Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Alegeri cu un singur candidat în cîteva localități din țară: Ce spune legea

25 oct. 2023,, 10:30   Politică
3481 0

La alegerile locale, în 23 de localități din Republica Moldova, în cursa pentru primărie, s-au înscris doar cîte un singur candidat.

Legislaţia prevede o procedură specială în astfel de cazuri. Alegerile cu un singur candidat vor fi declarate valabile doar dacă la urne se vor prezenta o pătrime din numărul de alegători înscrişi în listă, transmite Noi.md cu referire la tvrmoldova.md.

Bucovăţ e singurul oraș din Republica Moldova unde, în buletinul de vot pentru funcţia de primar, va fi trecut un singur nume, cel al actualului primar, Mariana Dîmcenco.

Mariana Dîmcenco, candidat la funcţia de primar al oraşului Bucovăţ: „Eu sînt încrezută în oameni şi întotdeauna am fost încrezută în aceşti patru ani că doar împreună putem să construim proiecte, să construim drumuri să avem rezultate.”

Singur în cursa electorală este şi Ion Borş, primarul satului Cîşla, raionul Teleneşti. Alesul local nu a avut contracandidaţi nici la alegerile din 2019.


Ion Borș, candidat la funcţia de primar al satului Cîşla, raionul Teleneşti: „La sigur, dacă eu nu candidam erau trei patru concurenţi. Doar că o dată ce am candidat eu, probabil că teamă că nu vor lua nici 40 de voturi. Cred că nu ar reuşi să facă lucruri frumoase cîte s-au făcut la moment în cele două mandate pe care le-am avut.”

Din cele 23 de localitati cu un singur candidat, două sînt din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia. 11 dintre candidaţi au fost înaintaţi de Partidul Acţiune şi Solidaritate, patru candidează independenţi, trei sînt din partea Partidului Social Democrat European, cîte doi de la PSRM şi Partidul Politic Şansă, iar unul reprezintă Partidul Popular Democrat Modern.

Alexandru Berlinschi, secretar, Comisia Electorală Centrală: „Codul spune foarte clar, atunci cînd vine vorba despre organizarea alegerilor. Trebuie să fie acea rată de participare. Adică la urne urmează să se prezinte cel puţin o pătrime din numărul total de alegători.”

Partidul Acţiune şi Solidaritatea, care are majoritatea parlamentară, nu a înaintat niciun candidat la funcţia de primar în cele 26 de localităţi din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia.

2
1
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?