Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Slusari: ”Economia și bugetul țării au plătit pentru independența energetică un preț nepermis de scump”

31 mar. 12:21   Societate
2563 1

”Moldova în doi ani întradevăr și-a sporit securitatea energetică. Însă din cauza incompetenței unui domn cu ambițiile politice excesive economia și bugetul țării au plătit pentru independența energetică un preț nepermis de scump. Acest lucru acum este exploatat la greu de către forțele distructive”.

Declarațiile au fost făcute de fostul ministru al agriculturii, Alexandr Slusari.

”Am mare respect față de economistul Veaceaslav Ioniță. Dacă nu-l cunoșteam mulți ani, ași fi crezut că dumnealui a devenit mare prieten cu Andrei Spînu și cu Gazprom. Din păcate, în postarea sa despre tranzacțiile cu gaze domnul Veaceaslav a spus semi adevăr.

Istoria achizițiilor de gaze de către Energocom începe nu din vara 2023, atunci cănd într-adevăr compania a procurat în cadrul licitațiilor transparente gazele naturale de la peste zeci de operatori europeni la cele mai mici prețuri. Problema de bază era în procurări de gaze în perioada anterioară. În mai 2022 - ianuarie 2023 Energocom a cumpărat în total circa 600 milioane metri cubi de gaze, cu prețul mediu ponderat de 928,96 euro/1000 metri cubi.

Deja toți, în afară de Andrei Spînu, recunosc în glas sau în șoaptă, că aceste volume de gaz cu prețul mare au fost procurate în exces. Procuratura și CNA au ridicat toate materialele privind tranzacțiile respective, însă în situația cănd domnul Spînu s-a întors cu inima împăcată la Guvern și promovează din greu narativul că el este un manager eficient, eu am mare dubii că justiția noastră "reformată" va îndrăzni să tragă la răspundere pe "dominatorul" atăta timp căt el trage sforile actului de guvernare”, declară Slusari.


Totodată, potrivit fostului ministru, cînd domnul Ioniță vorbește despre adaosul comercial la Moldova Gaz, care includea în 2023 și devieri financiare de aproape 7 lei pentru metru cub de gaz, Slusari se înreabă de unde au apărut aceste devieri?

”Vă spun eu. În mare parte ele se trag din vara 2022, cănd prețul de achiziții periodic depășea 3000 dolari per 1000 m.c., însă tariful intern nu a fost ajustat, deoarece domnul Spînu i-a interzis ANRE să facă acest lucru. Drept urmare, am fost nevoiți oricum să achităm aceste devieri, doar că în iarnă, cănd consumul de gaz este mult mai mare și procesul de plată a devenit mai dureros. În concluzie pe acest subiect eu cred că toți cetățenii Moldovei trebuie să cunoască că noi am achitat un tarif mare la gaze naturale mult timp în plus nu doar din cauza Moscovei, dar și datorită faptului că sectorul energetic a țării a fost administrat pănă în februarie 2023 de un diletant. Cel puțin diletant.

În analiza sa domnul Ioniță la fel a omis perioada aprilie-septembrie 2023, cănd Energocom, avînd gazele lui Spînu, procurate în medie cu 928 euro, era obligat să-l vîndă acest gaz către Moldova Gaz cu prețul de aproximativ 600 euro pentru 1000 m.c. Stocuri de gazul scump au rămas și după septembrie 2023, cănd Energocom a amestecat acest gaz cu metanul procurat în vara cu prețuri mai ieftini și l-a vîndut în ultimul trimestru al anului către Moldova Gaz cu 550 euro per 1000 m.c. Pănă în ziua de azi pierderile Energocomului de la tranzacțiile lui Spînu nu sînt recuperate. Păcat că domnul Veaceaslav în postarea lui nici nu a pomenit numele celui, care este autorul principal a problemei pe piața energetică, rezolvată cu mare greu de către profesionalul Victor Parlicov.

Nu a vorbit domnul Ioniță nimic despre prețurile de la Gazprom în perioada toamna- iarna 2023. Dumnealui scrie despre sarmanul Moldova Gaz, care nu era bucuros să procure gaz cu 550 euro de la Energocom. Dar care era atunci ofeta de la Gazprom ? Concernul rus propunea Moldovei pentru octombrie-decembrie 2023 gaz cu 820-850 dolari”, spune Slusari.

Reamintim că expertul în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul, Veaceslav Ioniță, a făcut un anunț privind tarifele la gaze vineri, 29 martie, în cadrul emisiunii "Analize economice cu Veaceslav Ioniță". Potrivit lui, 125 de milioane de dolari reprezintă diferența dintre prețul de piață la cumpărarea Energocom și Moldovagaz de la Energocom.

Veaceslav Ioniță a precizat că, pînă în 2021, Moldova a cumpărat gaze în valoare de circa 4,7-6,7 miliarde de lei anual. În 2022, au fost achiziționate gaze în valoare de 15,3 miliarde de lei, iar în 2023, vor fi cumpărate gaze în valoare estimată de 14,3 miliarde de lei. Expertul a spus că, din păcate, Moldova are în continuare unul dintre cele mai mari tarife pentru gazele naturale din Europa de Est.

Ulterior, Ministrul Energiei, Victor Parlicov a declarat că nu exclude ca în viitorul apropiat să fie anunțată o nouă ieftinire a tarifelor la gazele naturale.

La rîndul său, Șeful SA "Moldovagaz", Vadim Ceban, a vorbit și el despre discrepanțele în ceea ce privește tarifele la gazele naturale, ieșite la iveală în urma analizei comentariilor expertului V. Ioniță.

24
1
0
7
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?