X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

La conferinţa din Bavaria nu a fost stabilită data reluării negocierilor în formatul "5+2"

14 iul. 2016,, 11:25   Politică
2128 0
На конференции в Баварии не была назначена дата переговоров по приднестровскому урегулированию в формате "5+2"
Foto: publika.md

La conferinţa "Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean", desfăşurată pe 12-13 iulie în oraşul Bad Reichenhall, Germania, nu a fost stabilită data reluării negocierilor în formatul "5+2".


Potrivit Biroului pentru Reintegrare al Guvernului Moldovei, la conferinţa bavareză au participat reprezentanţii politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor din cadrul formatului "5+2", experţi din cadrul grupurilor sectoriale de lucru de pe ambele maluri ale Nistrului ş.a. Delegaţiile au fost conduse de: Preşedinţia OSCE - Cord Meier-Klodt (Germania) şi Michael Scanlan (OSCE Moldova), Federaţia Rusă - Serghei Gubarev, Ucraina - Valerii Jovtenco, UE - Thomas Mayr-Harting, SUA - Julie Stufft, Moldova - Gheorghe Bălan, Transnistria - Vitalii Ignatiev.

Conform comunicatului, lucrările au fost divizate în 3 ateliere tematice: educaţie, transport şi telecomunicaţii. În document se arată că pe fiecare atelier s-au discutat problemele cu care se confruntă locuitorii de pe cele două maluri ale Nistrului. Este vorba despre apostilarea actelor de studii eliberate de instituţiile de învăţământ universitar din regiunea transnistreană, efectuarea inspecţiilor comune în şcolile moldoveneşti cu predare în grafia latină, deschiderea podului de la Gura Bîcului-Bîcioc, modalităţi de asigurare a accesului în traficul rutier internaţional a autovehiculelor din regiunea transnistreană, precum şi eliminarea barierelor existente în sfera comunicaţiilor electronice şi restabilirea legăturii telefonice directe între ambele maluri ale Nistrului.

"Participanţii au convenit să continue consultările asupra problemelor enunţate pe parcursul următoarelor şedinţe ale grupurilor de lucru sectoriale", se menţionează în comunicat.

Conform documentului, în alocuţiunile lor, mediatorii şi observatorii au apreciat eforturile depuse de părţi în vederea realizării prevederilor Protocolului din 3 iunie 2016, semnat la Berlin în cadrul reuniunii oficiale de negocieri în formatul ,,5+2".

"Totodată, a fost menţionată necesitatea activizării tuturor platformelor de dialog existente şi importanţa obţinerii rezultatelor favorabile pentru populaţia de pe ambele maluri, în scopul consolidării atmosferei de încredere şi avansării în procesul de reglementare transnistreană", arată Biroul pentru Reintegrare.

În comunicat se menţionează că viceprim-ministrul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, a prezentat o informaţie cu privire la măsurile întreprinse de autorităţile moldoveneşti urmare a semnării Protocolului de la Berlin, exprimîndu-şi speranţa că lucrările conferinţei bavareze "vor stimula atingerea obiectivelor comune de soluţionare a problemei transnistrene".

Se preconiza că la Conferinţa din Bavaria va fi discutată agenda, data şi locul desfăşurării următoarei runde de negocieri în formatul "5+2". Un acord în acest sens a fost atins la reuniunea din 2-3 iunie, la Berlin. La finele întrevederii a fost semnat un protocol. Documentul include şapte poziţii, pe care Chişinăul şi Tiraspolul s-au angajat să le îndeplinească pînă la şedinţa din Bavaria, pentru ca apoi să ia o decizie privind reluarea completă a negocierilor "5+2". Însă, din şapte poziţii a fost îndeplinită doar una - la sfîrşitul lunii iunie părţile au semnat protocoale de cooperare în domeniul meteorologiei şi protecţiei mediului ambiant în bazinul mării Negre.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?