Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Chiril Lucinschi: "Filat nu mi-a propus să revin în politică"

21 aug. 2023,, 12:47   Politică
2994 0

Fostul deputat Chiril Lucinschi a fost noul invitat al talk-show-ului "Fără cravată", unde a împărtășit cu gazda opinia sa despre revenirea lui Vlad Filat în politică și a spus de ce nu vrea să se implice în această activitate, scrie Noi.md.

"Acum vreo 2-3 ani, am avut o comunicare și mi-am exprimat atitudinea față de activitatea politică și față de viața politică în general. Da, și eu, sincer vorbind, nu prea mă interesează acum și am cu se să mă ocup.

Nu a existat nicio invitație. Nu mi-a spus niciodată "haideți". A fost în context. A fost o conversație lungă. I-am spus că am avut planuri. Și în aceste planuri nu era absolut niciun loc pentru activitatea politică".

Întrebat de prezentator de ce Filat a decis să se întoarcă în politică după ce a fost închis, în ciuda reputației proaste, Chiril Lucinschi a spus că era un politician profesionist cu o experiență neprețuită și, în opinia sa, sub conducerea lui Filat "oamenii aveau o speranță".

"El face acest lucru pentru că a dedicat o perioadă destul de mare din viața sa politicii, începînd cu anul 98. El este un politician profesionist. Cineva încearcă să-l compare cu Plahotniuc - sînt lucruri absolut incomparabile. El a fost deputat, a fost deputat în comisia de securitate din parlament, a fost ministru de stat, a fost șef al departamentului de privatizare. A început cînd Lucinschi era președinte și a făcut-o timp de 20 și ceva de ani. Ce ar trebui să facă? Cu experiența sa acumulată. Înțeleg negativitatea față de el. Credeți-mă, nici eu nu am mai puține critici. S-ar putea chiar să am mai multe critici. Colegii mei din partid sînt la fel, pot și ei să critice, dar atunci cînd încetăm să-l privim pe Filat ca persoană fizică și vorbim despre Filat ca politician, eu pun o singură întrebare: a fost politica lui pozitivă pentru țară? Nimeni nu-mi spune că nu a fost. Cît timp a fost prim-ministru, toți primarii au avut bani pentru construcții, pentru anumite proiecte, au fost bani în țară, oamenii au avut speranță, au venit investiții, țara a ieșit din izolare. A încercat să echilibreze între Occident și Federația Rusă, convingîndu-i că, prin integrarea noastră europeană, nu reprezentăm niciun pericol pentru Rusia. Și în acest caz mi se pare că a fost destul de pozitiv și necesar pentru țară.


În opinia lui Lucinchi, Filat poate fi tratat diferit, dar este dificil pentru critici să înțeleagă ce se întîmplă cu adevărat în interiorul politicii:

"Ce s-a întîmplat după aceea... Ei bine, știți - se poate critica, dar este greu să reziști. Cînd, de exemplu, te duci pe terenul de fotbal și ai o echipă cu care joci, joci fotbal, iar ei îți dau un șut peste mînă, iar arbitrul nu observă. Și pierzi, și de aceea toți spectatorii și fanii spun: "ești slab, nu poți face nimic". Nu poți să te opui la o rangă. Oamenii nu au fost în interior, nu înțeleg cum s-a întîmplat totul. Eu întotdeauna îi privesc pe toți complet obiectiv.

Pentru că eu voi trata prost [revenirea lui Filat în politică], Filat nu va pleca din politică. De aceea, de fapt, este necesar să înțelegem că el este".

4
0
2
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?