Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4005

Comisia de la Veneția permite SIS sa preia controlul asupra INTERNETULUI

14 sep. 2017,, 15:28   Societate
2808 0

Comisia de la Veneţia (CV) a aprobat proiectul de lege ce oferă organelor de drept ale Moldovei un acces extins la bazele de date şi care le permite să blocheze site-uri.

Expertul în domeniul securităţii informaţionale al Consiliului Europei, Cristina Schulman, care a prezentat opinia Comisiei de la Veneţia la dezbaterile publice de joi de la Chişinău, a menţionat că "acest proiect de lege este unul oportun şi extrem de actual pentru Moldova, deoarece permite creşterea securităţii informaţionale în republică, iar lupta cu crimele cibernetice va fi mai eficientă".

Ea a remarcat că există, în acelaşi timp, şi nişte nuanţe ce urmează a fi îmbunătăţite pînă la intrarea legii în vigoare. De exemplu, conform proiectului de lege, medicul este obligat "să transmită organelor de drept orice informaţie pe care a aflat-o în timpul îndeplinirii atribuţiilor de serviciu despre cazuri de abuz, violenţă, inclusiv sexuală, în privinţa copiilor".

"Dar, avînd în vedere că se încalcă "secretul medical", medicul trebuie să facă acest lucru numai de bunăvoie. De asemenea, este necesară o abordare foarte delicată a chestiunii de terminologie, pentru a exclude posibilitatea interpretării diferite a noţiunilor. Aceasta se referă în special la noţiunea de "confiscare a datelor". Interpretarea acesteia este examinată de un grup special de lucru al Uniunii Europene şi Moldova ar trebui să aştepte rezultatele activităţii experţilor europeni", a spus Schulman.

Reprezentantul CV, Tatiana Chişca, a menţionat că "Comisia de la Veneţia îndeplineşte doar un rol consultativ, iar Republica Moldova trebuie să găsească de sine stătător o soluţie la acest proiect de lege în conformitate cu standardele europene".

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Mihail Beregoi, a specificat că "recomandările Comisiei vor fi luate în considerare".

"Moldova este extrem de interesată de securitatea informaţională a cetăţenilor săi şi va continua să acţioneze pentru armonizarea legislaţiei cu standardele europene", a precizat el.

Precizare: Proiectul de lege 161 a fost înregistrat în Parlament în aprilie 2016. Proiectul presupune adoptarea mai multor amendamente la Legea privind Serviciul de Informaţii şi Securitate şi la Codul penal, care vor acorda organelor de justiţie dreptul de a avea acces la informaţiile personale ale utilizatorilor, precum şi de a bloca informaţiile cu caracter extremist.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?