X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Valeriu Ostalep: "Ne-am pierdut suveranitatea și ea trebuie restabilită". Partea 1

4 dec. 2023,, 10:00 (reactualizat 4 dec. 2023,, 17:57)   Analitică
10878 1

Va reuși partidul de guvernămînt să se mențină la putere? Cînd se va "maturiza" societatea moldovenească? Cine va deveni următorul președinte al Republicii Moldova? Ce interese urmărește Occidentul în țara noastră? Cît de bine luptăm cu spionii și sabotorii?

Despre aceste și multe alte subiecte a discutat politologul, analistul, directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, expertul în domeniul securității, fostul viceministru de Externe, Valeriu Ostalep, în cadrul a două interviuri recente - la emisiunea "Podcast Politik" cu Natalia Morari și în cadrul emisiunii "Tema" cu Ludmila Belcencova. Ceea ce spune Valeriu Ostalep pare uneori dur, controversat, la limita admisibilului, însă, așa cum se spune, "nu poți scoate cuvintele dintr-un cîntec", iar această opinie ar fi util s-o citească nu doar criticii actualei guvernări, ci și reprezentanții acesteia, iar în acest sens publicăm acest material fără decupări. Iată ce a spus Valeriu Ostalep:

Despre sportul "grebla politică moldovenească"

Eu cred că societatea noastră este încă destul de infantilă. Deși, după părerea mea, a venit timpul să se maturizeze, ea încă se află într-o stare infantilă. Și timp de 30 de ani am avut parte de atîtea minciuni, fraude, jafuri publice, încît s-ar părea că aceste trucuri la care este supusă societatea de mulți ani ar trebui să nu aibă niciun efect. Dar aceste greble se repetă cumva sistematic. Este un fel de ocupație profesională, un gen de sport, în ceea ce privește alegerea și politica moldovenească, și așa în cerc, totul se repetă.

Despre cinismul PAS


Ceea ce se întîmplă la noi, mai ales în ultima perioadă, în special mă refer la PAS și la Sandu personal, sînt niște escroci politici care de la bun început nu aveau de gînd să realizeze nimic din ceea ce au promis.

Nu mă așteptam la un asemenea cinism și că se va ajunge atît de departe. Ei sînt oameni relativ tineri. Au cîte 45-50 de ani, mai au în față, Dumnezeu să le dea sănătate, cîte 15-20 de ani biologici. Pe lîngă uzurparea puterii și o grămadă de infracțiuni economice, ei ne-au distrus suveranitatea, iar acest lucru nu are niciun termen de prescripție. Și nimeni, nici o Uniune Europeană, nici un american, nimeni și niciodată nu-i va salva de furia reală pe care au provocat-o în rîndul poporului nostru. Cel puțin, în rîndul unei părți a oamenilor energetici care, cu siguranță, nu vor uita acest lucru.

De ce Sandu nu este un lider

Poate Sandu să apară astăzi în orice sat moldovenesc fără 20 de mașini, fără pază de stat și așa mai departe? Nu! Și chiar dacă va apărea acolo, ce va spune și cui, și cine o va asculta? Despre independența față de Rusia și integrarea europeană ea putea să vorbească cu 3-4 ani în urmă. Iar astăzi, cel puțin, imediat o vor scuipa. Dar s-ar putea să meargă și mai departe. Pentru că toate aceste cuvinte, în primul rînd, nu au nicio valoare. Iar, în al doilea rînd, toată lumea înțelege foarte bine și stabilă că aceasta este o fraudă, care ne costă scump pe toți.

Despre pierderea suveranității

Și acum apare întrebarea: cît ne costă toate acestea? Prima și cea mai importantă crimă împotriva statului și poporului nostru este, desigur, pierderea suveranității. Pierderea suveranității este ceea ce a organizat anume Sandu, împreună cu PAS. Nu mai există nicio legătură între poporul, locuitorii și cetățenii Republicii Moldova și deciziile care se iau în politica externă, politica internă, financiară, economică. Nu există nicio legătură. Adică ei se acoperă cu sprijinul extern, cedînd drepturile noastre și posibilitatea noastră de a influența în principiu decizia cum ar trebui să fie legile, politica economică și așa mai departe. Acum urmăm în totalitate instrucțiunile centrelor occidentale.

Pe vremea lui Voronin a existat așa ceva? Nu! De aceea, de altfel, Vladimir Nicolaevici a fost atacat din toate direcțiile, tocmai pentru că a luptat pentru interesele statului și el, evident, nu îi convenea nici României, nici Ucrainei, nici Rusiei, nici Uniunii Europene. Dacă lupți pentru interesele statului tău, puțin probabil că cineva te va lăuda. Pentru că asta înseamnă că aduci prejudicii altor interese. Și este foarte ciudat cînd un alt stat te laudă tot timpul. Înseamnă că îți compromiți propriile interese. Așadar, noi ne-am pierdut suveranitatea. În favoarea cui? Să se gîndească fiecare: în favoarea SUA, Bruxellesului, României, Ucrainei. Alegeți.

Despre "fiarele" politice

Și Dodon, și Sandu sînt oameni aleatorii, spre deosebire de cei care au venit după anul 2009, după "lupta cu Voronin". Aceia au fost niște fiare politice, dar au fost oameni cu propria poziție de viață, au fost și sînt personalități. De aceea, cînd s-au pomenit în politică, pe lîngă toate prostiile cu care se ocupau, nu au distrus vaca pe care urmau să o mulgă, adică statul și poporul. De aceea au existat elemente de democrație și o oarecare dezvoltare. Bineînțeles, eu și atunci am protestat mult împotriva speculațiilor, mai ales sub steaguri străine.

Dar în urma luptei lor, ca urmare a jocul geopolitic în exterior, au apărut două figuri - Sandu și Dodon. Acestea sînt figuri aleatorii, nu sunt lideri politici cu propriile programe. Ce ne poate spune cineva despre Sandu, în afară de o hîrtie fictivă că ar fi terminat niște cursuri de economie? Această persoană este un funcționar de stat. Această persoană se află în structurile de stat de 12 ani. În calitate de președinte al Republicii Moldova – de 3 ani. Numiți o inițiativă în domeniul economiei din partea președintelui Republicii Moldova. Una! Nu mai multe. Nu există nici una. Deci, cum să cred unor hîrtii că are studii în economie?

Despre greutatea de a restabili suveranitatea

Anul viitor vom avea alegeri prezidențiale. Și îi voi urmări îndeaproape pe toți candidații, și pentru mine va deveni viabilă doar persoana care nu se va teme... De unde începe vindecarea? De la faptul că, cel puțin, înțelegi în ce stare te afli, există un diagnostic și înțelegi ce se întîmplă cu tine. Acei lideri, fie și lideri politici individuali, și lideri de partid, care nu se vor teme să spună că suveranitatea noastră a fost pierdută și că trebuie restabilită.

Și iată cu cuvintele "trebuie restabilită" începe problema, pentru că imediat ce oricare candidat, și pe viitor lider, fie parlamentar, fie președinte sau orice altceva, imediat ce va începe să restabilească suveranitatea, nu vă puteți imagina ce proteste vor fi în toată lumea. Cît au cîștigat băncile noastre în acest an? Dar ale cui sînt aceste bănci? Există măcar o bancă moldovenească? Nu, sînt bănci occidentale. Dar încercați să schimbați acest lucru mai tîrziu. Sau încercați să atingeți schemele de gaze, cum am fost înșelați, sîntem înșelați și vom fi înșelați încă cel puțin vreo două sezoane. Acesta este un jaf. Pentru asta ar trebui să trimiși la închisoare pe viață, și nu doar Spînu, toată gașca ar trebui să fie acolo.

Dar încercați, în viitor vreau să spun, doar să atingeți și veți vedea. Vor urla și vor striga în gura mare! Și aceasta este suveranitatea despre care vorbesc. Adică, de a rezolva: "Hei, opriți-vă, m-ați atacat ca puricii, trebuie să încep să mă curăț cumva". Cînd spun "purici", mă refer la paraziții care ne distrug economia, statul nostru.

Despre spioni și sabotori

Sîntem mereu distrași. Iată există niște sabotori, spioni... Numai ce națiune nu a spionat și nu a vrut să distrugă Moldova? Jumătate din Caucaz, toate țările din Balcani ne-au vizitat, dar oricum, nu știu de ce, dar nu ne-au arătat nici un spion. Putem să vedem o dată măcar unul dintre ei? Cum îl cheamă? Cum arată, ce a vrut? Dar ei fac niște conferințe de presă, iar apoi acești sabotori dispar undeva.

Cînd ministrul de interne iese și spune că un anumit cîntăreț, mă refer la istoria cu Goran Bregovic, este o amenințare la adresa securității, iar peste o săptămînă acest cîntăreț are concerte în UE, într-o țară NATO, în România - cum putem numi acest lucru?!

Despre responsabilitatea viitorilor politicieni

Cred că în aceste frustrări ale societății noastre s-au creat deja premisele pentru ca pe viitor să așteptăm astfel de politicieni care vor vorbi cinstit despre toate. Pentru că restabilirea suveranității, chiar dacă pentru mulți sună complicat, înseamnă pur și simplu urmărirea intereselor noastre economico-politice. Dar acest lucru înseamnă automat probleme cu Ucraina. Avem probleme cu Ucraina? O mulțime. Dar cu România? O mulțime. Dar cu Uniunea Europeană, cînd doar vom începe să facem ceva pentru interesele noastre?

Este nevoie de cei care vor lua totul asupra lor și vor vorbi cinstit, dar pentru asta e nevoie de expertiză și curaj. Cred că societatea s-a maturizat deja pentru o astfel de politică. Întrebarea este dacă se vor găsi astfel de oameni curajoși cu o astfel de expertiză. Pentru că eu sînt destul de optimist.

Știți de cît curaj are nevoie un candidat la președinție pentru a spune că da, recunosc că am ajuns în situația în care, fiind în calitate de șef de stat, una dintre priorități va fi restabilirea suveranității. Imediat ce vei rosti aceste cuvinte, în cel mai bun caz, uită de drumurile spre diferite ambasade, dar pot apărea și probleme cu acces mai îndepărtat.

Și de aceea nu aud nici așa-zisa noastră opoziție să vorbească despre asta. Și înțeleg de ce. Pentru că în Moldova tehnologia accederii la putere, iarăși creată, falsă, constă în faptul că ai nevoie neapărat de un steag străin în spate. Nu știu în ce moment, probabil prin anul 2009 sau în perioada 2011-2012 s-a inventat faptul că ai nevoie neapărat de un drapel în spate. Pînă în 2009, nu-mi amintesc ca în spatele vreunui partid să se fi aflat steaguri străine, că trebuie neapărat să ai o acoperire, că ambasadorii trebuie să te invite și că serviciile de informații sînt doar o curte de trecere.

Despre perspectivele lui Sandu

Cu jumătate de an în urmă spuneam că pe partidul PAS nu-l așteaptă nimic bun la alegerile locale, că timpul lor a trecut și că ei nici măcar nu și-au dat seama de asta. Primul semnal s-a întîmplat. Așa că astăzi spun că nu există nici un fel de acțiuni pe care Sandu și PAS le-ar putea întreprinde în urma cărora ea să devină din nou președinte. Niciodată Sandu nu va mai fi președintele țării noastre.

Orice societate este împărțită în grupuri sociale. Este Sandu președintele, de exemplu, al pensionarilor? Le exprimă ea interesele? Nu! Exprimă ea interesele unor oameni de afaceri, altora decît bancherii? Nu! Exprimă ea poate interesele tinerilor? Face ceva cu adevărat pentru prosperitatea lor, pentru dezvoltarea lor? Nu.

Credeți că europenii au nevoie de ea în continuare după toate aceste rezultate? Credeți că birocrații de acolo, care conduc Moldova, nu se uită la aceste cifre? Nu-și dau seama cît de populară este ea aici, unde duce ea toată situația asta? Iată de ce Sandu va petrece anul care urmează pe iluzii, iar de ea nu mai are nevoie nimeni. De aceea spun că nu există circumstanțe în care ea poate deveni președinte.

Despre "primele semnale"

Ați văzut hotărîrea CEDO cu privire la Stoianoglo? Ați văzut decizia recentă a Curții Constituționale în cazul lui Stoianoglo? Acesta este primul semnal. Dar cine a devenit președinte al Curții Constituționale? Și a avut Domnica Manole legături cu vreo ambasadă înainte de aceasta, anumite contacte?

Asta în primul rînd. În al doilea rînd, înainte de alegerile locale, ambasada, la care ne referim cu toții, era încă în poziție de așteptare. Ei se uitau, iar după ce au văzut rezultate, nu numai Vițu (Liliana Vițu - directorul Consiliului Audiovizualului - n.red.) va pasa responsabilitatea. Vițu spune acum: nu, nu, noi nu avem nicio legătură cu închiderea televiziunii. Cineva de la SIS a făcut acest lucru și lasă SIS să se clarifice. Ea se gîndește deja la viitorul ei, desigur, la cum va fugi de aici peste șase luni. Ministrul de Externe, apropo, va fugi din Moldova mai repede decît Vițu.

Așadar, semnalele de la ambasade vor începe să sosească, cred, după Anul Nou. Veți vedea în curînd. Eu am luat intenționat acest caz de la Curtea Constituțională, pentru că dacă se va dovedi că la a doua examinare se va lua din nou o decizie care va anula decretul Maiei Sandu, atunci va fi un întreg concert.

Despre poziția Occidentului

Eu spun, nu cu judecată, ci cu realism: aceștia sînt oameni de afaceri care își cunosc foarte exact obiectivele. Ei au propriile lor obiective: economice, politice, geopolitice, le cunosc foarte clar și vor să le atingă cu orice preț. Noi aici trăim într-o lume iluzorie, am creat o fantasmagorie conform căreia există o planetă ideală numită Uniunea Europeană și tindem spre ea. Acolo totul ar fi bine. Și principalul lucru este să ajungem cumva acolo. Iar cînd vine vorba despre lucruri concrete noi ne împotmolim: unde să ajungem, dar cum să ajungem, ce ar trebui să facem și pentru ce? Aici acest lucru este deja mai puțin popular. Deși Uniunea Europeană, atunci cînd a fost creată, a fost creată din cîteva țări. Vorbesc de acum 70 de ani. Franța, Germania, Marea Britanie. Vă puteți imagina în anii '50 sau '60 ca cei din Germania să spună: iată vor veni francezii și vor face totul pentru noi?

Și problema este că aceiași francezi aud cest lucru și nu-i opresc, nu spun: "Hei, stop! Ați înnebunit? Noi nu sîntem un birou al faptelor bune. Noi vrem să vă vindem arme. Dar ca să vă vindem arme și pentru că voi nu aveți bani, vă vom oferi un împrumut. Dar pentru ca voi să-l luați, pentru că oamenii vor pune întrebări, le spuneți că există spioni, sabotori". Trebuie să dezvoltăm această temă. Și iată... 100 de milioane de dolari pentru combaterea propagandei. Dar cine le-a primit, aceste 100 de milioane? Unde au mers? Cine i-a cheltuit și pe ce? Nu pe acest subiect privind sabotorii și spionii, deaceea Franța, vă spun deschis, a aprovizionat Moldova cu niște vechituri, pentru cei care sînt în cunoștință de cauză. Arme cu care oricum nimeni nu va trage niciodată. O persoană rațională ar împușca pe cineva din Transnistria sau ar împușca pe cineva din Rusia? Aici nimeni nu va trage. De ce ne bagă forțat toate aceste lucruri?

Oamenii vor să-și vîndă lucrurile vechi, ruginite, de care nu au nevoie. Ce să facă cu ele? Căci în curînd vor avea noi arme. De ce le-ar arunca pe acestea vechi? Aceștia sînt oameni de afaceri. Ei nu fac nimic gratuit. Moldovenii sînt cei care fac...

Despre posibilul conflict pe Nistru

Dacă Vladimir Voronin ar fi astăzi președinte, spuneți-mi sincer, v-ar fi teamă că s-ar putea întîmpla ceva cu Transnistria sau ați fi siguri că nu se poate întîmpla nimic? Răspunsul este evident. Pentru că acesta este un om de stat! Iar astăzi oamenii sînt îngrijorați pe bună dreptate, pentru că ne dăm seama pe cine avem în fruntea statului. Un grup de oameni nu doar isterici, ci și cinici și, cel mai important - nepricepuți. Vedem că de cele mai multe ori ei iau decizii iraționale care nici măcar nu le consolidează poziția. Măcar dacă acest cinism ar avea vreun rezultat. Dar ei mereu se împușcă în ureche, în ochi, în picioare, din punct de vedere politic, și pot lua măsuri extreme din punct de vedere emoțional. Cred eu că Sandu sau Grosu sînt capabili de așa ceva? Bineînțeles că sînt! Uitați-vă ce ne fac ei nouă, întregii națiuni.

Este realist ca pentru a se menține la putere un nebun sau o nebună să pornească un război împotriva unor oameni care nu ne-au făcut nimic rău? Eu sînt foarte optimist în această privință, tocmai pentru că sînt un expert în domeniu. Nu se va întîmpla așa ceva. Există prea multe mecanisme pentru a opri acest lucru în două zile. De aceea sînt foarte liniștit. Toate armele care sînt cumpărate înseamnă doar bani.

Nu exclud faptul că în politica moldovenească există schizofrenici care au dorința de a provoca anumite conflicte. Ei fac acest lucru împărțindu-ne pe criterii naționale și lingvistice, luîndu-se de monumente și istorie. Dar, pe de altă parte, în orice guvernare, și în guvernarea de astăzi, există oameni care se orientează doar la bani și care fac bani din gaz, din contrabandă, din influență, din decizii judecătorești, din ceea ce, din păcate, stă la baza majorității resurselor din țara noastră. Din păcate, spun acest lucru pentru că toate acestea nu au nimic de-a face cu dezvoltarea statului.

Așadar, acești oameni sînt interesați de putere nu pentru a provoca ceva care să îi dea afară de la putere poimîine. De ce spun asta, pentru că orice conflict, sub orice formă, sub pretextul oricărei provocări, care va avea legătură cu Transnistria, ei pot inventa orice acolo, dar se va termina în două zile. Acestea nu sînt evenimente care au loc la vecinii noștri, din mai multe motive. Nu va fi nimic de genul acesta, nicio dezvoltare, oricine ar planifica acest lucru. Și tot ce se va întîmpla va fi că cei care au început, instigatorii, în primul rînd, probabil că vor fi chiar eliminați fizic. În al doilea rînd, ei pur și simplu vor pierde puterea în două zile. Jumătate din țară, bineînțeles, va fugi într-o jumătate de oră. Asta se va întîmpla. Iar mai departe, desigur, o anumită perioadă de timp va fi haos. Dar va fi total diferit de ceea ce plănuiește cineva. Dar eu vorbesc atît de calm despre aceasta, pentru că acest nu se va întîmpla.

Există actori în politica externă care și-ar dori un conflict? Da. Există un truc destul de cunoscut: să creezi un conflict atunci cînd apare o criză și apoi să vezi cum va reacționa, în acest caz, Rusia. Dacă nu reacționează – e rău, adică rău pentru percepția internă a Rusiei, reacționează - înseamnă agresiune la adresa unui stat suveran. Acesta este un truc bine cunoscut în conflictologie. Cei care se ocupă serios de acest lucru înțeleg foarte bine această situație. Dar eu sînt foarte calm în această privință, pentru că nu vor reuși din motivele pe care le-am menționat deja. În primul rînd, nu vor permite acest lucru cei care se ocupă cu jefuirea Moldovei. Ei nu au nevoie de acest lucru. Nu pentru asta încheie ei contracte cu MGRES, deși ne spun povești, nu pentru aceasta noi cumpărăm gaz rusesc de 10 ori mai scump, cică din Grecia, "comitete energetice" și multe altele - nu pentru ca într-o bună zi să vină două drone și să piardă totul. Acesta e primul lucru. Al doilea, este, de asemenea, din punct de vedere militar, practic nerealist de făcut. Să provoace - da, dar totul va duce la faptul că vor pierde puterea mai repede. Și, în al treilea și ultimul rînd, nici Sandu nu are nevoie de asta. Ei îi place să călătorească: pălării, cîini, președinți....

(Continuarea citiți pe 05.12.2023)

111
3
0
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?