor economice”, - spune programul electoral al Nataliei Morari.

În cadrul Ministerului Economiei se propune crearea mai multor așa-numite „instituții de dezvoltare”: 1) Agenția pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Industriei și Serviciilor (se va ocupa de dezvoltarea tuturor domeniilor de activitate economică, va putea suspenda actele organelor de supraveghere si de aplicare a legii în raport cu entitățile comerciale, fără aprobarea ei acestea nu vor putea face obiectul unor taxe, penalități si amenzi suplimentare); 2) Agenția pentru Promovarea Exporturilor și Atragerea Investițiilor Străine (va fi condusă personal de Președinte, iar Prim-ministrul va fi adjunctul lui. Principala sarcină a agenției este deschiderea piețelor externe pentru mărfurile moldovenești, promovarea mărcilor moldovenești peste hotare, atragerea investițiilor străine pentru programul „Vînătoarea de investitori”); 3) Agenția ipotecară (va fi un organism activ de reglementare a pieței în domeniul construcțiilor și imobililor); 4) Agenția pentru dezvoltarea pieței de capital, servicii financiare, juridice, consultanță și alte servicii (sarcina acesteia este de a dezvolta un cadru legislativ pentru atragerea băncilor și fondurilor străine. În paralel, această agenție va trebui să implementeze rapid programe pentru operațiunile cu criptomonede, inclusiv crearea leului-criptomonedă).

„Independența Băncii Naționale este un anacronism. Nu ne permitem doar să coordonăm procesele economice cu Banca Națională. BNM ar trebui să fie integrată dur în modelul general de transformare, deoarece va deveni unul dintre instrumentele de mobilizare a resurselor financiare pentru reforme. Temporar, pe o perioadă de 5 ani, BNM va fi subordonată Consiliului pentru Reforme Strategice, iar deciziile Consiliului vor fi obligatorii pentru Banca Națională. După decizia Consiliului, orice finanțare din resursele BNM trebuie aprobată de parlament”, se arată în programul electoral al Nataliei Morari.

Spre deosebire de propunerile altor candidați de a stimula și de a se baza pe întreprinderile mici și mijlocii, candidatul nr. 11 consideră că o economie modernă nu poate fi construită pe afaceri mici și medii”: Moldova trebuie să creeze propriile grupuri naționale financiar-industriale, orientate spre exporturi, de genul zaibatsu japonez și chaebols sud-coreean. De asemenea, pentru a reporni economia, Natalia Morari propune anularea „miilor de reglementări și reguli”, cum ar fi acordarea de licențe pentru importul și exportul benzinei, motorinei, gazelor, țigărilor și altor bunuri - dacă vrem prețuri mai mici, avem nevoie de mai multă concurență. Desființarea unui șir de agenții și departamente, deoarece „se cheltuiesc miliarde pentru menținerea unei armate de funcționari inutili”. Printre candidații la lichidare se numără Inspectoratul Muncii (această funcție poate fi îndeplinită de sindicate și poliție) și Comisia pentru piața financiară și valorile mobiliare (oricum, i-au rămas doar organizațiile de micro-finanțare și nu mai este mare nevoie de ea).

A doua acțiune imediată este stoparea refluxului de investitori. Pentru aceasta, se propune demiterea in corpore a Consiliului Concurenței („trebuie să transmitem un semnal clar investitorilor, că noul guvern îi va pedepsi aspru pe cei care le încalcă interesele”) și dezvoltarea programului „Vînătoarea investitorilor” . De asemenea, se propune urgent („ne-a mai rămas puțin timp pentru asta”) atragerea capitalului industrial ucrainean în Moldova, în contextul acțiunilor militare în statul vecin, și aducerea fabricilor și uzinelor din Ucraina în Republica Moldova. Scopul este să ne dublăm PIB-ul industrial în doi ani, din contul industriei ucrainene.

Următoarea măsură este amnistia capitalului, care este propusă ca una dintre măsurile-cheie de atragere a resurselor necesare pentru realizarea reformelor structurale. „Oamenii trebuie să aibă oportunitatea unică de a-și legaliza capitalul. Această măsură se va aplica tuturor cetățenilor Republicii Moldova, precum și celor care au primit la noi reședință sau reședința electronică. Amnistia capitalului trebuie să dureze cel puțin 4 ani”, spun autorii programului electoral al Nataliei Morari. În plus, înainte de înăsprirea sancțiunilor pentru infracțiunile fiscale, se propune efectuarea unei amnistii fiscale. Autorii programului au împrumutat aceste propuneri de la PCRM cu reformele lui economice din anii 2006-2007.

Există multe alte propuneri interesante și detaliate în programul electoral al Nataliei Morari. De exemplu, corelarea salariilor președintelui, a miniștrilor, deputaților și altor funcționari suspuși, cu pensia medie și creșterea lor în proporție de 1:2. Adică, dacă deputații și miniștrii vor să-și majoreze salariile cu 10%, la început trebuie să majoreze pensiile cu 20%. Iar salariile medii ale medicilor nu trebuie să fie mai mici de jumătate din salariile medii ale deputaților și miniștrilor.

Se mai propune lansarea unui program de credit ipotecar de stat, sub 1% pe an. Avansul nu va depăși 10% din valoarea proprietății, de asemenea, nu vor exista taxe suplimentare și nici restricții de vârstă. Și pentru a curăța sistemul judiciar, este planificată formarea unui nou organism de conducere judiciară - o Comisie de disciplină formată din 7 persoane. Scoasă de sub controlul Consiliului Suprem al Magistraturii și formată numai din judecători din străinătate cu o experiență de cel puțin 20 de ani, care s-au pensionat la nivelul curții de apel sau de casație din țara lor, ceea ce va elimina nepotismul și posibilitatea înțelegerilor. În cadrul Comisiei de disciplină se propune crearea unui organism de anchetă format din 6 anchetatori selectați chiar de comisie. Comisia de disciplină va analiza pe fond deciziile judecătorilor și va verifica concordanța lor cu etica judiciară.

“Eu reprezint o nouă forță, care va scoate țara noastră din acest cerc vicios al jocurilor politice și va aduce o schimbare reală și o reformarea țării, pornind de la temelii ”, - dă asigurări candidata nr.11 Natalia Morari.

Xenia Florea

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав