Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Recean vine cu o reacție, după ce Guțul a dat din nou asigurări găgăuzilor că vor avea gaz ieftin

13 mar. 12:09   Politică
5567 1

„Sînt promisiuni false”, așa a calificat premierul Dorin Recean declarațiile de astăzi,13 martie, ale bașcanei Evghenia Guțul, care a dat asigurări găgăuzilor că vor avea gaz ieftin de la Gazprom și ar putea deschise conturi de la distanță în Rusia, pe care ar urma să primească salarii și pensii de la „donatori”.

„Pe parcursul ultimilor doi ani, noi am văzut cum această grupare criminală face mai multe promisiuni false”, a declarat prim-ministrul, în cadrul unei conferințe de presă.

Dorin Recean a mai subliniat că așteptarea sa și a cetățenilor este ca „membrii acestei grupări criminale să fie aduși în fața justiției și respectiv să li se întîmple ceea ce scrie în Codul penal”, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

Reamintim că în dimineața zilei de 12 martie, bașcana Găgăuziei a spus ce a vorbit cu președintele rus, la o săptămînă după ce a dat mîna cu el, la Soci. Printre subiectele abordate cu Vladimir Putin se regăsește și problema gazului ieftin care ar putea fi livrat de Gazprom în Găgăuzia. De asemenea, Evghenia Guțul spune că a vorbit cu Putin și despre salariile și pensiilor găgăuzilor, care ar putea deschide, de la distanță, conturi în Rusia, dar și că în viitorul apropiat se va întîlni cu liderii partidelor de opoziție: Igor Dodon, Vladimir Voronin, Vasile Bolea și Ilan Șor. Pe final de briefing de presă, Evghenia Guțul a evitat să spună dacă susține sau nu războiul din Ucraina, s-a ridicat și a plecat.

Delegația UTA Găgăuzia a avut o vizită în Federația Rusă, în perioada 1-8 martie. Acolo, Evghenia Guțul s-a întîlnit cu președintele rus Vladimir Putin. Anunțul a făcut de bașcana de la Comrat, într-o postare pe rețelele de socializare, dar a fost confirmată și de purtătorul de cuvînt al liderului de Kremlin. Singura probă a întrevederii celor doi este fotografia plasată de Guțul. Aceasta a precizat că la întîlnirea de la Soci i s-a plîns lui Putin că Autonomia Găgăuză este intimidată de autoritățile centrale de la Chișinău pentru alegerea sa de a prieteni cu Rusia. Kremlinul nu a difuzat niciun comunicat de presă, dar Guțul, care este vizată într-o cauză contravențională pentru abuz de putere, scrie că Putin i-a promis susținere.


Bașcana s-a întîlnit cu Putin cu doar o zi înainte ca președinta Maia Sandu să semneze la Paris un acord militar cu Franța, dar și după avertizarea SIS că războiul hibrid declanșat de Rusia ia amploare în Republica Moldova.

„Rusia mizează pe crearea falsă de dezbinare socială prin continuarea acțiunilor de compromitere a eforturilor Chișinăului de apropiere de UTA Găgăuzia. De asemenea, se va utiliza în continuare potențialul din regiunea transnistreană în acțiuni hibride anti-Chișinău în contextul proceselor politice din Moldova, pe fundalul invocării unei așa-numite presiuni economice impuse de Chișinău pe regiune”, a spus șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață.

Acțiunile date au scopul de a declanșa proteste în masă atât la Chișinău cât și în Autonomia Găgăuză.

„Informațiile atestă perspective de reluare a protestelor începând cu luna martie, aprilie anul curent cu sub start pro-rus accentuat și apărarea vectorului euro asiatic. Planul acestora este să transforme protestele în acțiuni violente, de creare a haosului și destabilizărilor în masă. În completarea scenariului cu proteste, care vor fi organizate la Chișinău, UTA Găgăuzia urmează să se alinieze, care în viziunea Federației Ruse este privit ca unele din principalele focare de instabilitate în Republica Moldova”, a spus Musteață.

Șeful SIS a mai declarat că cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă este gruparea lui Ilan Șor, care are indicația de a provoca radicalizare și violență, dar și de a compromite rezultatele referendumului. Pentru a-și atinge scopurile, șeful SIS spune că Moscova trimite bani cash în Republica Moldova, refuzând să ofere mai multe detalii la acest subiect.

8
2
1
0
36

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?