Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ambasadorul UE în Moldova, despre votul prin corespondență: "Nu este clar, deocamdată, cum va fi implementat"

5 mar. 09:30   Politică
2619 1

"Nu ni s-a cerut sfatul și nu am oferit consultanță în acest sens". Este reacția ambasadorului Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova, Janis Mazeiks, la proiectul de lege ce vizează implementarea votului prin corespondență.

Diplomatul european spune că Republica Moldova nu va fi prima țară care introduce votul prin corespondență, însă, deocamdată, nu este clar cum va fi implementat acest mecanism.

Janis Mazeiks spune că UE va respecta decizia cetățenilor Republicii Moldova oricare va fi opțiunea lor la referendumul privind eurointegrarea țării.

Totodată, diplomatul a menționat că UE n-a fost consultată în privința deciziei autorităților de a introduce votul prin corespondență. „Înțeleg că scopul este să avem oportunități mai bune pentru cetățenii moldoveni pentru ca vocea lor să fie auzită. Nouă nu ni s-a cerut sfatul și nu am oferit consultanță în acest sens.

Ceea ce pot să spun este că Moldova nu va fi unica țară în lume care ar putea oferi posibilitatea unui vot prin corespondență, dar cum această legislație va fi elaborată și implementată trebuie să vedem în următoarele luni”, a mai spus Janis Mazeiks, notează Noi.md cu referire la IPN.

Amintim că luni Iurie Ciocan, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), a comentat pentru Noi.md inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) privind pilotarea votului prin corespondență. Potrivit lui Ciocan, este un proiect de lege scris în grabă.

"Scopurile declarate sună nobil, dar timpul rămas la dispoziție este infim mai mic decît timpul necesar pentru implementarea unui asemenea proiect. Acest fapt dă de bănuit ca va fi realizat la mîntuială, lipit din bucăți existente și cu riscuri majore la integritatea procesului electoral", a prrecizat fostul șef al CEC.


Recent un grup de deputați PAS a înregistrat un proiect de lege privind pilotarea votului prin corespondență. "Este un proiect care vine să ușureze procesul de vot pentru cetățenii noștri din diasporă, în special, în țările unde distanțele până la secțiile de vot sunt foarte mari", au menționat deputații.

Președinta Maia Sandu a menționat și ea că nu vede o problemă în schimbarea Codului Electoral în acest sens, chiar dacă suntem în an electoral. După mai multe critici privind această inițiativă, șeful cabinetului președintei, Adrian Băluțel, a spus că proiectul eprezintă o promisiune făcută moldovenilor plecați peste hotare.

Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități va asigura transparența la fiecare etapă legislativă pînă la implementarea proiectului. Prima rundă de negocieri pe marginea acestuia va avea loc în data de 7 martie, fiind așteptate toate instituțiile interesate.

3
1
0
2
38

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?