Alegerile uninominale ne vor costa mai scump – declarație

Alegerile uninominale ne vor costa mai scump – declarație

Proiectul de lege al PD cu privire la introducerea votului uninominal conține o serie de lacune și generează riscuri, atenționează partidul „Voința Poporului”, citat de Noi.md.

Unul dintre reprezentanții grupului de inițiativă al formațiunii, fostul vicepreședinte CEC, Ștefan Urîtu, afirmă că trecerea la acest sistem de vot va distruge structurile de partid și baza democrației în stat.

„Dacă acest proiect nu ar fi adus dividende autorului, el nu ar fi venit cu o asemenea propunere. Autorii acestui proiect vor să defăimeze sistemul actual proporțional. Votul uninominal nu este neapărat și reprezentativ. De asemenea, votul uninominal este mai costisitor cu mult și duce la votări periodice. Dacă cineva dintre deputați este retras sau este plecat, trebuie organizate alegeri noi. Din ceea ce am văzut la prima vedere, proiectul propus nici nu este definitivat: problema votului cetățenilor din regiunea transnistreană rămîne sub un mare semn de întrebare, pentru că iese că, de facto, se renunță la aceste teritoriu. Votul pentru diaspora de asemenea este dubios”, a explicat Urîtu.

Un alt reprezentant al grupului de inițiativă, Artur Cebanaș, a remarcat că sistemul uninominal nu este atît de perfect precum pretind autorii inițiativei. Potrivit lui, acest sistem nu asigură reprezentativitatea tuturor segmentelor de alegători, astfel încă un partid cu un rating redus ar putea avea în Legislativ un număr mai mare de aleși, decît un partid cu o cotă înaltă de popularitate la nivel de țară.

„Este situația cînd un partid cu un rating de 15% poate fi reprezentat în Parlament cu 10 și mai mulți deputați. Partidul care are cel mai mic grad de credibilitate, prin aceste metode încearcă să se mențină la guvernare”, a menționat Cebanaș.

Amintim că un grup de inițiativă din care face parte fostul vicepreședinte al CEC Ștefan Urîtu, dar și fostul președinte al organizației teritoriale Chișinău a Platformei „DA”, Nicolae Gîrbu, au anunțat că vor înființa un partid politic de centru denumit „Voința Poporului”.  Noua formațiune urmează să fi înregistrată la Ministerul Justiției. 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu2 comentari

Jorik 21 mar. 23:53

Стоимость выборов по новой, плахотнюковской системы, это только один из минусов, причем не самый большой. По мимо того что Плаха таким образом сохранит власть, в стране воцарится еще большая монархия, по тому что ДПМ начнет скупать депутатов пучками.

Светлана Голиченко 15 mar. 12:01

Одномандатные выборы обойдутся нам дороже --- заявили ..."вольные народники"! - если эти "Вольные эксы" себя уже более чем проявили в прошлом - то могут даже и не тратиться на ... своё ВОЛЬНОЕ будущее, - какой среди вас " цвет народный" собрался - знают сегодня не только те, которые по вашей ...воле...тоже сегодня по заграницам ...задницы моют ...и на чужих стройках горбатятся!!!
да и прежде чем на чужой рейтинг указывать - про свой бывший вспомните - "вывески" и на партийных "лицензиях" вряд ли что смогут изменить, - "товар"-то внутри остался все тот же - даже если в нем и появились разные отделы и побольше полок на витринах !

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load