Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Charles Michel, despre deschiderea negocierilor de aderare: "Decembrie va fi un moment important"

4 oct. 2023,, 14:59   Politică
2853 1

Comisia UE va publica în noiembrie un raport de progres privind modul în care cele două țări îndeplinesc condițiile, iar statele membre trebuie să decidă, luna următoare, în unanimitate, dacă vor aproba începerea negocierilor, scrie portalul de știri europene Euractiv.

Liderii UE ar trebui să dea undă verde începerii negocierilor oficiale de aderare cu Ucraina și Republica Moldova la summitul european din decembrie, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, într-un interviu acordat recent la Bruxelles agenției de presă portugheze Lusa și altor publicații europene, transmite Noi.md cu referire la libertatea.ro.

„Decembrie va fi un moment important. Va fi o reuniune dificilă, un Consiliu European dificil. Nu aș subestima provocările, dar Comisia ar trebui să publice un raport în următoarele săptămîni. Consiliul European din decembrie ar trebui să ia niște decizii cu privire la Ucraina, la Republica Moldova și dacă deschidem sau nu negocierile”, a declarat Michel.

Cu cîteva zile înainte de Consiliul European informal de vineri de la Granada, care se va axa pe reformele instituționale necesare pentru extinderea blocului comunitar, Michel a mai spus că se așteaptă la decizii în decembrie „cu privire la unele dintre țările din Balcanii de Vest”.

Rapoartele executivului UE privind respectarea de către țările candidate a cerințelor de reformă sunt așteptate la începutul lunii noiembrie.


Va fi apoi de competența Consiliului European, în decembrie, „să vadă ce va pune pe masă raportul Comisiei”, a adăugat Michel.

"Am transmis un mesaj clar nu numai din partea Consiliului European, ci și din partea multor lideri individuali, că trebuie să accelerăm procesul și să depunem eforturile necesare. Faptul că vineri, întregul Consiliu European va discuta despre viitorul UE avînd în vedere această extindere este, cred, un semnal foarte puternic”, a declarat el.

Ucraina și Republica Moldova, care au primit statutul oficial de țări candidate la UE la jumătatea anului 2022, speră să primească undă verde pentru a începe negocierile oficiale de aderare pînă la sfîrșitul anului – o aprobare care necesită unanimitate din partea liderilor UE.

5
0
0
0
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?