X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Valeriu Ostalep: "Occidentul își atinge scopurile cu orice preț"

9 dec. 2023,, 17:00   Politică
5117 0

Occidentul colectiv își cunoaște foarte bine scopurile și le atinge cu orice preț.

O astfel de opinie a exprimat politologul, analistul, directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, expertul în domeniul securității, fostul viceministru de Externe, Valeriu Ostalep, relatează Noi.md.

”Vorbesc, nu cu judecată, ci cu realism: aceștia sînt oameni de afaceri care își cunosc foarte exact obiectivele. Ei au propriile lor obiective: economice, politice, geopolitice, le cunosc foarte clar și vor să le atingă cu orice preț. Noi aici trăim într-o lume iluzorie, am creat o fantasmagorie conform căreia există o planetă ideală numită Uniunea Europeană și tindem spre ea. Acolo totul ar fi bine. Și principalul lucru este să ajungem cumva acolo. Iar cînd vine vorba despre lucruri concrete noi ne împotmolim: unde să ajungem, dar cum să ajungem, ce ar trebui să facem și pentru ce? Aici acest lucru este deja mai puțin popular”, a spus Valeriu Ostalep.

El a amintit că la vremea sa Uniunea Europeană a fost creată, acum 70 de ani, din cîteva țări: Franța, Germania, Marea Britanie.

Vă puteți imagina în anii '50 sau '60 ca cei din Germania să spună: iată vor veni francezii și vor face totul pentru noi? Și problema este că aceiași francezi aud cest lucru și nu-i opresc, nu spun: "Hei, stop! Ați înnebunit? Noi nu sîntem un birou al faptelor bune. Noi vrem să vă vindem arme. Dar ca să vă vindem arme și pentru că voi nu aveți bani, vă vom oferi un împrumut. Dar pentru ca voi să-l luați, pentru că oamenii vor pune întrebări, le spuneți că există spioni, sabotori". Trebuie să dezvoltăm această temă. Și iată... 100 de milioane de dolari pentru combaterea propagandei. Dar cine le-a primit, aceste 100 de milioane? Unde au mers? Cine i-a cheltuit și pe ce? Nu pe acest subiect privind sabotorii și spionii, de aceea Franța, vă spun deschis, a aprovizionat Moldova cu niște vechituri, pentru cei care sînt în cunoștință de cauză”, a menționat politologul.


Potrivit lui, în Moldova au fost livrate arme cu care oricum nimeni nu va trage niciodată.

O persoană rațională ar împușca pe cineva din Transnistria sau ar împușca pe cineva din Rusia? Aici nimeni nu va trage. De ce ne bagă forțat toate aceste lucruri? Oamenii vor să-și vîndă lucrurile vechi, ruginite, de care nu au nevoie. Ce să facă cu ele? Căci în curînd vor avea noi arme. De ce le-ar arunca pe acestea vechi? Aceștia sînt oameni de afaceri. Ei nu fac nimic gratuit”, a declarat politologul și analistul.

81
8
0
6
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?