X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Parlamentul a adoptat în prima lectură proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2017

26 noi. 2016,, 10:00   Economie
5220 2
Парламент принял в первом чтении проект налогово-бюджетной политики на 2017 год
Foto: newsmaker.md

Din 2017, avocaţii, notarii şi executorii judecătoreşti din Republica Moldova vor achita impozitul unificat, prevăzut în proiectul politicii bugetar-fiscale, care a fost discutat vineri în Parlament în prima lectură.


Potrivit reporterului de la Parlament, proiectul a fost prezentat de ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, care a menţionat că ministerul a discutat detaliat acest document cu reprezentanţii mediului de afaceri.

Referitor la regimul fiscal unic de impozitare a veniturilor pentru avocaţi, notari şi executori judecătoreşti, ministrul a spus că prin acest impozit ministerul vrea să facă ordine în acest domeniu.

"Noi armonizăm legislaţia şi stabilim condiţii transparente şi clare pentru toţi", a declarat ministrul.

Înainte de adoptarea politicii fiscale, deputaţii au adoptat o lege care obligă proprietarii de automobile nu numere de înmatriculare străine să le pună la evidenţă în RM în decurs de două luni.

Înmatricularea şi punerea la evidenţă a acestei categorii de automobile în Moldova prevede şi o facilitate: deţinătorii acestor mijloace de transport vor achita doar 30% din mărimea accizului valabil în ţară.

În cadrul discuţiilor a fost abordată problema cum vor putea proprietarii acestor automobile să le scoată de la evidenţă în ţara unde maşinile au fost înmatriculate, de exemplu, Italia, Letonia sau Bulgaria. S-a constatat că în aceste trei ţări procedura de scoatere de la evidenţă a mijloacelor de transport nu necesită prezenţa automobilului.

"Proprietarii acestor automobile pot face acest lucru mergînd cu numerele de înmatriculare la subsuoară", a remarcat un deputat.

Deputaţii au întrebat despre restricţiile temporare pentru punerea la evidenţă în Moldova a automobilelor, deoarece procedura de adoptare a politicii bugetar-fiscale pentru anul 2017 ar putea fi tergiversată. Ministrul Finanţelor a fost de acord cu propunerea care prevede majorarea termenului cu încă o lună, dar acest lucru va fi stabilit concret în cadrul lecturii a doua a proiectului de document.

Ministrul a explicat deputaţilor de ce în prezent Republica Moldova nu poate aplica impozitarea introducerii automobilelor în ţară prin plata TVA din costul mijloacelor de transport sau plata TVA la procurarea carburanţilor.

"Pentru aplicarea TVA, ţara nu are posibilitatea tehnică de a stabili starea tehnică a automobilului. Ne-am adresat cu această întrebare la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Încasarea plăţii la procurarea produselor petroliere facilitează procedura e impozitare a introducerii automobilelor, dar noi încă nu sîntem pregătiţi pentru aceasta. În primul rînd, acest lucru va duce la majorarea bruscă a preţurilor, fapt ce va determina creşterea inflaţiei. În al doilea rînd, o asemenea abordare va afecta sectorul agrar, deoarece costul produselor petroliere, de asemenea, se va majora", a spus ministrul.

Fracţiunile de opoziţie ale Partidului Comuniştilor şi Partidului Socialiştilor au criticat politica fiscală pentru anul 2017, spunînd că aceasta "nu corespunde situaţiei reale în economie, care se află în recesiune".

Deputatul socialist Vladimir Golovatiuc a atras atenţia la faptul că deja de mai mult timp în ţară se reduce volumul creditării sectorului real al economiei, deşi băncile au bani mai mult decît suficient.

"Băncile creditează bugetul şi Banca Naţională, în persoana Ministerului Finanţelor", a remarcat el.

Golovatiuc a amintit deputaţilor că "inflaţia este un impozit pe care îl achită toată societatea pentru greşelile guvernului său". În opinia deputatului, politica fiscală trebuie să prevadă indexarea veniturilor populaţiei la nivelul inflaţiei.

"Dar la noi se impozitează veniturile care sînt mai mici decît minimul de existenţă, ceea ce e un nonsens", a spus deputatul.

Fracţiunile PCRM şi PSRM au refuzat să susţină proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2017. Proiectul a fost aprobat în prima lectură cu majoritatea voturilor deputaţilor din coaliţia de guvernare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?