Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Slusari: Fermierii suferă din cauza inacțiunii autorităților

23 sep. 2015,, 14:00   Economie
2649 0
Слусарь: Фермеры страдают от бездействия властей
Foto: noi.md
„Autoritățile au uitat de producătorii agricoli, care au mare nevoie de ajutorul Guvernului”, - afirmă Președintelele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”. În opinia dumnealui, actuala situație economică complicată în țară a avut un impact foarte negativ asupra fermierilor, iar autoritățile nu vor să-și asume nici un fel de responsabilitate pentru starea de lucruri în sectorul agrar, transmite NOI.md.

„Astăzi este 23 septembrie. Au rămas doar două zile pînă la 25 septembrie – data achitării primei tranșe a impozitului pe venit pentru producătorii agricoli. Anul curent puțini fermieri vor avea venit, spre deosebire de întreprinderi. – Timp de cîteva zile conducatorii acestor întreprinderi mă suna și mă întreabă, daca trebuie de platit impozitul pe venit. Ei fac referință la unul din proiectele de legi din faimosul pachet agricol, care prevede scutirea fermierilor de plata impozitului pe venit, cu condiția că acest venit va fi reinvestit în producția agricolă”.

„Eu nu știu, ce să le răspund acestor producători. Proiectul respectiv de lege așa și n-a fost prezentat de Guvern și, bineînțeles, nu poate fi votat de Parlament fără avizul executivului. Au trecut deja aproape 2 luni de la investirea Guvernului Streleț. Ce trebuie să se gîndeasca agricultorii despre actuala guvernare ?”, - se întreabă Slusari.

Or, potrivit spuselor lui, datoriile față de fermieri pentru anul 2014 așa și n-au fost achitate integral. „Domină o liniste absolută în privința achitării compensațiilor pentru pomicultorii, care dispun de suprafețe mai mari de 15 hectare. Nu se spune nimic despre acordarea de ajutor agricultorilor în legătură cu seceta continuă din Republica Moldova”, - se revoltă președintele „UniAgroProtect”.

El a menționat: „Este în pericol de compromitere semănatul culturilor de toamnă. În condițiile deprecierii continue a valutei naționale se scumpesc resursele necesare pentru agricultură. O povară grea pentru fermieri este dobînda la credite (27-30 %). Totodata, prețurile la producția agricolă, recalculate în dolari SUA, s-au micșorat substanțial în comparație cu anul trecut. Toate acestea se produc în condițiile reducerii productivității din cauza aceleași secete”.

„Sectorul agrar se află într-o criză profundă. Foarte mulți fermieri riscă să dea faliment. Toate aceste fenomene se produc din cauza inacțiunii organelor puterii de stat, care au devenit absolut neputincioase”, - a conchis Alexandru Slusari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?