X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Alegerile uninominale ne vor costa mai scump – declarație

15 mar. 2017,, 10:52   Politică
2612 2

Proiectul de lege al PD cu privire la introducerea votului uninominal conține o serie de lacune și generează riscuri, atenționează partidul „Voința Poporului”, citat de Noi.md.

Unul dintre reprezentanții grupului de inițiativă al formațiunii, fostul vicepreședinte CEC, Ștefan Urîtu, afirmă că trecerea la acest sistem de vot va distruge structurile de partid și baza democrației în stat.

„Dacă acest proiect nu ar fi adus dividende autorului, el nu ar fi venit cu o asemenea propunere. Autorii acestui proiect vor să defăimeze sistemul actual proporțional. Votul uninominal nu este neapărat și reprezentativ. De asemenea, votul uninominal este mai costisitor cu mult și duce la votări periodice. Dacă cineva dintre deputați este retras sau este plecat, trebuie organizate alegeri noi. Din ceea ce am văzut la prima vedere, proiectul propus nici nu este definitivat: problema votului cetățenilor din regiunea transnistreană rămîne sub un mare semn de întrebare, pentru că iese că, de facto, se renunță la aceste teritoriu. Votul pentru diaspora de asemenea este dubios”, a explicat Urîtu.

Un alt reprezentant al grupului de inițiativă, Artur Cebanaș, a remarcat că sistemul uninominal nu este atît de perfect precum pretind autorii inițiativei. Potrivit lui, acest sistem nu asigură reprezentativitatea tuturor segmentelor de alegători, astfel încă un partid cu un rating redus ar putea avea în Legislativ un număr mai mare de aleși, decît un partid cu o cotă înaltă de popularitate la nivel de țară.

„Este situația cînd un partid cu un rating de 15% poate fi reprezentat în Parlament cu 10 și mai mulți deputați. Partidul care are cel mai mic grad de credibilitate, prin aceste metode încearcă să se mențină la guvernare”, a menționat Cebanaș.

Amintim că un grup de inițiativă din care face parte fostul vicepreședinte al CEC Ștefan Urîtu, dar și fostul președinte al organizației teritoriale Chișinău a Platformei „DA”, Nicolae Gîrbu, au anunțat că vor înființa un partid politic de centru denumit „Voința Poporului”. Noua formațiune urmează să fi înregistrată la Ministerul Justiției.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?