Igor Boţan: Cum unora li se întoarce limba să spună „nu puneţi mîna pe hoţii noştri proeuropeni, pentru că acest fapt ar putea submina vectorul nostru european”?

Igor Boţan: Cum unora li se întoarce limba să spună „nu puneţi mîna pe hoţii noştri proeuropeni, pentru că acest fapt ar putea submina vectorul nostru european”?
Игорь Боцан: «Как у людей поворачивается язык говорить “не трогайте наших проевропейских воров, потому что это может подорвать наш европейский вектор”?
 Foto: vedomosti.md
Duminică, pe 7 iunie, Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” (DA) va desfăşura un nou miting de protest faţă de actuala guvernare. Aceasta va fi o „repetiţie generală” a Marii Adunări Naţionale, planificate de Platforma DA pe 27 august curent.

Ce este platforma DA, ce scopuri urmăreşte şi cine stă în spatele ei? La aceste întrebări, adresate de NOI.md, a răspuns membrul grupului de iniţiativă a Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, analistul politic Igor Boţan.

- Domnule Boţan, mitingul organizat de către DA pe 3 mai a adunat pînă la 50 de mii de participanţi. Însă, în pofida caracterului masiv, autorităţile „nu au observat” nici acţiunea de protest, nici cerinţele care au răsunat. Dacă mitingul din 7 iunie va avea aceeaşi soartă, veţi întreprinde acţiuni mai hotărîte? La mitingul din 3 mai unii participanţi, spre exemplu, au propus să fie instalate corturi în faţa sediilor Parlamentului şi Procuraturii Generale.

- Noi pornim de la faptul că iniţiativele civice trebuie implementate prin mijloace exclusiv paşnice. Platforma DA este o manifestare civică, dar nu o formaţiune politică. De aceea, maximum ce putem face, în calitate de iniţiativă civică, e să adunăm oamenii la mitinguri.

Dacă vom desfăşura acţiuni de protest în ascensiune, atrăgînd tot mai mulţi cetăţeni, atunci acestea vor fi o manifestare clară a nemulţumirii faţă de actuala putere şi a dispreţului faţă de aceasta. Scopul nostru este să trezim oamenii, să-i convingem că, dacă vom fi consolidaţi ca cetăţeni cărora nu le este indiferent cine îi conduce şi cum îi conduce, atunci vom avea nu doar rezultate imediate, dar şi va fi o lecţie pentru următoarele manifestări posibile în Republica Moldova.

O altă sarcină importantă pentru noi este depăşirea sindromului 7 aprilie. Deoarece aceşti băieţi de la putere, după 2009 au ajuns într-o situaţie foarte avantajoasă. Oamenii se temeau să protesteze după cele întîmplate pe 7 aprilie – se temeau de provocări, de excese. Aşa că unul dintre scopurile noastre este să le arătăm oamenilor că se poate protesta paşnic, fără excese, demonstrându-le autorităţilor nemulţumirea noastră.

- Şi ce va urma – alegeri anticipate?

- Oamenii trebuie să înţeleagă că sînt scopuri şi metode caracteristice iniţiativelor civice, dar sînt scopuri şi metode caracteristice partidelor politice.

Noi ne-am adresat către formaţiunile politice: „Nu aşteptaţi de la noi lucruri caracteristice forţelor politice”. Situaţia e de aşa natură, încît cei care conduc ţara au contribuit la jefuirea ţării, iar o eventuală schimbare a acestei puteri trebuie să vină din partea partidelor politice, dar nu a iniţiativelor civice.

Scopul nostru în această situaţie este de a demonstra autorităţilor că ele sînt indezirabile şi dispreţuite de către cetăţeni. Iar mai departe – să acţioneze partidele politice. Or, orice partid politic vrea să ajungă la putere – acesta este scopul creării şi funcţionării lui. Atunci, actorii politici trebuie să se gîndească ce să facă mai departe, dar să nu aştepte de la noi anumite strategii şi acţiuni. Noi nu vom elabora strategii pentru partidele politice.

Scopurile şi metodele noastre sînt foarte clare. Rămîne ca cetăţenii să se convingă că noi nu urmărim scopuri meschine şi că în spatele nostru nu stă cineva care urmăreşte nişte scopuri personale. Dacă vom reuşi acest lucru, atunci e bine, dacă nu – atunci, cel puţin vom putea spune că am încercat.

Desigur, dorim să ne reuşească. Dacă nu vom reuşi, înseamnă că vor veni alţi oameni, cu alte iniţiative.

- Deci principala lozincă a platformei DA este „Jos actuala guvernare!”?

- Așteptați! Mai întîi găsiţi miliardul furat, întoarceţi-l, pedepsiţi-i pe cei vinovaţi, demiteţi conducerea Băncii Naţionale, procuraturii şi nu numai… Dar cum rămîne cu liderii partidelor care au asigurat acoperirea politică? Acestea sînt probleme foarte profunde, care nu pot fi soluţionate dintr-o dată. Pentru aceasta este nevoie de abordări corespunzătoare, de răbdare.

Noi mai ținem cont de faptul că, dacă cineva vrea totul şi imediat, atunci în rezultat nu va obţine nimic şi pe bucăţi. De aceea, cînd pe noi ne presează – haideţi, haideţi, unde e strategia voastră, cu ce se vor termina toate acestea, deja am obosit – noi răspundem: „Din această situaţie trebuie să ieşim cu toţii împreună, altfel nu poate fi”.

Cît priveşte apelul „Jos!”, atunci noi spunem „Jos!” conducerii corupte a partidelor de guvernămînt. Noi le spunem: „Băieţi, dacă aveţi mandatul, cum spuneţi voi, pe 3,5 ani şi afirmaţi că sînteţi partide proeuropene, atunci procedaţi în mod european. Liderii partidelor care s-au compromis moral, demisionaţi! Căutaţi alţi lideri, arătaţi că partidele voastre nu sînt SRL-uri, ci instituţii politice serioase”.

Există o mulţime de posibilităţi. Dar cei care sînt implicaţi în furturi trebuie să plece, pentru ca urmărirea penală în „dosarul miliardului” să fie exercitată în condiţii normale.

- Reiese că principalul scop al platformei DA nu este de a demite puterea, ci de a-i băga la închisoare pe hoţi şi de a restitui banii, chiar dacă la putere vor rămîne actualele partide de guvernămînt?

- Scopul principal este de a reveni la starea normală a lucrurilor. O altă sarcină este ca noi, locuitorii Republicii Moldova, în pofida tuturor diferenţelor lingvistice, etnice, politice etc., să ne simţim cetăţeni implicaţi în eradicarea „răului comun”. Să ne simţim cetăţeni, dar nu nişte dobitoce manipulate de aşa-zişii „proeuropeni”.
Eu am o întrebare: cum unora li se întoarce limba să spună „nu puneţi mîna pe hoţii noştri proeuropeni, pentru că acest fapt ar putea submina vectorul nostru european”? Eu cred că e stupid, ipocrit şi ridicol să ai asemenea abordări.

Noi înţelegem că este o sarcină foarte complicată: miliardul a fost furat, iar pentru a salva aceste bănci nenorocite, precum şi depozitele deponenţilor, este nevoie de încă un miliard pentru lichidarea băncilor cu probleme sau de încă un miliard şi jumătate, ba chiar şi două, pentru a face aceste bănci funcţionale.

Adică aceşti bani trebuie găsiţi de undeva. Iar aceasta înseamnă o presiune suplimentară asupra noastră a tuturor, deoarece ei vor să transforme miliardul furat în datorie publică şi să ni-l pună pe umerii noştri. Iar băncile salvate prin această metodă – prin lichidare sau restructurare – înseamnă încă vreo două miliarde puse pe umerii noştri. Ce fel de dezvoltare va fi în această ţară?

E clar că această sarcină este polivalentă. Şi iniţiativa civică nu este capabilă să o soluţioneze, dar nici nu este genul ei. Noi dorim doar ca cetăţenii noştri să se consolideze, iar partidele politice să iasă din hibernare. Să decidă ele ce şi cum să facă mai departe – de aceea şi au fost create partidele. Și partenerii internaţionali trebuie să-şi spună cuvîntul.

De aceea, acum noi ne adresăm către concetăţenii noştri: dacă noi ne vom consolida, ne vom conjuga eforturile, posibil, vom reuşi cîte ceva, dacă nu – atunci vom continua să vegetăm în această gaură mizerabilă.

- Dar fiţi de acord, foarte mulţi dintre cei care acum critică această putere în cadrul platformei DA, care au fost în piaţă pe 3 mai, inclusiv printre organizatorii acţiunii de protest, au promovat cîndva activ actuala putere. Cineva a participat la evenimentele din 7 aprilie 2009, iar altcineva – la alegerile parlamentare din 30 noiembrie a votat pentru partidele puterii, sub pretextul de a menţine vectorul european şi de a nu admite victoria susţinătorilor integrării eurasiatice.

- Pe de o parte, aşa şi este. Iar pe de alta, ce au promovat partidele, ca exponente ale anumitor doleanţe şi promisiuni. Şi brusc, oamenii află că partidele susţinute de ei, mai exact liderii acestor partide, au fost prinşi cu furtul. Evident, poziţia oamenilor se schimbă.

De exemplu, în viaţa cotidiană, tinerii se iubesc, se căsătoresc, apoi între ei apar divergenţe – dragostea trece sau cineva şi-a înşelat partenerul. Se întîmplă aşa ceva în viaţă? Peste tot. Aşa şi aici. Noi am ajuns în situaţia în care unii politicieni moldoveni, sub lozinci şi flamuri atrăgătoare, sub paravanul acestora, pur şi simplu şi-au înşelat concetăţenii, alegătorii.

De ceea, cînd spun că societatea trebuie consolidată, eu am în vedere şi faptul că noi nu mai trebuie să nimerim în asemenea capcane. Haideţi să introducem aşa-zisul control al societăţii civile. Haideţi să creăm mecanisme ce nu vor mai permite furtul concetăţenilor şi „privatizarea” instituţiilor publice.

Recent, la Riga a avut loc Summitul Parteneriatului Estic, la care Moldovei i s-a indicat clar că ea riscă să lîncezească în anticamera Europei mulţi ani la rînd, dacă nu chiar zeci de ani. Că Republica Moldova nu are perspective europene reale. În primul rînd, din cauza acţiunilor nici pe departe europene ale autorităţilor.

Slavă Domnului că a fost semnat Acordul de asociere, document îndreptat spre modernizarea ţării. Dar este oare capabilă actuala putere să îndeplinească prevederile acestui acord? Niciodată în viaţă! Pentru aceasta este nevoie de persoane competente, care nu se ocupă cu furtul. Oamenii nu pot să nu înţeleagă toate aceste lucruri, de aceea, în societate e atît de mare nivelul de dezamăgire.

- Dvs. nu putea să nu fi auzit de acuzaţiile la adresa Platformei Civice DA, diverse presupuneri referitoare la persoanele care stau în spatele ei şi ce scopuri promovează. De exemplu, că în spatele DA se află partidele de guvernămînt, care vor dă aibă o mişcare de protest comodă şi controlabilă. Sau că în spatele DA se află Washingtonul, Bucureştiul, serviciile speciale române…

- Dar ce e de comentat aici? În „atmosfera noastră nocivă”, toate aceste insinuări le percepem ca atare. Acest fapt indică nivelul de intoxicare a societăţii noastre.

Washingtonul, Bucureştiul, serviciile speciale… Uitaţi-vă la componenţa grupului de iniţiativă al iniţiativei civice DA: sînt oameni cu trecut atît de diferit şi cu viziuni atît de diferite, că ei pur şi simplu nu pot fi controlaţi dintr-un anumit centru. Este stupid!

Ş-apoi ce lucruri cerem noi atît de ieşite din comun? Lucruri simple, noi cerem lucruri foarte simple – restituirea resurselor furate, pedepsirea vinovaţilor, desfăşurarea unei anchete obiective, demiterea funcţionarilor care au favorizat furtul mijloacelor publice. Noi doar nu luptăm pentru putere. Dimpotrivă, noi ne adresăm către partidele noastre – cîte sînt ele – 41: vă rugăm, exprimaţi-vă atitudinea faţă de furtul comis, acţionaţi.

Oare nu este suficient că un miliard de euro a fost pus pe umerii noştri de către aşa-zişii hoţi proeuropeni¬? Rămîne doar ca acesta să fie transformat în datorie publică. Dar urmează şi alocarea a 1-2 miliarde pentru a salva băncile cu probleme şi depunerile cetăţenilor, iar aceşti bani iarăşi vor fi o povară grea pentru noi toţi. Acesta oare nu este un motiv de nemulţumire şi de a cere măsuri de răspuns? Oare pentru aceasta e nevoie ca Washingtonul, Kremlinul sau Bucureştiul să stea în spatele nostru?

- Dacă tot vorbim despre consolidarea tuturor forţelor sănătoase, cum intenţionează organizatorii mitingului din 7 iunie să nu admită lozinci şi apeluri unioniste, care au răsunat deja pe 3 mai? Or, pe de o parte, acest lucru trezeşte suspiciuni de o anumită angajare politică a platformei DA. Pe de altă parte, acest lucru îi îndepărtează pe mulţi cetăţeni cu viziuni de centru sau de centru-stînga, care la fel pledează împotriva fărădelegilor autorităţilor.

- Într-adevăr, este foarte trist ce s-a întîmplat la mitingul din 3 mai. Pe de altă parte, din cauza corupţiei, suferă şi unioniştii, şi rusofilii, şi adepţii integrării eurasiatice. Nu-i adevărat? E adevărat. Noi le spunem: veniţi, exprimaţi-vă atitudinea faţă de această putere care fură.

Platforma DA este cel mai mic numitor comun. Noi avem agenda noastră anticorupţie şi dorim ca cei care iau cuvîntul la miting să se conducă de ea. Însă dacă persoana pe care am perceput-o drept una adecvată deraiază în altă parte, noi înţelegem că aceasta este greşeala noastră. Dar nu este o intenţie a noastră.

Sperăm că societatea noastră e una adecvată. Că ea conştientizează faptul că ceea ce s-a întîmplat pe 3 mai nu s-a întîmplat din intenţia rea a organizatorilor. Cînd unioniştii ne spun „daţi-ne cuvîntul”, noi le răspunem „poftim, vorbiţi, dar respectaţi agenda zilei.” – „Nu, noi vrem să vorbim despre unionism.” – „Bine, dar dacă veţi veni pe platforma noastră şi va veni Tuleanţev, care la fel poate pleda împotriva corupţiei şi care la fel va dori să ia cuvîntul – despre integrarea eurasiativă, atunci noi vom trebui să-l lăsăm să se pronunţe, deoarece aşa va fi democratic. Altfel, cum vom arăta?”

De aceea eu şi spun că există un singur nivel – cel mai mic numitor comun sub forma platformei civice, în cadrul căreia noi toţi vorbim despre acelaşi lucru – despre răul comun. Deoarece noi toţi suferim din cauza autorităţilor corupte. Aşa că veniţi, exprimaţi-vă nemulţumirea. E dreptul cetăţenilor să-şi manifeste anumite preferinţe politice, dar vă rugăm să faceţi acest lucru în afara Platformei.

Dacă vom reuşi să ne consolidăm, atunci vom avea de cîştigat cu toţii, în sensul revenirii la normalitate. Dacă vom suferi eşec, atunci vom suferi împreună. Înseamnă că sîntem demni de această soartă în această ţară: să trăim fiecare în apartamentele noastre etnice, să ne uităm chiorîş unul la altul, să ne suspectăm unul pe altul că dorim să ne construim fericirea pe seama nenorocirii concetăţenilor de altă etnie.

Dacă anume acest viitor ne atrage, atunci autorităţile vor continua să ne fure, să ne jefuiască, iar noi vom continua să alergăm fiecare cu lozinca lui. O asemenea variantă este destul de posibilă.


Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu10 comentari

Володар 7 iun. 2015,, 19:04

Даже противно читать: все в правительстве воры, пора начать их выгонять и т.п. Полное отсутствие политического опыта и зрелости!!! Вы посмотрите на то "общество", за которое вы радеете - у всех на лбу написан лозунг: "хочу халявы!" Зачем на- прягаться, лучше подождать, авось как-нибудь склеится! Учтите, любезный, что ваша политическая дорога будет очень короткой, ибо подобные вам политические импотенты не могут вызвать симпатии ни на родине, ни за рубежом

mare rumen 5 iun. 2015,, 23:50

Pentru (1 iurii) mai CURRRRVA de specia romenia cu nume rusesc nu stiu ce prezinta acest om (botan) dar dupa parerea ta reese ca orce persoana ce cere demisia conducerii de vyrf( celei mai corupte din istoria tarii chiar daca e cu viziuni europene) atunci automat este vyndut ( agent al) Moscovei. Mai iurii esti chiar mai prost ca o oae de romenia. Si mai curvaros la minte decyt oricare alta CURRRRVA de specia romelia ( ori romenia ori romalia ca tot e un drac)

roua 5 iun. 2015,, 13:30

Platforma isi desfasoara actiunile in limite constitutionale, in caz contrar va fi invinuita de surparea puterii de stat. Organizatorii sunt direct intimidati. Nu conteaza cine si cu ce a gresit in trecut, deoarece cea mai mare greseala a facut-o electoratul, atunci cand a votat pentru oligarhi. E bine sa traim cu realitatea, fara a scormoni trecutul. Bine ca s-au gasit cetateni cu curaj care si-au asumat raspundere. La protest participa cei care regreta ca in trecut au sustinut partide, care s-au dovedit a fi ologarhice. Platforma este criticata doar de cei asezati comod, la cald si cu salarii grase. Evident ca ei nu vor schimbare. Lucurile pot fi schimbate doar prin modificarea Constitutiei, adica alegerea presedintelui de catre popor. Poporul il alege, el va raspunde in fata poporului, ca sa nu se mai repete ceea ce se intimpla acum. Partidele se invinuies unul pe altul pentru jaful secolului si nimeni nu poate da de capat. Platforma este o actiune benevola, cui nu-i place sada acasa. Este regretabil ca nu toti intele la ce risc (pentru viata) se supun arganizatorii platformei. Sa ne amintim de cazul Butmalai sau cazul Nemtov in Rusia. Asa trebuie privite lucrurile.

Mircea 5 iun. 2015,, 11:12

Кстати,несмотря на отмену виз для РМ,обращений за восстановлением румынского гражданства не уменьшается. На сегодня уже не менее 300-400 тыс молдавских граждан имеют и румынское. Ясно что это не связанно с патриотическими соображениями о Румынии.Эт связано с тем что люди не хотят быть лишенными по каким то причинам возможности быть в Европе,перемещаться и жить по их правилам.
То есть люди давно поняли что за ублюдки получили в РМ власть и для чего они её используют.
Люди понимают,что это вряд ли останется незамеченным странами ЕС и рано или поздно ЕС введет санкции против Молдовы. Эта властная шайка
при условии европеизации РМ неминуемо должна будет заняться ручной разработкой камнедобычи и пилить котелец лобзиками. И им это ох как не хочется.

Эмилия 5 iun. 2015,, 09:08

Вот и сиди " Бабушка на диване" и рассуждай может сто то и упадет с неба!!!

влад цепеш 5 iun. 2015,, 08:26

ну фачець цара де рушине 14 июние оамении вор дечиде доамне фиреште сэ обиждуиць ун ом бун нои требуе сэ трэим ын паче ши бунэстаре ын цара ноастрэ алежець оамень ынцелепць дештепць шмекерии даць афарэ

Mos Ion Roata 4 iun. 2015,, 20:51

Infractorii nu au nationalitate sau apartenenta politica, ei sunt doar INFRACTORI si trebuie pedepsiti conform legii! Orice altceva e de prisos, ei nu trebuie atasati ideii de integrare europeana sau unor partide politice, ci doar justitiei!!!
Problema sta in independenta justitiei si abia acum ajungem la ceea ce trebuie facut: o adevarata lupta contra coruptiei, condusa de profesionisti neutru politic si super-profesionisti, exact ca in Romania! Dur dar adevarat, sa vedem daca exista vointa politicienilor pentru asta.

Pavel 4 iun. 2015,, 17:55

Pacat ca Igor sa baga in rahatul Topilor e folosit si el ca si cetatenii care ies la aceste proteste.
Ce propun ei in schimb pe Dodik la putere si adio cursul UE?
Da pericolul unui maidan a fost luat in calcul? sunt omuleti care asta si asteapta sa se infiltreze si sa aduca haosul

Бабушка 4 iun. 2015,, 17:52

Да максимум, что Боцан и ему подобные могут сделать -мутить воду по телевизору и собирать людей на митинги. Видимо ктото из тех которых критикуют, чтото им не додали. И так проблем в стране хватают, а эти прикрываясь,так называемой "волей народа",помогают окончательно создать хаос в республики. Не страна, а лебедь, рак и щука. Видимо скоро у нас порядка не будет.

Iurii 4 iun. 2015,, 17:41

Pe Botan intr-un timp il stimam, pentru ca am crezut ca are pozitie politica ferma pro europeana, da dupa cum se vede acesta s-a vindut la rusi cu tot cu haine. PACAT.

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

tu ești reporter

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load