Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cînd ar putea fi reluate negocierile în formatul "5+2"

20 iun. 2023,, 19:15   Politică
2591 0

Reluarea procesului de negociere privind reglementarea transnistreană în formatul "5+2" va fi posibilă doar atunci cînd relațiile dintre Kiev și Moscova se vor normaliza.

Acest lucru a fost declarat de vicepremierul pentru Reintegrare al Moldovei, Oleg Serebrian, după o întrevedere a reprezentanților politici de la Chișinău și Tiraspol, care a avut loc astăzi în oficiul Misiunii OSCE de la Bender, transmite Noi.md cu referire la presa transnistreană.

"Formatul 5+2 nu mai este viu într-adevăr, din păcate, războiul din Ucraina, în principiu, a anulat activitatea acestui format. Reluarea procesului de negocieri în formatul 5+2 va fi posibilă doar în momentul în care se vor normaliza relațiile dintre Kiev și Moscova. Punctul nostru de vedere este punctul de vedere al celorlalți mediatori și observatori implicați în acest format", a declarat Oleп Serebrian.

La rîndul său, ministrul de externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, a declarat că Tiraspolul continuă să pledeze pentru funcționarea formatului de negociere 5+2, în pofida tuturor dificultăților existente.

"Ar trebui să căutăm oportunități pentru a relua activitatea Conferinței Permanente, inclusiv la nivelul reprezentanților politici, dorim să vedem toți participanții fără excepție", a declarat Vitali Ignatiev.


Potrivit acestuia, toți participanții la reuniunea reprezentanților politici și-au exprimat angajamentul pentru formatul 5+2.

"Partea moldovenească a spus că nu are intenția de a părăsi acest format sau acordul din 1992. Toată lumea este angajată în dialog", a adăugat Vitali Ignatiev.

Conferința Permanentă pe probleme politice în cadrul discuțiilor privind reglementarea transnistreană în formatul 5+2 este unul dintre principalele mecanisme de comunicare între Chișinău și Tiraspol, în cadrul căruia părțile implicate în conflict, OSCE, Federația Rusă și Ucraina sînt mediatori, iar Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii sînt observatori.

De fapt, formatul 5+2 a rămas înghețat din 2019, ultima dată cînd părțile s-au întîlnit într-un astfel de format lărgit.

După cum s-a relatat anterior, Rusia este în favoarea reluării negocierilor privind reglementarea transnistreană în formatul 5+2 și a impulsionării dialogului direct între Chișinău și Tiraspol pentru a rezolva probleme socio-economice și umanitare concrete.

De asemenea, Rusia este pregătită să contribuie în continuare la menținerea păcii și stabilității în regiune.

Despre aceasta a declarat Aleksey Polishchuk, director al celui de-al doilea departament pentru țările CSI din cadrul Ministerului rus de Externe.

Așa cum autoritățile moldovenești au declarat în repetate rînduri, Chișinăul oficial susține retragerea trupelor rusești de pe teritoriul republicii și insistă asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean exclusiv prin metode diplomatice, cu păstrarea suveranității și integrității teritoriale, în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional ale Republicii Moldova, cu un statut special pentru Transnistria.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și prim-ministrul Dorin Recean au declarat în mod constant că o soluționare a conflictului transnistrean poate fi obținută doar prin mijloace pașnice.

9
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?