X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Procesul fostului președinte al Curții Supreme de Justiție

11 mai. 2023,, 09:30   Societate
2378 0

Procesul împotriva fostului președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, învinuit de îmbogățire ilicită, continuă astăzi. Din septembrie 2022, au fost programate patru ședințe, dar așa și nu s-a ajuns la audierea martorilor.

Prima ședință a fost întreruptă la solicitarea ambelor părți, la a doua nu s-au prezentat martorii, a treia a fost amînată pentru că judecătorul a participat la un seminar, a patra a fost iarăși întreruptă. Examinarea cauzei are loc la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

În luna iulie 2022, Procuratura Anticorupție a încheiat urmărirea penală în privința fostului președinte al CSJ, la doi ani de la pornirea urmăririi penale.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2014-2019, atunci cînd Ion Druță era judecător la CSJ, prin intermediul rudelor sale, a obținut în proprietate bunuri imobile pe care le deține în continuare în valoare totală de 4,5 milioane de lei.

Procurorii precizau că aceasta este valoarea achitărilor oficiale efectuate pentru bunurile imobile, în timp ce prețul mediu de vînzare constituie 12,7 milioane de lei.


Aceste mijloace bănești depășeșc substanțial veniturile legale obținute de Ion Druță și de membrii familie sale. Judecătorul vizat a avut cîștiguri de 831.359 de lei, iar soția acestuia - de 608.978 de lei.

La demersul procurorilor anticorupție și cu autorizarea judecătorului de instrucție au fost puse sub sechestru 5 încăperi nelocative, două locative și un autoturism în valoare totală de 12,7 milioane de lei, transmite anticoruptie.md.

În data de 24 octombrie 2019, Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) a admis ridicarea imunității președintelui CSJ. În aceeași zi, procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție, în comun cu angajații CNA, au efectuat percheziții în biroul judecătorului.

În 2021, Curtea de Apel a decis că „hotărîrea Consiliului Superior al Magistraturii este un act administrativ individual emis cu erori discreționare”, președintele completului avînd însă o opinie separată.

1
1
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?