Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Expert:Pachetul de legi anticorupție va da mult de gîndit persoanelor corupte din justiție

14 noi. 2013,, 10:16   Societate
2980 3
Foto: all.biz
Pachetul de legi anticorupție pe care deputații urmează să-l voteze în parlament va da mai mult de gîndit acelor persoane corupte care nu fac față cerințelor sistemului judecătoresc. Această părere a fost exprimată de juristul Teo Cîrnaț, contactat de NOI.md să comenteze beneficiile pachetului de legi anticorupție. Cîrnaț susține că acțiunile guvernării sînt binevenite, cu excepția unor modificări planificate.

Juristul s-a referit la prevederea ce se referă la răspunderea disciplinară a judecătorilor. Potrivit lui, acest proiect de lege merită să fie discutat, dar trebuie să se țină cont că Constituția Republicii Moldova prevede că unicul organ care are menirea de a sancționa judecătorii este Consiliul Superior al Magistraturii.
“Atunci cînd unui colegiu disciplinar îi acordăm posibilitatea să sancționeze judecătorii, s-ar putea ca acest colegiu să substituie Consiliul Superior al Magistraturii, cu toate că persoana respectivă va avea dreptul la un recurs la Consiliul Superior al Magistraturii sau la instanța de judecată”, a spus Cîrnaț.

De asemenea, Teo Cîrnaț consideră mai puțin inspirată și prevederea ce stipulează sancționarea judecătorilor pe cale pecuniară. “Consider că judecătorii care vor fi pedepsiți pecuniar pentru încălcarea disciplinei au familii acasă și aceste familii vor suferi din cauza indisciplinei judecătorului. Iar atunci cînd judecătorul nu va avea posibilitate să întrețină familia, va recurge la acte de corupție. Aceasta lege, în loc să lupte cu corupția, o va promova”, a opinat expertul.

O altă obiecție se referă și la testul de integritate, care, potrivit lui Cîrnaț, este binevenit, dar numai sub aspect moral, fiindcă nici o procedură penală sau contravențională nu ia ca bază testul la poligraf. “S-a demonstrat că acest test poate fi simulat și vedem că poligrafia nu dă roadele pe care le așteptăm. Se spune că vor fi supuși testului cei care vor fi admiși în funcția de judecători. Dar este bine ca acest test să fie aplicat la un an-doi-trei după numirea în funcția de judecător. La fel, trebuie să fie obligatoriu față de persoanele care vor să fie președinți sau vicepreședinți de judecată”, a punctat Cîrnaț.

Expertul consideră că în prima lectură aceste proiecte trebuie să fi discutate, iar ulterior să fie operate modificări la punctele slabe, care, potrivit expertului, ar contribui mai mult la creșterea corupției decît la eliminarea ei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?