X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Chiril Lucinschi: Interesul lui Plahotniuc era cu totul altul – guvernarea

21 aug. 2023,, 16:42   Politică
4509 0

"Nimeni nu credea că nu am avut nicio influență asupra politicii editoriale. Toată lumea credea că eu am ultimul cuvînt", a împărtășit managerul media Chiril Lucinschi despre activitatea sa în sfera media și despre dificultățile legate de libertatea de exprimare în jurnalismul moldovenesc. Declarațiile au fost făcute în cadrul talk-show-ului "Fără cravată", relatează Noi.md.

Lucinschi a spus că în timpul lui Plahotniuc, autoritățile au încercat să subordoneze mass-media în fața propagandei, dar el însuși a aderat la principiul de a nu interveni în activitatea jurnaliștilor:

"Au fost multe proiecte în viața mea pe care le-am lansat. Aproape toate proiectele de televiziune au fost atît de reușite, încît toți cei de la putere încercau constant să le preia și să le distrugă. Unul dintre principii era neamestecul în politica editorială. Mai mult, principiul pe care l-am predicat întotdeauna în absolut toate proiectele a fost calitatea și de a oferi cît mai multă obiectivitate telespectatorului, cititorului, astfel încît acesta să-și formeze propria opinie despre ceea ce se întîmplă în țară. Cred că acest principiu a fost cel mai corect. Însă, de la un moment dat, în politică au intrat oameni care aveau fonduri nelimitate (s-a întîmplat după 2009) și care și-au dat seama că astăzi propaganda și PR-ul sînt de fapt același lucru și că devine cel mai important lucru pentru a-și consolida poziția la putere. Și, în consecință, nu jurnalismul a fost obiectivul principal atunci cînd toate mijloacele de informare în masă au început să fie cumpărate sau influențate în alt mod. Jurnalismul a devenit un fel de instrument pentru a crea o mașinărie de propagandă de PR și pentru a o face să funcționeze exclusiv pentru interese politice.

Interesul lui Plahotniuc a fost absolut diferit – să guverneze. Nu a fost o reformă, ci o putere unipersonală și, prin urmare, a încercat să exercite o influență uriașă asupra schimbării jurnalismului și a calității acestuia. Din păcate, acest lucru s-a întîmplat și se întîmplă acum în țara noastră și în întreaga lume. Dacă el își permite, eu de ce nu mi-aș putea permite? Și o mulțime de canale au început să se îndepărteze de acest lucru. Noi am încercat pînă de curînd să ne situăm la mijloc. Eram deja în politică și nimeni nu credea că nu influențez politica editorială. Toată lumea credea că eu aveam ultimul cuvînt..."

"Există multe critici în acest moment cu privire la ceea ce se întîmplă în mass-media. În acest sens, eu sînt o persoană care se află în poziția de observator. Și pot spune că există anumite procese firești. Trebuie să înțelegeți că nivelul pieței de publicitate va dicta în continuare numărul de produse media care vor fi în țara noastră. Toate canalele care există astăzi nu pe banii extrași din concurența loială de pe piața de publicitate, aproape toate se vor desființa. Vreau să cred că nu vom avea o oligarhie care să ia bani de la alte afaceri și să-i investească doar pentru a susține niște canale"

1
0
1
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?