X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Partidul Politic „ȘANSĂ” și Partidul Politic „RENAȘTERE”, suspectate de completarea eronată a rapoartelor financiare prezentate la CEC

24 oct. 2023,, 21:15   Politică
1193 0

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, mai multe hotărîri ce vizează organizarea și desfășurarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

Membrii CEC au examinat mai multe contestații și s-au expus asupra unor sesizări ale Inspectoratului de Poliție Bălți.

În context, Comisia a obligat Partidul Politic „ȘANSĂ” și Partidul Politic „RENAȘTERE” să corecteze, pînă la ora 17:00 a zilei de 27 octombrie 2023, rapoartele privind gestiunea financiară, avînd în vedere completarea eronată a acestora. Suplimentar, Partidului Politic „RENAȘTERE” i-a fost aplicată sancțiunea sub formă de avertisment pentru utilizarea mijloacelor financiare, altele decît din contul cu mențiunea „Fond electoral”. Pentru distribuirea materialelor publicitare care nu corespund normelor Regulamentului privind modul de furnizare, distribuire și difuzare a publicității politice, electorale și a mesajelor de interes public, partidul a fost obligat să asigure eliminarea acestora din spațiul public.

Totodată, Comisia a confirmat persoana responsabilă de finanțe (trezorierul) din partea Partidului Politic Liga Orașelor și Comunelor pentru perioada campaniei electorale a alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

Un alt subiect de pe ordinea de zi a vizat autorizarea efectuării de către „SIMPALS” S.R.L. a unui sondaj de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor. De asemenea, au fost aprobate trei mesaje de interes public elaborate în cadrul campaniei de informare pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.


Membrii Comisei au acreditat 115 persoane în calitate de observatori naționali din partea Asociației obștești „Promo-LEX” pentru monitorizarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023. Alte 21 de persoane au fost acreditate în calitate de observatori internaționali din partea Ambasadei Republicii Austria în Republica Moldova și Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei pentru monitorizarea scrutinului, iar 9 persoane au fost confirmate în calitate de interpreți din partea Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei.

În cadrul ședinței au fost aprobate hotărîri de modificare a componenței nominale a Consiliilor electorale ale circumscripțiilor electorale raionale Ocnița și Strășeni, precum și de atribuire a unui mandat de consilier în Consiliul orășenesc Vulcănești.

Hotărîrile CEC vor fi publicate pe pagina web oficială a instituției https://www.cec.md, rubrica „Ședințe CEC”, subrubrica „Hotărîri CEC”.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?