X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Opinie: La un moment dat diplomația ar putea fi neputincioasă

21 apr. 2020,, 22:30   Externe
2667 0

Politica externă a înghețat, iar virusul COVID-19 a reușit ceea ce nu a putut face nici războiul, nici crizele mondiale - relațiile internaționale au trecut aproape în totalitate în regim de așteptare.

O astfel de opinie despre paralizia politicii externe în condiții de pandemie a fost exprimată de redactorul-șef al revistei "Rusia în politica globală", președintele Consiliului pentru politica externă și de apărare, Feodor Lukianov, considerînd că, în perspectivă, în caz de prevalare în politica externă a mercantilismului și a naționalismului, lumea va trece într-o stare și mai periculoasă și, la un moment dat, diplomația ar putea fi neputincioasă.

El a atras atenția asupra faptului că Ministerele afacerilor externe se ocupă acum de un singur lucru - organizarea revenirii concetățenilor din țările în care ei s-au pomenit din diferite motive, precum și acordarea ajutorului țărilor prietenoase afectate de infecție.

Totodată, diplomația clasică a rămas temporar fără citație. În același timp, conflictele nu au dispărut. Acțiunile militare în zonele fierbinți continuă, este destul să ne uităm la situația din Siria. Dar dacă acum o lună și jumătate acestea erau în centrul atenției tuturor, acum sînt interesați doar de cei afectați direct.

În opinia sa, atunci cînd faza epidemiologică acută va intra în declin, politica externă va începe să iasă din stupoare, iar realitățile postpandemice promit să fie dure. Toată lumea va trebui să se ocupe de recuperare în condițiile reducerii drastice a resurselor - atît internaționale, cît și naționale.


"Egoismul nu va fi o mărturie a răutății, ci, de fapt, o necesitate fără alternativă, pentru că fiecare guvern răspunde în fața propriei populații. Eroziunea sistemului instituțiilor internaționale a început demult, coronavirusul a devenit un catalizator. Practicile din ultimii ani, în special aplicarea sistematică a sancțiunilor, reprezintă o manifestare a tendinței de a înlocui mecanismele convenite cu acțiuni unilaterale. Și nu există nici un motiv să credem că într-un mediu mondial și mai nemilos va fi altfel. Lupta dintre SUA și China, apărută din cauza virusului, confirmă acest lucru", a subliniat redactorul-șef al revistei "Rusia în politica globală", președintele Consiliului pentru Politică Externă și de apărare.

"Deci, toate construcțiile, opoziția pe care am observat-o pînă acum (democrația-autoritarismul, valorile liberale și tradiționale, prioritățile diferite în înțelegerea drepturilor omului), nu numai că vor supraviețui, ci vor fi și mai solicitate. Adevărat, conținutul politicii va continua să se desprindă de coajă, care va avea doar un rol pur de decorare. Va continua să crească decalajul dintre diplomația publică și cea reală. În aceste cazuri, diplomații vor avea nevoie de nervi de fier pentru a "face față" încurcăturii deschise și pentru a rezolva cu sînge rece problemele din spatele scenei.

Cu cît lupta este mai dură, cu atît este mai importantă justificarea ei etică. Și mai presus de toate, nu pentru publicul extern, ci pentru fiecare stat în parte. În circumstanțele de force majeure, societățile se concentrează pe supraviețuire, în adevăratul sens al cuvîntului, și sînt greu de mobilizat pentru a sprijini abstracțiile politice externe. Este nevoie de combinația interesului direct și indirect, pe de o parte, și ceva foarte emoționant - pe de altă parte. În expresie extreme acesta este mercantilismul și naționalismul. Dar dacă acestea vor prevala, lumea va trece într-o stare și mai periculoasă. Și la un moment dat diplomația ar putea deveni neputincioasă", a subliniat Feodor Lukianov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?