Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Recean: "E timpul să ne trezim, nu Guvernul trebuie să facă dreptate"

19 sep. 2023,, 14:45   Politică
3199 0

Prim-ministrului Dorin Recean a participat la Forumul Reformarea Justiției și Combaterea Corupției, în cadrul căruia oficialul a ținut un discurs despre cum în Republica Moldova ar trebuie să fie edificat un stat de drept.

"În fiecare săptămînă, merg la țară. Trei din cinci moldoveni reclamă nedreptate. Minoritatea coruptă continuă să aibă tupeu. E timpul să ne trezim. În continuare, avem criminali care sînt în stradă. Și avem pe cineva care comite ofense minore și stă închis 30 de zile.

O mamă nu înțelegea circumstanțele atenuante pentru un șofer beat care a fost absolvit de vină. Cetățenii cer justiție de la Guvern, de la prim-ministru, pentru că noi vorbim constant cu oamenii. Minoritatea coruptă nu discută, nu ascultă. Zeița Themis este legată la ochi - nu înseamnă că e și oarbă și nu vede ce se întîmplă în jur. Noi trebuie să creăm un stat de drept.

Dar nu Guvernul trebuie să facă dreptate. Justiția trebuie să facă dreptate. Guvernul și guvernarea oferă toate instrumentele ca sistemul să fie reformat", a spus Dorin Recean, notează Noi.md.

Amintim că recent, în cadrul unei emisiuni televizate, premierul a menționat în contextul reformării justiției că se va insista în continuare pe autocurățarea judecătorilor, care trebuie să devină cu adevărat independenți și pe faptul ca justiția să facă justiție și să nu asculte de un guvern sau altul.


"Oamenii ăștia (n.r. - judecătorii) trebuie să înțeleagă că o parte din ei pur și simplu nu au legitimitate. Nu pot să pretindă ei independență, pentru că nu au legitimitate", a spus Recean.

În luna august, Asociația Judecătorilor a venit cu o reacție la declarațiile premierului făcute în ședință de Guvern, care i-a calificat drept o "minoritate coruptă".

"Înțelegem necesitatea unei reforme continue în justiție, dar aceasta trebuie făcută cu respect pentru principiile fundamentale ale justiției, și nu prin denigrarea și discreditarea judecătorilor care servesc cu integritate și profesionalism", au menționat atunci membrii Asociației.

1
0
0
0
34

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?