Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Ce au discutat reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului

20 iun. 2023,, 22:40   Politică
3029 0

În data de 20 iunie 2023, la sediul din or. Bender a Misiunii OSCE în Republica Moldova a avut loc o nouă întrevedere de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului, Oleg Serebrian și a Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, cu participarea reprezentanților actorilor din formatul de negocieri „5+2”.

Vicepremierul pentru reintegrare a accentuat situația alarmantă în domeniul respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană și unele cazuri individuale (Pleșcanov V., Ermurachi A., Dudnic Vl., Pogorlețchii V. ș.a.) de persecutare ilegală și abuzivă a cetățenilor Republicii Moldova, cu apelul de a fi restabilite drepturile fundamentale lezate și de a avea o implicare mai activă a OSCE în vederea încetării persecuțiilor și respectării standardelor dreptului internațional.

S-a reiterat mesajul privind necesitatea asigurării accesului neîngrădit în regiune a apărătorilor drepturilor omului și a jurnaliștilor de pe malul drept al Nistrului la fel cum aceasta are loc pe malul drept. S-a mai solicitat excluderea restricțiilor și interdicțiilor nominale menținute pentru persoanele aflate în exercitarea profesiei.

A fost solicitat accesul necondiționat și nelimitat al fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile amplasate după traseul Camenca-Tiraspol.

La fel, s-a intervenit cu cererea repetată de a se renunța la condiționalități politice și de a facilita trecerea nestingherită a materialelor de construcție și a mijloacelor de transport antrenate în lucrările de reparație a drumurilor locale de pe sectoarele Corjova, Roghi, Cocieri și Molovată Nouă din raionul Dubăsari, blocate în prezent de către Tiraspol.


La acuzațiile Tiraspolului privind pretinsa blocare de către Chișinău a autorizării importului în regiune a unui dispozitiv medical destinat pentru tomografia computerizată s-au enumerat condițiile necesare de întrunit în acest sens, inclusiv în partea ce ține de obligativitatea luării la evidența organelor naționale competente a beneficiarului acestui echipament și a conformării la rigorile de securitate radiologică în vigoare.

Referitor la activitatea punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din or.Tiraspol și or.Rîbnița a fost menționată necesitatea gestionării aspectelor tehnice în vederea documentării cu plăci neutre în conformitate cu cerințele cadrului normativ în vigoare.

Cu privire la insistența Tiraspolului de a obține garanții de securitate în procesul de liberă circulație a exponenților din regiune pe malul drept și peste hotarele țării în lumina recentelor amendamente la legislația penală a Republicii Moldova s-a remarcat că acest subiect este politizat excesiv și că în realitate situația e inversată, deoarece anume Tiraspolul menține infrastructura posturilor neautorizate de control, supune cetățenii verificărilor și interogărilor abuzive, impune diverse bariere, menține liste ale persoanelor indezirabile în regiune.

Atît Chișinăul, cît și Tiraspolul au evocat necesitatea menținerii dialogului în formatul de lucru al reprezentanților politici și de a relansa reuniunile grupurilor de lucru sectoriale, în mod prioritar a experților din sfera ocrotirii sănătății, protecției mediului ambiant și infrastructurii drumurilor.

3
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?