X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Pascaru, despre declarația fostului ministru român de Externe

24 iul. 2023,, 17:20   Politică
4254 0

Liderul Mișcării Naționale Voievod, Nicolae Pascaru, dezaprobă declarația fostului ministru de Externe al României Cristian Diaconescu, care a afirmat că formatul de negocieri „5+2” vizînd reglementarea transnistreană, a fost un eșec și că ar trebui înlocuit.

Nicolae Pascaru este de părere că datorită acestui format, în R.Moldova timp de mai bine de 30 de ani a fost evitat orice conflict armat și menținută pacea. În opinia lui Pascaru, Chișinăul și Tiraspolul trebuie să găsească o soluție, consultînd poziția jucătorilor internaționali.

"Îl contrazic pe acest fost ministru de externe, pentru că formatul 5+2 nu a fost un eșec. A fost poate nu un succes, dar problema răzobiului interior în R.Moldova a fost evitată. Noi, practic în 30 de ani, nu am avut împușcături pe Nistru și aceasta este pentru noi un succes. Faptul că Chișinăul și Tiraspolul alături de partenerii lor externi au putut să mențină pacea pe Nistru, împreună cu pacificatorii și Comisia de control, este un lucru bun.

Vedem ce se întîmplă acum în Ucraina, unde au fost distruse mai multe orașe, a decedat lume pașnică și militari, a fost distrusă infrastructura orașelor, este o stiuație extrem de complicată. La noi nu estea această situație, datorită formatului 5+2", a relatat Pascaru.

Analistul politic este de părere că interesele unor mari jucători internaționali nu pot fi ignorate.


"În 1992, a fost puțină înțelepciune să coordoneze părțile: Tiraspolul și Chișinăul - ca să fim un stat integru. Chiar dacă Tiraspolul încearcă să-și exprime independența, asta e clar o iluzie. Și anume acest format 5+2 este formatul prin care poate fi păstrată pacea, menținute relațiile economice, pentru ca oamenii să supraviețuiească în acestă regiune.

Acesta este de fapt un exmplu cînd toate părțile implicate în proces își au o zonă de interes. Noi nu putem să ingorăm interesele Rusiei în această regiune, așa cum, nu putem să ignorăm interesele Româniai, Ucrainei sau ale UE. R. Moldova trebuie să fie un stat cu politicieni înțelepți, să atragem atenția la interesele care la avem în regiune, la fenomenul istoric și să procedăm suveran cu fiecare jucăor în parte, atunci vom avea succes în procesul negocierilor".

Liderul Mișcării Voievod mai consideră că în mare măsură conflictul dintre Chișinău și Tiraspol a fost provocat din afara țării.

El mai spune ca "ignorarea intereselor unora dintre partenerii mari va duce la un conflict mare".

Reamintim că fostul ministru de Externe al României Cristian Diaconescu este de părere că formatul de negocieri „5+2” din 1992 a fost un eșec și ar trebui înlocuit cu un alt format.

36
3
1
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?