Eurovision stiri: 493
Transnistria stiri: 1305

Artiști din nouă țări vor participa la Festivalul Internațional de Teatru

18 noi. 2023,, 00:00   Afiș
1991 0

Tineri artiști din 9 țări vor participa la cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru și Film ClassFest, Secțiunea Cinematografie, care va avea loc în perioada 20-24 noiembrie la Centrul ”Artcor” din Chișinău.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, directorul Festivalului, profesorul universitar Svetlana Tîrțău a menționat că evenimentul este o acţiune artistică internaţională, unică în R. Moldova, care promovează creațiile tinerilor cineaşti, încurajează schimbul de experienţă şi relaţiile profesionale între studenții, profesorii, profesioniştii din țara noastră și cei din școli de film europene, familiarizînd publicul larg cu filmele realizate de generaţia tînără, promovînd valorile artei contemporane şi dialogul intercultural. Această ediție a festivalului, dedicată artei cinematografice, va contribui la promovarea și dezvoltarea creativităţii și autenticităţii tinerilor regizori, operatori de imagine, producători de film și televiziune. Tinerii cineaști vor prezenta filme realizate recent, care denotă viziuni personale asupra crizelor provocate de război, asupra problemelor de ordin umanitar, social, politic, cultural, cît și asupra societății din care fac parte, informează moldpres.

”Odată cu prezentarea producțiilor cinematografice, realizate de studenţii școlilor de film din mai multe țări, organizatorii festivalului își propun realizarea de workshopuri tematice și întîlniri cu discuții între studenții și profesorii diferitelor Universități și Academii, pentru un schimb de experienţă, de metode şi de opinii. Ediţia a XII-a întruneşte la Chişinău reprezentanţi ai următoarelor şcoli de film: Institutul de Stat de Teatru și Cinematografie, Erevan, Armenia; Școala de Cinema și Științe Audiovizuale (ESCAT), Tours, Franța; Universitatea de Televiziune și Film (HFF München), Germania; Universitatea de Stat Teatru și Film Shota Rustaveli, Georgia; Academia de Arte din Florența, Italia; Școala Națională de Film, Televiziune și Teatru, Lodz, Polonia; Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale, România; Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău, R. Moldova”, a precizat Svetlana Tîrțău.

Potrivit sursei citate, în cadrul festivalului vor fi prezentate peste 70 de filme artistice, documentare și animație, secundate de discuții. Participanții festivalului vor fi antrenați în workshop-uri coordonate de cineaști din Romînia si Germania. Ceremonia de deschidere a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru şi Film ClassFest 2023 va avea loc în ziua de 20 noiembrie, ora 18.30 la Centrul de dezvoltare a industriilor creative ARTCOR (str. 31 August 1989, nr. 137).

Prezentă la eveniment, Monica Babuc, directorul Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, a remarcat că este minunat că la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău există oameni care-și propun și insistă să organizeze acest eveniment, iar consilierul ministrului Culturii, Boris Cremene a afirmat că ClassFest este o platformă care permite studenților să uimească, unde se cristalizează diamantele culturii noastre pe viitor.


Festivalul ClassFest este organizat de Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Facultatea Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia în parteneriat cu Biroul de Cooperare al Elveției/Guvernul Elveției, Ministerul Culturii, Ambasada Franței în Republica Moldova, Alianța Franceză din Moldova, Centrul Cultural German ACCENTE / Goethe - Zentrum Chișinău, Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu la Chişinău”, Centrul industriilor creative ”Artcor” și alte instituții de cultură.

0
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?