X 
Cutremure stiri: 506

Cum Șor și Abramovici cumpără alegătorii din Moldova

30 sep. 10:00   Analitică
2 ore in urma 1699 4

Ce interese are multimiliardarul ruso-israelian în regiunea noastră?

Recent, președinta Maia Sandu a declarat că a aflat din presă, că Kremlinul cheltuie lunar câte 2 mln. de dolari pentru a o denigra. Și a primit un răspuns dur din partea Mariei Zaharova, reprezentanta oficială a MAE al FR.

Nu este prima acuzație de acest fel a președintei în adresa Moscovei. În noiembrie, trecut Sandu a acuzat Rusia că „cumpără” alegători moldoveni înainte de alegerile locale generale și că în decurs de două luni a transferat echivalentul a aproape 5 milioane de dolari „grupurilor criminale”, inclusiv partidului lui Șor. În mod constant, reprezentanții Chișinăului oficial leagă de Kremlin orice „investiții politice” rusești în politicienii moldoveni, ceea ce creează impresia că guvernul rus sau chiar Vladimir Putin personal îl sponsorizează pe Șor și an de an asigură fonduri în bugetele lor pentru mituirea alegătorilor moldoveni.

De fapt, injecțiile rusești în politica moldovenească nici pe departe nu-s asociate întotdeauna cu faimoasa „mână a Kremlinului”, la care îi place așa de mult să se refere dreptei moldovenești. De cel puțin șase luni, în cercurile politice și cele apropiate lor se vorbește că în politica moldovenească a apărut un „investitor privat” - miliardarul rus/israelian/portughez Roman Abramovici, care și-ar urmări interesele proprii în regiune și ar acționa prin Ilan Șor. Deși Kremlinul, desigur, este interesat ca în Moldova să vină la putere politicieni mai puțin rusofobi și mai constructivi. Ca, de exemplu, în Georgia.

Despre “grupul de investitori”, gata să investească în Moldova 10 mlrd de euro

La finele anului 2022, Republica Moldova fiind puternic lovită de criza globală a energiei și de cea locală a gazelor (datorită acțiunilor încrezute ale Chișinăului oficial), iar tarifele la energie au explodat, Ilan Șor, care se ascundea în Israel din iunie 2019, a anunțat un plan de investiții pentru Republica Moldova în valoare de 10 miliarde de dolari. El a spus, că acest plan „va salva Moldova, care se cufundă în haos și sărăcie din cauza neprofesionalismului guvernului PAS”, dar pentru ca acesta să fie implementat, președinta Maia Sandu trebuie să-l numească prim-ministru.

Din spusele lui Șor, deja a fost format un grup de investitori gata să investească 10 miliarde de euro în Moldova: jumătate din această sumă va fi prezentată sub forma unei linii de credit pe 20 de ani la 1% pe an, alte 5 miliarde vor fi investite direct în economia Republicii Moldova, pentru înviorarea industriilor tradiționale.

“Nu-i pot numi pe acești investitori, pentru că în Moldova astăzi orice nume menționat de mine va fi supus presiunii internaționale. Dar vă asigur, că este vorba despre oameni de top în afacerile internaționale, care au propriile fonduri legale. Banii pe care îi investesc în crearea afacerii lor vor deschid zeci de mii de locuri de muncă. Sunt interesați de problemele de infrastructură critică”, - a spus Șor la conferința de presă din 9 decembrie,2022 .

Pe atunci, numele miliardarului Abramovici nu era asociat cu politica moldovenească și cu Ilan Șor, așa că „planul ambițios de 10 miliarde de euro” a fost considerat încă o păcăleală demagogică a afaceristului fugar din Moldova. Acum, fiind evident că multimiliardarul are anumite interese în această regiune și Abramovici acționează în Moldova prin Șor, planul de investiții de 10 miliarde de euro a căpătat culori noi. În esență, acesta este un rezumat al sumei pe care Abramovici este dispus să o cheltuie în Moldova. Dar care au fost aceste „probleme critice de infrastructură”, care l-au făcut să fie interesat de noi?

Analistul politic Vitalii Andrievschii într-o ediție a programului său de autor a sugerat, că aceasta ar putea fi Uzina metalurgică moldovenească de la Rîbnița sau MoldGRES, care ar putea juca un rol important în reconstrucția postbelică a Ucrainei. Mai mult, zilele trecute, România a refuzat să furnizeze de una singură energie electrică Moldovei și Ucrainei, „pentru a le ajuta cu energia”, și a solicitat Bruxellesului să subvenționeze furnizarea de energie electrică în aceste două țări.

„Poate că Abramovici s-a înțeles cu Rusia, că aceasta ar fi de acord ca el să preia aceste două obiecte. Dar trebuie să se înțeleagă și cu autoritățile moldovenești – da aici trebuie să joace și pe teren moldovenesc”, crede Andrievschii. Pentru ca Chișinăul oficial să nu pună bețe în roțile noii sale afaceri, să nu șantajeze de fiecare dată și să înainteze noi cereri, de exemplu, la prelungirea autorizației de mediu pentru Uzina Metalurgică Râbnița, Roman Abramovici, firește, are nevoie ca în fruntea Republicii Moldova să fie persoane dacă nu controlate, atunci măcar loiale lui.

În plus, prin „preluarea” UMM și a MoldGRES - întreprinderi bugetare ale Transnistriei - miliardarul așa sau altfel va fi atras în problema reglementării transnistrene. Recent, au apărut din ce în ce mai multe informații cum că Bruxellesul, Washingtonul și Chișinăul urmează să forțeze Tiraspolul să se reintegreze, folosind maxim argumentele economice. Înainte de toate, problema aprovizionării cu gaze în condițiile în care Ucraina a anunțat oficial că nu va reînnoi acordul privind tranzitul gazelor rusești, care expiră la finele acestui an. „Poate că Abramovici intenționează să se alăture procesului de reintegrare și, poate, astfel să intereseze și autoritățile moldovenești. Sau să numească noi autorități, care îi vor fi subordinate lui ”, sugerează Vitalii Andrievschii.

Așa sau altfel, dacă multimiliardarul Roman Abramovici are în regiunea noastră interese de afaceri reale, acestea nu pot să nu se intersecteze cu interesele politice. De aici rețeaua foarte extinsă de partide și politicieni controlați de Ilan Șor, în spatele căruia se crede că ar fi Abramovici. Și sumele importante investite în aceste partide și în acești politicieni, precum și în atragerea simpatiei alegătorilor.

Schemele importului ilegal de fonduri

În noiembrie 2023, înainte de alegerile locale generale, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi a spus, că Șor distribuie în raioane milioane de dolari.

“Zilele trecute în municipiul Bălţi, în noaptea de joi spre vineri, au fost distribuiți 640 de mii de dolari, iar în toate localitățile în care au candidați, în ultimele două luni s-au distribuit în total aproape 18 milioane de dolari. Autoritățile au ratat, așa cum se face deseori în politica noastră moldovenească”, - susținea președintele “Partidului nostru”.

Și Viorel Cernăuțanu, șeful Inspectoratului General de Politie, a spus atunci, că „sumele investite în acest proces de corupție constituie nu zeci sau sute de mii, ci milioane, ceea ce este confirmat de instituțiile statului printr-un amplu proces de documentare”.

În actuala campanie electorală, în ciuda tuturor încercărilor autorităților de a bloca canalele financiare ale „grupului Șor”, injecțiile de numerar nu s-au redus. Doar metodele de livrare a lor s-au schimbat.

Toamna trecută, în ajunul alegerilor locale generale, Ilan Șor a anunțat că de la 1 octombrie pensionarii din Găgăuzia, raionul Orhei și Taraclia vor primi lunar un supliment la pensie de 1.000 de lei. În vistieria regională „Sud” a fost deschis un cont special al Comitetului Executiv al Găgăuziei „pentru sponsorii care doresc să acorde asistență de sponsorizare pentru implementarea prevederii UAT Găgăuzia „Cu privire la sprijinul financiar pentru anumite categorii de pensionari ai Găgăuziei”. Vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei Alexandr Tarnavschii, într-un comentariu pentru portalul Newsmaker, a numit aceste plăți „o formă ascunsă de agitație a oficialilor Găgăuziei” și a atras atenția asupra faptului, că donatorul dispus să sponsorizeze fonduri uriașe este necunoscut - nimeni nu a prezentat și nu a făcut public acordul de sponsorizare, așa cum prevede legislația în vigoare. Iar deputatul APG din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor Ivan Dimitrioglo, la o ședință a Adunării Populare, a numit această inițiativă „mituire directă a alegătorilor Găgăuziei”.

Newsmaker a clarificat, că la 25 octombrie,2023 pe contul special au ajuns 787 467 euro și cca 15 mln. de lei. Portalul a prezentat și o captură de ecran a acordului de sponsorizare încheiat pe 17 octombrie 2023. „După cum reiese din codul IBAN indicat în documente, banii au venit din Kazahstan dintr-un cont bancar deschis la Banca Eurasiatică locală. Numele de familie al expeditorului este și el vizibil – Șved”, se spune în material. Numele cetățeanului rus și israelian Igal (Igor) Shved, de 61 de ani, a apărut și mai înainte. După cum se precizează în investigațiile RISE Moldova și TV8, acest „om misterios din Israel” s-a angajat să finanțeze proiecte de infrastructură locală în Republica Moldova în valoare de zeci de milioane de lei în cadrul programului „Satul moldovenesc” anunțat de Ilan Șor. La jumătatea lunii octombrie, trecut, peste 30 de primării erau aprobate să participe la acest program.

Investigațiile susțineau că finanțarea venea de la cetățeanul rus și israelian Igal Șved din conturi bancare din Kazahstan. „După cum a aflat SIS, fondurile au parcurs o cale dificilă. În lanț, a fost identificat încă un intermediar. Potrivit serviciului de informații, banii din Federația Rusă nu au venit în conturile lui Șved direct, ci de pe un alt cont, deschis în aceeași bancă kazahă pe numele lui Victor Guțuleac, cetățean al Moldovei și apropiat al lui Ilan Shor. În iunie, 2023, Igal Șved a primit 95 de milioane de ruble de la Guțuleac, ceea ce echivalează cu aproximativ 1 milion de euro”, se spunea în materialul TV8.

Potrivit RISE Moldova, Victor Guțuleac, de la care Șved a primit fonduri, a lucrat anterior în organele de drept din Republica Moldova. A părăsit Moldova în a doua jumătate a anului 2022 și acum conduce la Moscova fundația caritabilă pentru persoanele cu dizabilități, „ Гори свет”. De asemenea, RISE Moldova, referindu-se la informațiile primite de la SIS, a reținut că în a.2021 Serviciul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor l-a suspectat pe Guțuleac de spălare de fonduri în interesul unui grup infracțional condus de Ilan Shor: în contul lui au intrat 166 milioane de ruble (circa 2 milioane de euro) de la Anastasia Dronova, „implicată în grupuri oligarhice ruse asociate cu oficiali de rang înalt de la Moscova”.

Și Igor Grosu, președintele Parlamentului, a susținut că în această schemă a intrat și Andrei Goncearenco, un om de afaceri rus, fost prim-director general adjunct al ”Газпром Инвест Юг”, care la finele anului 2019 a cumpărat de la Nathaniel Rothschild compania Komaksavia Airport Invest Ltd, care deținea 95% din acțiunile Avia Invest, care pe atunci administra aeroportul din Chișinău. Dar în scurt timp Goncharenko și-a anunțat intenția de a vinde cota sa „în lumina planurilor autorităților Moldovei”.

Ilan Shor și „grupul de sponsori” din spatele lui așa și nu au reușit să folosească schema – Guțuleac/Șved/banca în Kazahstan/cont special în trezoreria „Sud”. Chișinăul oficial a blocat, apoi a pus sechestru pe cele 15 milioane de lei, care fuseseră depuse în contul special.

După ce fondurile au fost confiscate, Ilan Șor a început să folosească curieri, care transportau bani în numerar din Rusia în Moldova. Astfel, în aprilie s-a anunțat, că în aeroportul Chișinău organele de drept au confiscat aproximativ 1,1 milioane de dolari de la oamenii veniți din Moscova, unde au participat la un eveniment al blocului politic „Victoria” al lui Șor. Potrivit șefului Inspectoratului General de Poliție Viorel Cernăuțanu, de la 135 de curieri a fost ridicați, în diverse monede, între 6 mii și 9,5 mii de dolari. Șeful Inspectoratului General de Poliție a susținut că pentru livrare aceste persoane urmau să primească între 300 și500 de euro. Iar la jumătatea lunii mai, angajații Parchetului pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale au confiscate, de la 50 de curieri, încă aproximativ 130 de mii de dolari.

În iunie, agențiile de aplicare a legii au raportat o schimbare a tacticii „grupului Șor” la aducerea banilor în țară: în loc de numerar au început să fie folosite cardurile bancare. Pentru că au acceptat să călătorească în Rusia, plus la achitarea costului biletelor dus-întors, a cazării și a cadourilor, curierii primeau și 150-200 de dolari fiecare. Se spunea, că în schemele ilegale erau implicate mai multe case de schimb valutar. Au fost efectuate zeci de percheziții și au fost ridicate circa 3 milioane de lei.

De asemenea, după cum afirma anterior Centrul Național Anticorupție, printre sursele de finanțare a partidelor și politicienilor controlați de Ilan Șor a fost și utilizarea criptomonedei și monetizarea acesteia (în urmă cu ceva ani s-a anunțat că oameni apropiați de Plahotniuc și Shor erau suspectați de contrabanda echipamentelor pentru exploatarea criptomonedei în Transnistria și că, conform contractului, pe malul sting au fost transportate echipamente în valoare de peste 8,5 milioane de dolari), precum și fonduri primite din activități legale, cum ar fi dividendele. „Aceste dividende se împart între acționari, iar ulterior scopul lor devine un mister”, spunea în primăvara anului trecut directorul CNA Iulian Rusu, acum pensionat.

Conturi în “Промсвязьбанк”. Ce legătură are Abramovici cu asta?

După ce schema de plată, pensionarilor, a adaosurilor din „fonduri extrabugetare” prin transferul de bani din Rusia prin Kazahstan a fost închisă, Ilan Șor și oamenii din spatele lui au început să folosească o altă metodă de transportare a banilor.

În aprilie, Evghenia Guțul, bașcana Găgăuziei, revenită de la Moscova a anunțat despre semnarea unui acord de colaborare cu “Промсвязьбанк” (ПСБ) din Rusia. Guțul a declarat că datorită băncii rusești bugetarii și pensionarii autonomiei vor “putea primi finanțare suplimentară de la partenerii noștri”. “Fiecărui locuitor al Găgăuziei, care va depune cerere, “Промсвязьбанк” îi va deschide un cont de la distanță. Din 1 mai, se vor primi fonduri în valoare de 2.000 de lei pentru toți pensionarii și bugetarii”, a scris ea pe canalul Telegram. Iar președintele ПСБ Piotr Fradcov a declarat presei ruse: „am convenit și ca rudele, reprezentanții Găgăuziei, care locuiesc în Rusia, să primească la ПСБ servicii speciale suplimentare la un tarif separat”

Prezintă interes de ce anume “Промсвязьбанк” încă din a.2018 se află în proprietatea statului rus. Acționarul ei este FR în persoana ”Росимуществo” (100%). Conform datelor Forbes, de la finele a.2019 “Промсвязьбанк” este oficial banca de sprijin a complexului militar-industrial. ПСБ activează în toate așa zisele “regiuni noi” ale FR: în RPD, RPL, regiunile Herson și Zaporojie. În decembrie,2022 presa rusă a anunțat că “Промсвязьбанк” a găsit la Moscova un nou staff și negociază cu compania de investiții Millhouse a lui Roman Abramovici închirierea unui spațiu de 20 000 m.p în centrul de afaceri “Балчуг”. În primăvara lui 2023 publicația “Ведомости” a scris că ПСБ a închiriat 13 916 m.p. în centrul de afaceri “Балчуг-плаза”, Care aparține companiei de administrare a miliardarului Roman Abramovici.

Dar să revenim la plățile suplimentare pentru bugetarii și pensionarii moldoveni prin “Промсвязьбанк” din Rusia. În iulie, Orhei și Taraclia s-au alăturat acestui proiect. În august, presa apropiată lui Ilan Șor susținea, că în Găgăuzia peste 30 de mii de oameni au primit în luna mai aceste plăți. Ele au ajuns și în conturile a peste 1,3 mii de pensionari din Orhei, și aproximativ 1,5 mii - în Taraclia. Totodată, unele mass-medii proguvernamentale au scris, că zeci de preoți ai Mitropoliei Moldovei merg în pelerinaj la Moscova, iar la întoarcere ar primi carduri “Промсвязьбанк”, pe care li se promite să li se transfere salarii și ajutor pentru biserică.

Autoritățile centrale, desigur, au încercat să împiedice această „asistență extrabugetară” de la Șor. Oficiul Cancelariei de Stat din Comrat a încercat să anuleze în instanță acordul dintre Comitetul Executiv al Găgăuziei și “Промсвязьбанк” din Rusia. La ordinul SIS, site-urile “Промсвязьбанк” au fost blocate în Moldova - furnizorii de internet au primit o astfel de comandă la mijlocul lunii august. Și la începutul lunii septembrie, toate băncile moldovenești au încetat să mai lucreze cu sistemul rusesc de transfer de bani „ Золотая корона”. Aceasta a fost ultima metodă de lucru de transfer de bani între Moldova și Rusia.

Și chiar dacă Alexandru Tănase, fost judecător al Curții Constituționale, a scris pe rețelele de socializare că cardurile „ МИР” pentru bugetarii și pensionarii găgăuzi pot fi folosite doar pentru a scotoci sub unghii sau în loc de mediator pentru a interpreta la chitară „Smoke of Menthol Tigarettes”, există un mare „DAR”. Cardurile „ МИР” pot fi folosite în regiunea transnistreană, care nu este controlată de Chișinău. Acest lucru l-a spus de la bun început, după semnarea acordului cu “Промсвязьбанк”, chiar Evghenia Guțul, care a publicat o postare în care a explicat cum se poate utiliza sau se pot retrage bani de pe cardul МИР. Inclusiv retragerea de numerar în Rusia sau retragerea de fonduri sau plata achizițiilor în Transnistria.

Portalul zonadesecuritate.md scria în investigația sa, că într-un șir de bănci transnistrene (“Агропромбанк”, Сбербанк) prin aplicația băncii pot fi transferați bani pe cardurile băncilor din Republica Moldova. Сбер-ul local a lansat chiar și instrucțiuni video despre cum se face acest lucru. Și deși, ca răspuns la solicitare, Banca Națională a Moldovei a declarat că „nu pot fi efectuate tranzacții financiare directe între băncile Moldovei și așa-numitele organizații bancare din regiunea transnistreană”, cei de la zonadesecuritate.md au clarificat, că persoanele fizice și juridice de pe malul sting pot transfera lei moldovenești prin centrul de decontare numerar din Tiraspol. Rezultă, că băncile transnistrene pot transmite ordine de plată acolo, și așa are loc transferul. Pentru puritatea experimentului, portalul a cerut cunoscuților din ambele bănci să efectueze o astfel de operațiune, și ea s-a încheiat cu succes. „Adică, se pot transfera bani de la instituțiile financiare din regiune către băncile din Moldova”, - a conchis zonadesecuritate.md.

În opinia analistului politic Vitalii Andrievschii, problemele cu cardurile МИР și obstacolele puse de autorități, într-o oarecare măsură chiar îl avantajează pe Șor în ajunul alegerilor parlamentare din a.2025: „Există promisiunea: dacă învingem, veți primi imediat o sumă mare, deoarece are loc o acumulare. Cineva a acumulat 4-6 mii. Către alegerile parlamentare, acolo se pot acumula 20 de mii. Desigur, acesta va fi un stimulent puternic pentru ca acești oameni să-i voteze pe oamenii lui Șor”.

Investiții în „grila electorală”

Andrievschii menționează, că Șor și Abramovici au “anvergură și bani mari”: ei investesc nu numai în politicieni, partide, propagandiști, experți, surse informaționale etc., dar și în cetățenii “care formează grila electorală”.

Este vorba despre pichetarii profesioniști și protestatari - „contra plată, ei participă la așa-numitele proteste cetățenești”. Vitalii Andrievschii nu exclude, că pe viitor vor apărea „orașele de corturi, dacă autoritățile o vor permite”. „Șor are mii de astfel de profesioniști pentru proteste, mitinguri și marșuri”, este convins expertul. Se investesc bani și în pensionari, și în bugetari - în Găgăuzia, Orhei, Taraclia, „acum se fac pregătiri la Bălți, apoi vor merge în alte regiuni”. Drept urmare, către alegerile parlamentare, „ ar putea fi deja sute de mii”.

A început și procesarea grupurilor sociale și profesionale. Se muncește activ, de exemplu, cu tinerii - „cum se vede, asta este o perspectivă pentru alegeri parlamentare și nu numai, pentru a avea o osatură foarte serioasă aici”. Au început să lucreze cu lucrătorii medicali, profesorii și clericii. „Și cred că aceasta nu este o listă completă”, spune Andrievschii.

Chiar zilele trecute, Ilan Șor a anunțat semnarea unui acord cu “Евразия” rusească privind asistența umanitară, acordată fermierilor din Moldova în legătură cu recentele dezastre naturale. Această organizație non-profit este gata să ofere 7 mii de tone de îngrășăminte minerale, 5 mii de tone de motorină, precum și material semincer pentru 150 de mii de hectare de teren. Desigur, autoritățile centrale vor bloca acest „ajutor umanitar pentru producătorii agricoli”, dar în ajunul alegerilor acest lucru va juca doar în favoarea lui Șor.

Potrivit lui Vitalii Andrievschii, înainte de alegerile parlamentare sarcina este „să fie create grupuri de sprijin foarte puternice în diferite grupuri de populație”. Și ea este îndeplinită activ. Prin urmare, pe viitor numărul participanților la programele “Евразия” va crește, la fel și numărul grupurilor sociale și profesionale care vor beneficia de sprijin.

„Se spune că există deja peste 300 de mii de persoane interesate să voteze la alegerile politicienilor și partidelor numite de reprezentanții lui Ilan Șor. Și acest număr este în continuă creștere”, notează Andrievschii. Potrivit lui, primul test vor fi alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie, însă scopul principal ar fi alegerile parlamentare de anul viitor.

Vitalii Andrievschii consider, că scopul final al lui Șor și Abramovici este să se asigure, că toți politicienii și partidele lor, prin eforturi comune, pot obține în viitorul parlament cca 25 de mandate. Prin urmare, în următorul ciclu electoral vor spori și „investițiile politice”, și influența lor asupra electoratului. Expertul este convins, că e puțin probabil ca Ilan Șor să plănuiască să se întoarcă în Moldova - mizează pe viitorul său în Rusia. Va face o carieră politică acolo sau va intra în afaceri este o întrebare deschisă. La urma urmei, „în Rusia politica și puterea formează cea mai mare și mai profitabilă afacere”. Dar, după cum notează Andrievschii, „Șor înțelege, că cheia succesului său în Rusia este atingerea obiectivelor sale în Moldova”. Prin urmare, el va face tot posibilul pentru obținerea lor, „pentru a perturba referendumul, pentru a o împiedica pe Sandu să învingă din primul tur și, bineînțeles, pentru a-și aduce politicienii la victoria în alegerile parlamentare, căci pierderea acestora îi va închide perspectivele în Rusia”.

Și reieșind din faptul, că în același timp există o presiune foarte puternică din partea forțelor Occidentului, alegătorul moldovean nu este de invidiat. El are o singură ieșire - să judece cu propria sa minte, și apoi - să voteze. Iar cei care au mare nevoie pot lua bani de la escrocii politici, deoarece este practic imposibil să se verifice pentru cine au votat persoanele, pe care încearcă să le cumpere cei cu pungile pline cu bani, dacă la alegeri smartphoneurile-s interzise.

Ion Munteanu

13
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав