X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Lovitură pentru Filat. CSJ a publicat ultima decizie în dosarul ex-premierului

15 ian. 2018,, 17:21   Politică
9722 5

Decizia integrală cu privire la respingerea recursului în anulare a avocaților fostului premier este scrisă pe 132 de pagini


Plenul Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție a publicat astăzi, 15 ianuarie, decizia integrală în dosarul fostului premier Vladimir Filat, condamnat la 9 ani de pușcărie pentru corupție.

Decizia integrală cu privire la respingerea recursului în anulare a avocaților fostului premier este scrisă pe 132 de pagini. Plenul Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție a fost format din cinci judecători: Nicolae Gordilă – președinte, Ion Guzun, Elena Covalenco, Liliana Catan și Iurie Diaconu.

Plenul Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție a respins, pe 12 decembrie, ca inadmisibil recursul în anulare depus de avocații fostului premier. Cererea de recurs în anulare în dosarul fostului premier Vladimir Filat a fost depusă de Casa de avocatură ”Popa și Asociații”. Avocatul Igor Popa i-a solicitat Curții, în luna septembrie, casarea hotărîrilor instanțelor naționale, rejudecarea cauzei și pronunțarea unei noi hotărîri prin care Filat să fie achitat și eliberat din detenție.

Pe 27 iunie 2016, Filat a fost condamnat de prima instanţă la nouă ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier. Pe data de 22 februarie 2017, Curtea Supremă de Justiție, de asemenea, a respins recursurile înaintate de avocații lui Filat și procurori. Avocații cereau achitarea fostului premier, iar procurorii – majorarea numărului anilor de detenție pînă la 19.


Ex-premierul se află acum în arest în Penitenciarul nr.13 din Chișinău. Acesta urma să fie transferat în închisoarea din Lipcani, amplasată în nordul țării.

Procurorul-șef Anticorupție, Viorel Morari, a declarat anterior pentru Sputnik că pe numele ex-premierului Vladimir Filat mai există și alte capete de acuzare.

Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat.

Vladimir Filat va ieși din închisoare la 15 octombrie 2024.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?