Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Expert, despre avertizarea SIS: „Cînd este an electoral, întotdeauna se exagerează”

6 mar. 07:45   Politică
2202 1

Serviciul de Informații și Securitate are, cel mai probabil, dovezi noi privind încercarea forțelor din afară de a compromite, prin intermediul lui Ilan Șor, alegerile prezidențiale și referendumul pentru integrarea europeană.

Totuși, nu trebuie să uităm că sîntem într-un an electoral, cînd unele declarații se exagerează și există implicări din partea politicului. Sînt opiniile mai multor experți, după ce SIS a anunțat că forțe din afara țării, prin intermediul unor forțe politice din țară încearcă să destabilizeze situația în Republica Moldova și să discrediteze vectorul european. , scrie Noi.md cu referire la tv8.

Directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice a USM, Victor Juc, spune că SIS a ieșit cu declarații, după ce a obținut dovezi noi de implicare a Federației Ruse prin intermediul lui Ilan Șor în politica internă a Republicii Moldova. Acesta susține că au fost menționați și factori politici, pentru a face mesajul mai convingător.

„Eu cred că nu puteau să nu apară dovezi noi, pentru că și Federația Rusă și elementele din Republica Moldova se pregătesc destul de bine, chiar prin unele centre raionale se întîlnesc simpatizanți ai Partidului Șor și altor partide, dar o conotație mare este și partea politică ca oamenii să știe că sînt supuși unui atac masiv. Atunci cînd este an electoral întotdeauna se exagerează pentru că așa sînt regulile de joc. În acest context că se exagerează cîteodată este firesc, natural și nu numai în Republica Moldova, peste tot inclusiv în SUA”.

De cealaltă parte, fostul director interimar al Serviciului de Informații și Securitate, Valentin Dediu, admite ca ieșirea de astăzi a șefului SIS să nu fi fost coordonată politic.


Experții mai susțin că din declarația șefului SIS putem să înțelegem că, pe lîngă Șor și partidele afiliate lui, mai sînt și alte formațiuni implicate, chiar pretinse europene. Potrivit analiștilor, acestea însă în scurt timp își vor arăta adevărata față.

„Pretinse partide pro-europene, care rezolvă subiecte precum administrarea urbelor, probleme social-economice sau culturale. Acestea vor fi activate atunci cînd Republica Moldova va înainta pe parcursul integrării europene și vor încerca să îl destabilizeze. Da este o ingerință fără precedent, dar e abia începutul”.

8
7
1
1
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?